Supertalangens galna rekord: ”Jättehärligt”

Blev yngste kusken någonsin att nå 100 segrar • 18-åringen om: • Milstolpen • Sista året på gymnasiet • Drömmarna

Av: Daniel Söderbäck

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
18-årige supertalangen Magnus A Djuse är Sverige yngsta kusk någonsin att nå 100 segrar.

Han vann sitt första travlopp redan som 15-åring.

Nu är Magnus A Djuse tidernas yngste travkusk i landet att nå 100 segrar. Hur han tacklade det? Genom att ta seger 101 på V75 dagen efter.

– Jag har bara ett intresse och det är trav, säger talangen som går sista året på gymnasiet.


ANNONS: Nu kan du ta rygg på Sportbladet-experternas andelsspel på V75 och V86. Här går du med i laget. [Extern länk]


När Alice Ruda passerade mållinjen som etta i lördags på Dannero blev den 18-årige supertalangen Magnus A Djuse historisk.

Han blev den yngste travkusk någonsin i landet att nå 100 segrar.

– Det är klart att det kom mycket tidigare än jag kunnat tro. Jag såg för ett tag sedan att jag bara hade några segrar till och jag ville ta det innan jag fyller 19 år den 15 april, säger Magnus A Djuse.

Han inledde jakten på milstolpen på lördagen genom att vinna med Tyrone Warrior.

– Det var en jättehärlig känsla när jag vann med Alice Ruda sen, men det är egentligen ingenting som jag har tänkt på så där, säger han.

Följde upp med V75-seger

Men succén stannade inte där. Under söndagen vann han även på V75 genom att ta hem segern med Mr Golden Quick i Scandal Plays Minne på Boden i den tredje avdelningen. Då svarade han för en fräck segergest genom att lyfta upp benet i vädret.

– Jag tänkte inte så mycket, jag tycker det var lite roligt, säger han och skrattar.

Han vann travlopp redan som 15-åring, körde in 2,4 miljoner kronor i fjol som kusk och går sista året på travgymnasiet Wången.

I familjen finns redan proffstränarna Mattias och Martin P Djuse tillsammans med lärlingen Mats E Djuse. Att det blev trav även för Magnus är inte speciellt konstigt.

– Jag är invuxen i det på något vis och vi har alltid haft hästar hemma. Det föll sig naturligt och jag har alltid hållit på med dem. Vi tränade stora hästar hemma och då ville jag ta storhästlicens så snabbt som möjligt.

Bröderna Djuse: Mattias, Martin, Mats E Djuse och Magnus A.
Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Bröderna Djuse: Mattias, Martin, Mats E Djuse och Magnus A.

”Halkade dit”

Hur ser din vardag ut med travet kombinerat med sista året i skolan?

– Jag är i skolan alla dagar och ibland krockar det med lunchtravet men jag kan lägga upp det lite annorlunda. Ofta är det kvällstrav eller på helgerna, så det fungerar. Men det är svårt att få ihop det just nu, men det är bara två månader kvar, så det ska man nog leva sig igenom.

Vad är hemligheten bakom succén?

– Jag skulle säga bra kundvård som gör att jag får fortsätta att köra. I början halkade man väl mest dit då det inte fanns någon kusk ledig, men kunderna har valt att fortsätta att satsa på mig, vilket är kul.

”Jag vet exakt vad som ska hända”

Han beskriver sig själv som en riktig travnörd – något som också är en av hans stora styrkor som kusk.

– Jag har bara ett intresse och det är trav. Jag är bra på att bedöma alla kuskar och hästar som är med i loppen och under loppen vet jag exakt vad som ska hända. Jag kan alla hästar utan och innan, jag är en riktig travnörd. Sedan tror jag att jag är bra på att få ut max av hästarna.

”Har fått många vänner”

Efter lördagens triumf har Magnus fått många grattishälsningar från kollegorna – och han har inte mötts av några negativa kommentarer från omgivningen och konkurrenterna.

– Jag måste säga det att alla är väldigt trevliga och snälla. Det är ingen som är irriterad över att man är ung och kommer och tar plats. Det är många som stöttar och jag har fått många fina vänner.

Just nu är Magnus A Djuse lärling hos proffstränaren Jan Halberg. Drömmen framåt: livnära sig på travet som catchdriver.

– Så klart vill man ju vinna de stora loppen men att redan nu få köra de största stjärnhästarna känns lite orealistiskt. Under närmsta året får jag sikta in mig på att köra vardagstravet, avslutar den historiske 18-åringen.

Magnus A Djuse har hittills under 2019 kört in 1,2 miljoner kronor som kusk.


ANNONS: Nu kan du ta rygg på Sportbladet-experternas andelsspel på V75 och V86. Här går du med i laget. [Extern länk]


Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN