”Otroligt läckert – en helt fantastisk helg”

Daniel Redéns stall körde in 6,1 miljoner kronor – på två dagar: ”Helt galet”

Av: Erik Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Daniel Redén berättar om stallets sagolika helg på huvudstadsbanan.
Foto: TR Bild
Daniel Redén berättar om stallets sagolika helg på huvudstadsbanan.

En seger och en fjärdeplats i Kriteriet, dubbel i nya storloppet STL Open och fina framgångar på V75.

Daniel Redéns stall drog in 6,1 miljoner kronor på Solvalla i helgen.

– Otroligt läckert, summerar tränaren själv.

Succén för upp Daniel Redén till 38 miljoner kronor inkört till stallet i år, två miljoner mer än vad Timo Nurmos, som toppade ligan, körde in på hela 2019. Då har vi tre månader kvar av 2020.

På andraplats, sju miljoner bakom, ligger Björn Goop. Ner till trean Robert Bergh har team Redén 18 miljoner till godo.

– Overkligt. Men vi nöjer oss aldrig. Vi ändrar alltid på små detaljer. Jag har alltid kört med en viss form på banan vi tränar på, men nu har jag ändrat lite och nu är den som jag vill ha den.

Vad har du ändrat?

– Det vill jag inte riktigt berätta, men det har med hur vi tränar på den och hur vi använder den på ett annorlunda sätt. Mer skonsam, det tycker jag att jag har känt i loppen också.

Personalen lyfts också fram som en stor del av framgångarna.

– Jag kan sitta på verandan och se när gruppen tränar, det är en sån härlig maskin vi har hittat, kuggarna bara rullar…

”Enorm utveckling”

Vi lämnar det totala och tittar tillbaka på succéhelgen på Solvalla, där Kriteriesegern med Brambling och dubbelsegern i STL Open sticker ut.

– Otroligt läckert. En fantastisk helg.

Brambling går och vinner Kriteriet, vad säger du?

– Det är en enorm utveckling i hästen och den lär ju fortsätta, som det känns när han tar sig framåt. Just nu använder han bara sitt huvud när han springer. Han lever på sin inställning och får kämpa. Det var mycket som var överraskande i helgen, men att Brambling skulle ta ledningen, det hade jag aldrig kunnat kalkylera med. Det är små marginaler i det här. Jag värmde och tyckte att han var lite rulligare än vanligt, jag fick den feelingen, så jag sa åt Ellinor (Wennebring) som sköter hästen att springa ner och köpa tyngre boots. Han brukar gå med 130 grams boots, men nu köpte vi 150 grams boots. Han är så liten hästen, så man får nästan använda ponny-boots. Jag vet inte om det var det, att hästen kändes stabilare bakom bilen och att Örjan kände det och kunde kasta iväg. 

I samma lopp kom Beacon Kronos fyra.

– Per Linderoth fick fantastisk connection med hästen och som han gick, jag tror han gick fortast av alla över upploppet. Han hade nog varit farlig om han suttit längre fram.

”Det får ju inte spåra...”

STL Open blev en dubbel till stallet.

– Ja. Missle Hill var med i en jävulsk tuff öppning och han hängde i tredjespår i 500 meter, sedan kom han till ledningen. Då hamnade Double Exposure i någon halvposition och jag trodde väl att hon skulle få trava utvändigt, men Johan kände något annat och testade för ledningen. Då gick det 09-fart igen, det var ju inte optimalt för mina djur. Väl där trodde jag Double Exposure var helt klar, när Missle Hill hade fått den inledningen. Men jag vet inte var den lille räkan får sin ork ifrån. 

När det går så bra en sån här helg, kan du ta in vad som händer? Hur bra det går?

– Nog fattar man det. Men den här helgen var lite svår att mala ner, då är det bra att gå ut en måndag morgon och alla hästarna måste tränas som vanligt. Det får ju inte spåra. Jag åker inte och lägger mig på en strand och dricker pina colada. Det är nya lopp och andra hästar som ska tränas. Men det är klart att det blir lite obeskrivligt. Min karriär började med Lucky Po i Kriteriet (som Daniel skötte hos Stefan Melander) och nu vinner man det själv. Det är jättestort, säger Daniel Redén.

Publicerad:

LÄS VIDARE