Han var enorm senast – han är förstahäst

Av: Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
Örjan Kihlström om Propulsions chanser i Åby Stora Pris på V75 under lördagen.
Foto: TR Bild
Örjan Kihlström om Propulsions chanser i Åby Stora Pris på V75 under lördagen.

Titelförsvararen i Åby Stora Pris, superhästen Propulsion, blir jättefavorit på V75.

Kusken Örjan Kihlströms känsla:

– Jag skulle ljuga om jag sa att vi inte ska vara favoriter.

De flesta av oss minns fjolårets upplaga av Åby Stora Pris. De två giganterna Propulsion och Readly Express skulle mötas i storloppet och det blev ett av de häftigaste upplopp vi någonsin sett.

Örjan Kihlström lyckades med minsta möjliga marginal ta sig förbi Readly Express de sista stegen och Daniel Redén kunde fira ytterligare en triumf med sin fantastiska hingst.

– Det var verkligen ett häftigt upplopp som vi kunde bjuda publiken på. Ofta så blir det inte dessa slutstrider då ena hästen kanske har ett sämre läge eller att inte båda är på topp för dagen, säger catchdrivern och berättar vidare:

– Men den här gången så var det två topphästar som var riktigt bra i ordning och kunde duellera in på upploppet. Det var en häftig känsla att vi kunde ta oss förbi med minsta möjliga marginal.

”Avslutade snabbt senast”

Propulsion var senast ute i Hugo Åbergs Memorial och avslutade som en furie, men kunde inte ta sig förbi Jerry Riordans Ringostarr Treb.

– Vi hade spår nio över sprinterdistansen och det blev helt enkelt lite för långt fram. Ringostarr Treb var mycket bra den dagen och höll fantastiskt efter en tuff öppning.

– Propulsion var också otroligt duktig. Han avslutade snabbast av alla och var inte långt bakom vinnaren till slut. Jag var mycket nöjd med hästen för dagen.

”Återigen spår nio”

Precis som senast på Jägersro har nu Örjan Kihlström och Propulsion dragit spår nio.

– Det är exakt samma förutsättningar men jag tycker ändå inte att det ska vara lika tufft, då loppet går över tre varv.

Vad kan du säga om årets upplaga av Åby Stora Pris?

– Som vanligt i dessa lopp är det bra hästar med och även om jag har en riktigt bra häst så måste det alltid klaffa en del. Nu fick vi bakspår igen och det försvårar förstås en aning.

– Det blir intressant att se vad Carat Williams kan hitta på och sen har ju Milligans’s School också sett väldigt fin ut i ledningen på slutet. Makethemark är en fin häst som har haft otur i spårlottningen, men har bra kapacitet, så det finns absolut motstånd.

”Viktigast att sluta på topp”

Propulsion har haft en sagolik karriär och hittills tjänat över 27 miljoner kronor. Nu är det många som vill se honom tävla ytterligare en säsong.

– Jag förstår att många vill se hästen tävla vidare men jag vet inte hur det kommer bli. Det viktigaste är att han får sluta på topp. Det behöver inte nödvändigtvis vara med en seger, men att han ska sluta när han är riktigt bra vore fint.

– Det är inte upp till mig hur det blir, men jag kan konstatera att oavsett så är jag så tacksam över att ha fått köra honom.

Hur skulle du vilja beskriva honom?

– Det är en mycket klok häst som aldrig gör några fel. Han pullar aldrig i loppen och kämpar alltid som en tiger. Han har ett psyke som är fantastiskt och hjärta och lungor som är något utöver det vanliga, säger Kihlström och fortsätter ösa beröm över hästen:

– Han är en häst utöver det vanliga och med en fantastisk exteriör. Han betyder oerhört mycket för mig och det som är kanske allra mest imponerande, är att han varit på topp under så lång tid.

”Motiverad favorit”

Åby Stora Pris avslutar V75-spelet i en omgång som kryddas av en Jackpott på 41 miljoner kronor. Propulsion blir monsterfavorit och är i nuläget streckad på 72 procent. Kusken själv verkar även han ha stort förtroende för sin uppsättning.

– Som jag tidigare sa så är det många fina hästar med och allt kan hända. Men jag skulle ljuga om jag sa att vi inte ska vara favoriter. Han var enorm senast och ska räknas som förstahäst på lördag, så mycket kan jag säga.

Publicerad:

LÄS VIDARE