”Travsporten – samma problem som samhället”

Svensk Travsports vd Maria Croon om det ökande näthatet • Förbundets ansvar: ”Går alltid att göra mer”

Uppdaterad 2021-09-20 | Publicerad 2021-09-08

ST:s vd Maria Croon ger förbundets syn på det eskalerande näthatet mot dess aktiva.

Efter att ”bara” blivit tvåa i Derbyt blev Per Nordström påhoppad på sociala medier.

Tränaren efterlyste ett större ansvar av bland andra Svensk Travsport.

Nu uttalar sig förbundets vd, Maria Croon, i det aktuella ämnet.

– Det är verkligen oacceptabelt att någon ska utsättas för mobbning eller hot för att de är en del av travsporten, säger hon till Trav365.

Allt fler svenskar använder sig av sociala medier.

I takt med den ökade aktiviteten har även det så kallade näthatet fått en större utbredning.

I våras mottog en svensk toppkusk mordhot på sin telefon vilket ledde till en polisanmälan.

Under söndagen, efter att ha slutat tvåa i Svenskt Travderby med Önas Prince, blev tränaren och kusken Per Nordström förolämpad och påhoppad av en person via mejl.

”Svensk Travsport borde ta sitt ansvar”

Då detta varit ett återkommande beteende från avsändaren valde Nordström att posta förolämpningen på stallets Twitter-sida.

Detta är bara två exempel på en vardag som utspelas dagligen för många av travets aktiva.

Enligt Per Nordström upplever många av hans kollegor denna kränkande behandling, ofta efter avslutad tävlingsdag.

Nu menar han att något måste hända.

– Det är inte okej med den här typen av ren mobbning. Jag tycker även Svensk Travsport borde ta sitt ansvar fullt ut, sa han efteråt till Trav365.

Förbundets svar: ”Oacceptabelt”

Hur ser då förbundet på näthatet?

Svensk Travsports vd Maria Croon berättar om vad organisationen gjort för att markera och motverka den här typen av mobbning, och ibland hot, på de sociala plattformarna.

– Det är verkligen oacceptabelt att någon ska utsättas för mobbning eller hot för att de är en del av travsporten. Vi har både en etisk plattform och en uppförandekod som tydligt tar ställning i dessa frågor. Men det går alltid att göra mer. Det är ett svårt ämne och vi behöver fortsätta att arbeta för att förbättra kulturen inom travsporten och allt runt den så att vi kan få bort alla former av trakasserier, säger hon.

Svenska Fotbollförbundet (SvFF) gjorde gemensam sak med polisanmälan och kallade till möten och presskonferens efter EM i somras då vissa spelare tog emot hot och trakasserier. Är det något som Svensk Travsport redan ägnar sig åt eller något man skulle kunna ta efter?

– När det rör sig om hot eller annan brottslig handling uppmanar vi alltid den utsatte att vända sig till polisen och vi erbjuder också stöttning i det. Att lyfta upp och prata öppet om problematiken är en viktig del och vi har fört in detta i våra utbildningar på alla nivåer för att arbeta proaktivt.

Marcus Berg fick utstå stort hat efter sin insats mot Spanien under sommaren EM-slutspel i fotboll. Nu vill Per Nordström att ST agerar lika kraftfullt som Fotbollförbundet (SvFF).

”Sociala medier – nya utmaningar”

Har ni inom förbundet upplevt en ökad problematik inom just näthat på sociala medier?

– Jag tror travsporten har samma problem som hela samhället när det gäller detta. Sociala medier har medfört nya utmaningar då de tyvärr kan användas för just mobbning och trakasserier, inte sällan anonymt. Det är självklart en viktig fråga att arbeta för ett bättre klimat inom vår sport, men det är inte bara Svensk Travsport som kan skapa förändring utan det ligger ett ansvar hos alla inom travsporten att tänka på hur man uttrycker sig i alla sammanhang.

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Följ ämnen i artikeln