Succétränaren: ”Jag vill se fler damlopp”

Kvinnorna i sporten om förutsättningarna • Åsikterna går isär: ”Till er tjejer: var positiva och kämpa!”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6 | Foto: TR Bild
Hanna Olofsson: ”Helt ärligt så har jag själv inga problem och får aldrig utstå några orättvisor”

TRAV

I dag den 8 mars infaller Internationella kvinnodagen som firas av många kvinnor runt om i världen.

Patricia Van Der Meer firar med en middag ihop med dottern och efterfrågar fler damlopp.

– Jag räcker inte till mot proffsen men hade gärna tagit chansen i lopp endast öppna för kvinnor, berättar Patricia för Trav365.

I dag uppmärksammar vi den Internationella kvinnodagen som i Sverige firats sedan 1912. I många andra länder runt om i världen är detta en nationell helgdag, och i Kina får alla kvinnor en ledig eftermiddag från jobbet just den 8 mars.

Trav365 tycker att det är av största vikt att framhäva våra kvinnor inom travsporten och har ställt tre frågor.

1) Hur var travsporten när du började med den? Utvecklats? Hur?

2) Behandlas män och kvinnor olika i travsporten? I så fall; hur?

3) Om något behöver förbättras för kvinnor i sporten, vad skulle det vara?

Hanna Olofsson:

– Det är en svår fråga som jag faktiskt får rätt ofta. Jag har ju inget annat perspektiv än det kvinnliga och är heller inte lastgammal, det var liksom inte något stenålderstänk när jag började. För min egen del är det ganska oförändrat, kanske lite bättre än när jag började. Det finns ju trots allt fler tjejer som kör lopp numera och det verkar ha blivit mer accepterat. Om sanningen ska fram så hade jag ingen koll på att det är den internationella kvinnodagen i dag, åtminstone inte före det att någon annan påpekat detta i morse.

Verkar ha blivit mer accepterat

– Återigen, jag är ju inte man men jag tycker att det är bra på många sätt. Helt ärligt så har jag själv inga problem och får aldrig utstå några orättvisor.

– Njae, vad skulle det vara? Jag tycker att det är jämlikt och bra.

Sofia Aronsson:

– Den var faktiskt väldigt, väldigt mansdominerat förr och det var mest tjejer som jobbade i stallen. Det var inte lika många kvinnliga tränare och kuskar som det är i dag. Vi tjejer har dock tagit för oss mycket bättre på senare år och fått mer respekt. Det har definitivt utvecklats.

Var väldigt, väldigt mansdominerat

– Nej, det tycker jag inte. I Frankrike är de lite mer gammalmodiga, men det är ju rent generellt i samhället och tjejerna vill gärna hitta en gubbe med pengar. Just i travsporten är det dock mycket bättre och männen har vant sig vid att det finns mycket tjejer i travsporten, framför allt bland lärlingarna. Där är vikten viktig.

– Oj. Jag vet inte... Eller jo, varför behövs det damlopp? Visst, det är väl kul att det finns Dam-SM men vi tävlar ju trots allt på lika villkor i övrigt så varför ska det finnas lopp endast öppna för tjejer? Vi är ju heller inte så många som kör. Något jippolopp då och då kan vara kul men det behövs inte damlopp i propositionslistan.

Hanna Lähdekorpi:

– Jag har väl inte varit med så länge men montésporten har blivit allt mer framträdande. Det har kommit fram fler kvinnor den vägen. Bland lärlingarna är det också fler som kör jämfört med när jag var 18 år. De stora förändringarna inträffade nog innan jag började tävla.

– Det går nog inte att generalisera så. Saker och ting ser nog likadana ut i travet som i samhället i övrigt. Man kanske som kvinna känner sig i underläge, att man måste bevisa mer för att få ett erkännande. Så kan man uppfatta det. Vi kvinnor är ju trots allt en minoritet inom travet. I samband med sulkylopp, framför allt i proffsloppen, är det bara jag som byter om i damernas omklädningsrum.

Går inte att generalisera så

– Det finns alltid utrymme för förbättring men vad? Man skulle nog behöva tänka igenom detta lite mer grundligt för att komma med ett bra svar. Travsporten är ju fantastisk på så sätt att kvinnor och män kan tävla på lika villkor. I många andra sporter kan vi inte mäta oss med männen. Jag tycker faktiskt att det är bra med damlopp. Det finns visserligen inte många men i exempelvis Dam-SM får vi ofta köra lite bättre hästar än vanligt. Det kan ge ringar på vattnet. Många kanske tycker att det är fel med damlopp, men själv tycker jag att det är en språngbräda för många kvinnor.

Patricia Van Der Meer:

– I Holland där jag började så fanns det om jag minns rätt bara en enda kvinnlig travtränare, två om man räknar mig. Där är det väldigt tufft för oss. I Sverige är det mycket bättre på den punkten. Det är roligt att fler och fler tjejer vågar ta steget in i travsporten. Det gäller visserligen att jobba hårt och ha rätt kontakter. Till er tjejer: var positiva och kämpa!

Väldigt tufft för oss

– Olika och olika... Förr var det mest män som tränade och körde lopp men jag tycker att de flesta vant sig vid att vi kvinnor blivit så duktiga och ändrat tankesätt. Se bara på exempelvis Emilio Leo. Hon har verkligen fått kämpa för att komma dit hon är och är uppskattad av alla. Samma visa med Henriette Larsen och Hanna Lähdekorpi. De har allas respekt.

– Jag tycker helt klart att det borde finnas fler damlopp, så att vi kan göra reklam för oss själva. Gärna fler ungdomslopp för tjejer. Vi kvinnor kanske inte alltid vågar att köra mot männen. Jag tycker själv att jag inte räcker till och kör därför väldigt sällan, och då främst kval-, premie- och kanske något breddlopp. Skulle det finnas fler damlopp, och jag hade en passande häst, så skulle jag väldigt gärna själv hoppa upp i sulkyn.

Maria Törnqvist:

– Jag tycker att ganska mycket är annorlunda mot när jag började. Framför allt är det betydligt fler killar som jobbar som skötare i stallen, förr var det nästan bara tjejer. Detsamma gäller i loppen. Allt fler kvinnor tar även chansen som tränare. Mina förebilder när jag började var bland annat Charlotta B Svensson, Gunnel Fredriksson och Catarina Lundström. När jag började köra lopp som ung fick jag ofta tävla mot 40-åringar, numera finns det många ungdomslopp vilket är bra.

– Både ja och nej. Eller jo, det går ju inte att komma ifrån att det är en gammaldags kultur inom travet. Även om det blivit bättre de senaste 10-15 åren så lever mycket av det gamla tänket kvar. "Män är bättre än kvinnor" och liknande. Fast vi har det ganska bra och man ska inte gnälla.

En gammaldags kultur inom travet

– Det har faktiskt hänt ganska mycket på sistone. Många fler kvinnor på viktiga positioner. Fortsätt så! Jag tycker dessutom att männen gör mycket mindre skillnad på sig själva och kvinnor. Sedan vill jag också nämna att det borde vara lättare för kvinnor att komma tillbaka till sporten efter det att de fött barn. Många försvinner från travet i samband med det.

Jasmine Ising:

– Jag var ju så ung när jag började att jag inte reflektera så mycket om detta, men nu när man är lite äldre så förstår man hur mansdominerat travet ändå var. Nu är det bättre på den punkten.

– Det tycker jag inte. Vi har många duktiga tjejer som bland annat Emilia Leo som med små medel får ut max av sina hästar. Hon får köra allt bättre hästar, även för stortränare, och för fram sporten för oss övriga kvinnor. Dessutom har montén varit positiv för travsporten.

Varför damlopp?

– Angående damlopp. Det finns två sidor. 1) Självklart är det en bra grej för tjejer att synas. 2) Men varför ska det ske i damlopp? Visst kan det finnas vissa lopp endast öppna för kvinnor, men jag tycker att man istället borde satsa mer på ungdomslopp.

Publicerad:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!