Daniel Olsson: Kom över mig efter mål

Goop vann Prix d´Amérique – då brast det för tv-profilen

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
1 av 3 | Foto: MAGNUS ÖSTH/TR BILD
Tv-profilen Daniel Olsson, 49

Tv-profilen Daniel Olsson, 49, har jobbat med det franska vintermeetinget i vinter.

När svenske stjärnkusken Björn Goop vann världens tuffaste travlopp Prix d’Amérique brast det för honom.

– Jag förstod hur han kände bubblet inom sig när han sträckte armen i vädret och när man såg minspelet på honom, säger Daniel Olsson.

Under söndagen avgjordes världens tuffaste travlopp Prix d’Amérique på Vincennes i Paris i Frankrike och det blev svensksuccé då den svenske stjärnkusken Björn Goop för andra gången vann det anrika och ärofyllda travloppet med Sébastien Guaratos Face Time Bourbon – en seger som Björn Goop smälte med de närmaste vännerna inne i centrala Paris.

När Björn Goop skar mållinjen som etta och tog den historiska segern stod tv-profilen Daniel Olsson, 49, och kommenterade loppet för TV12. När segern var ett faktum brast det för honom.

”Svarade för grymma prestationer”

Daniel Olsson, även proffskusk hemmahörande på Solvalla, har för TV12 och ATG:s räkning jobbat med det franska vintermeetinget hela vintern, och följt tävlingarna i ”travsportens mecka” från första parkett. 2020-års Prix d´Amérique kommer han minnas – länge.

– Det var ju stora förväntningar på årets upplaga, jag tyckte på förhand att det var en av de intressantaste upplagorna vi haft i och med att det var så otroligt jämnt och öppet. Det spekulerades om så många hästar som kunde ha vinstchans, och man såg också på hästarna inför loppet att det verkligen var i ordning. Det var också så positiva rapporter från både Bazire och Guarato med alla förberedelser, säger Daniel Olsson och fortsätter:
– Så förväntningarna var höga och det blev också ett helt fantastiskt lopp från start till mål.

Vinnaren, femårige Face Time Bourbon tränad av franske stjärntränaren Sébastien Guarato och körd av svenske stjärnkusken Björn Goop, var inte någon överraskande vinnaren för någon – inte heller tv-experten Daniel Olsson.

– Nej, verkligen inte. Face Time Borubon har ju visat sådan enorm kvalitet. Det är så klart alltid ovisst när de ska möta de äldre hästarna, men med den kvaliteten och potentialen som Face Time Borubon visat förstod man ju att möjligheterna var ganska höga. Både Björn Goop och Sébastien Guarato har ju också varit så nöjda hela vägen. Det var en imponerande insats som hästen stod för, Bazires hästar Davidson du Pont och Belina Josselyn lämnade ju de övriga fältet men Face Time Bourbon var bara snabbast över upploppet. De tre främsta i mål i årets Prix d´Amérique svarare alla för grymma prestationer, de gick fantastiskt bra.

”Det kom över mig efter målgång”

Efter segern i Prix d´Amérique hyllas svenske Björn Goop världen över, som en av de bästa travkuskarna som någonsin funnits. Olsson är också mäkta imponerad.

– Björns styrning är femstjärnig alltså, han gjorde ju allting rätt hela loppet. Björn hade samtidigt också en fantastisk häst, som tidigare visat enorm startsnabbhet, att han är otroligt klok och väldigt lättplacerad. Det är en häst som kan gå både i ledningen och i ryggar och som har en enorm speed. Björns insats var som sagt femstjärnig, men han hade också nycklarna att ge hästen ett optimalt lopp.

När du kort efter målgång av årets Prix d´Amérique berättar om loppet i TV12 hör man på din röst att det brister för dig?

– Ja, det kom över mig efter målgång. Jag stod väldigt bra positionerad i år och jag stod med full uppsikt över banan och 20 meter efter mål och när hästarna gått i mål och jag tittade ner ser jag hela Guaratos stall under mig och den enorma lyckan de visade, de var helt tokiga och studsade runt. Sedan hade jag en av Vincennes storbildsskärmar framför mig och där zoomade de in Björn Goop i närbild efter mål och det syntes hur det kom över Björn det som hänt, och då brast det för mig med, säger Daniel Olsson och utvecklar:
– När jag vann mitt första travlopp på Vincennes, ett vanligt lopp och inte i närheten av det här, men då kom det över mig kort efter mål vad som hade hänt och det bubblet fick jag inom mig igen när jag såg Björns reaktion, jag förstod hur han kände bubblet inom sig när han sträckte armen i vädret och när man såg minspelet på honom. Det är ju unikt för de aktiva att bara få komma ut och köra på Vincennes.

Kändes det lite extra också, att det var just Björn Goop som vann?

– Ja, men visst är det så. Även om jag följer det franska travet dagligen, så känner jag ju Björn bättre än de andra killarna. Jag har kört mot de franska kuskarna och krigat mot dom där nere när jag tävlar, men det är klart man har en annan relation till Björn.

Cleangame – en dröm för Elitloppet 

När nu Prix d´Amérique är kört och det franska vintermeetinget går mot sitt slut närmar sig den svenska högsäsongen, och inte minst Sveriges största travlopp Elitloppet sista söndagen i maj. Men att den svenska travpubliken skulle få se någon av de främst placerade hästarna i Prix d´Amérique på Solvalla tror inte Olsson.

– Inte de som kom topp tre i varje fall, det tror jag definitivt inte. Bazire är ju inte jätteintresserad av att komma med någon, Davidson du Pont har ju avel i vår och jag kan inte tänka mig att han tar Belina Josselyn till Solvalla. Face Time Borubon har de ju sagt blankt nej till då det är avel som gäller där. Nej, de tre främsta lär vi inte se på Solvalla.

Efter att ha följt det franska vintermeetinget i vinter, vem vill du helst se på Solvalla sista söndagen i maj?

– Jag hade ju velat se Cleangame naturligtvis, det är ju visserligen Bazire som tränar, men en sådan som Cleangame vill man se på Solvalla och det är ju den som är allra värst av samtliga där nere. För en vecka sedan vann han på 1.11,2 över 2 900 meter med krafter kvar och han är ju valack och lite till åren och den hade jag naturligtvis velat se här i Sverige.

Publicerad: