Goop avstängd efter segern i superloppet

Störde Jean-Michel Bazire och Davidson du Pont: ”Mycket strängt straff” • Här är bestraffningarna efter Prix d’Amérique

Publicerad:
Uppdaterad:
Här kör Björn Goop och Face Time Bourbon på Davidson du Pont.
Foto: ATG LIVE, SCOOP DYGA/BILDBYRÅN
Här kör Björn Goop och Face Time Bourbon på Davidson du Pont.

TRAV

Björn Goop körde tufft på sin väg mot tredje segern i Prix d’Amérique.

Domarna stängde av honom i en vecka för ”tacklingen” på Jean-Michel Bazire och Davidson du Pont.

– Det är ett mycket strängt straff härnere, säger Frankrike-experten Anders Lindqvist, som är tränare i landet.

”Det var ett jävla krig”, så sammanfattade Björn Goop det efter sin tredje Prix d’Amérique-seger och andra raka med franske superhästen Face Time Bourbon.

Och svenske stjärnkusken var i allra högsta grad inblandad i de tuffa bataljerna under vägen i det 2 700 meter långa loppet.

Kort efter start hamnade han i instängt läge – och körde helt sonika rakt ut – på Jean-Michel Bazire och Davidson du Pont.

– Björn kör rakt på Davidson du Pont. Det var vidrigt fult, sa tv-experten Daniel Olsson i TV12.

Han fortsatte: 

– Otroligt att Davidson inte galopperar. Det finns ingen plats att gå ut där. Man ser ju att Bazire får tvärställ. Det där hade kunnat gå riktigt illa, det hade kunnat bli en jätteolycka.

”Fick tråckla mig ut”

Björn Goop och Face Time Bourbon blev, när han kom ut i slagläge, orubbliga i världens tuffaste travlopp. Trots att Jean-Michel Bazire och Davidson du Pont fick gå med i rygg hela vägen, var de chanslösa att utmana om segern.

– Man förstod att det skulle bli så här från start. Vi fick en väldigt bra start, lite för bra. Jag gick ner i andraspår. Det var lite fel taktik. Jag fick tråckla mig ut. Som Prix d’Amérique är. Det blir en batalj och bråk om positioner. Man får inte mycket härnere om man är snäll. Bazire tyckte att det var tufft kört av mig, och det var tufft gjort av mig. Men hade det varit han, så hade han gjort samma sak, sa Goop om loppet i allmänhet och händelsen kontra Bazire i synnerhet.

”Få kuskar kör så fult som honom”

Efter att Vincennes domare studerat löpningsfilmen och förhört Goop kom så även straffet för ”tacklingen”.

En veckas avstängning, mellan 11 och 18 februari.

– Det blev dyra dagar. Han fick ett ovanligt strängt straff. Björn fick en veckas avstängning alltså. Om det hade varit en fransman, så hade han fått två dagars avstängning och på sin höjd lite böter. Ett mycket strängt straff, säger Frankrike-experten Anders Lindqvist, som är tränare i landet.

Åt Goops fräcka körning i loppet rycker Lindqvist mest på axlarna.

– Så där körs det i Prix d’Amérique. Nu var det två favoriter som var inblandade, då ser alla det. Sånt där händer i varje lopp med lite dignitet härnere på Vincennes. Det är halvspår, det är sulkar under magen på hästar, man plogar- och trycker sig ut. Bazire är ofta den som gör sånt här, få kuskar kör så fult som honom, men nu var det Goops tur att vara lite tuff. Man får ta seden dit man kommer, annars kommer man ingenstans här. Hade Goop kört på svenskt vis när han skulle etablera sig här, så hade det aldrig gått.

Goop var inte den enda som straffades efter storloppet. Hemmakusken Alexandre Abrivard fick också en veckas avstängning, samt 4 500 euro i böter, för att ha orsakat en omstart.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!