”Han är för skev – jag hade inte köpt honom”

Experterna om Face Time Bourbon: ”Sätter ner hoven väldigt onaturligt” • Här är startlistan till Prix de France

Publicerad:
Uppdaterad:
Experterna om Face Time Bourbons skeva framben: ”Värsta jag sett...”
Foto: TR Bild
Experterna om Face Time Bourbons skeva framben: ”Värsta jag sett...”

TRAV

Han kallas världens bästa häst.

Men även Face Time Bourbon har sina brister.

Ett skevt framben.

– Det är det värsta jag har sett bland hästarna som är riktigt bra, säger före detta stortränaren Stefan Hultman, numera expert i travets egna tv-kanal, ATG Live.

Han har seglat upp som en av världens bästa hästar, om inte den bästa och har vunnit världens tuffaste travlopp två gånger i rad.

På söndag går franske demonhästen Face Time Bourbon ut som jättefavorit i Prix de France på Paris-banan Vincennes och lottades till spår 2 (se hela startlistan till storloppet här intill).

– Han är den mest kompletta häst jag har kört, har hästens ordinarie kusk, Björn Goop, sagt till Trav365.

”Den perfekta hästen finns inte”

Men även Face Time Bourbon har sina brister, hur konstigt det än kan låta. Enligt flera trav- och exteriör-experter är stjärnan väldigt skev i sitt vänstra framben.

– Det är det värsta jag sett bland dom som är riktigt bra. När han springer, så sätter han ner vänster fram väldigt onaturligt. Det har jag sett när dom filmar hästen framifrån när han springer. När han landar varje gång blir det en onormal brytning, säger före detta stortränaren Stefan Hultman.

Han fortsätter:

– Face Time Bourbon är alltså lite extra skev. Jag vet att många letar efter den perfekta hästen, men den finns inte. Man hittar avvikelser på varje häst. Jag har haft flera bra hästar under åren, som inte varit korrekta, Triton Sund är ett exempel.

– Han är för skev, så jag hade inte vågat att köpa honom som unghäst.

Anders Lindqvist, travtränare i Frankrike, och som har full koll på Face Time Bourbon instämmer.

– Hade jag fått in hästen som unghäst som hade jag knappt tagit emot honom och sagt att det är bortkastade pengar, säger han.

”Elitloppet? Som att be om problem”

Enligt Hultman så har det skeva benet inget med Face Time Bourbons kapacitet.

Men:

– Det ökar slitaget på hans framknä. Det gäller att man har en duktig tränare som kör honom på mjuka underlag hela tiden. Stora franska banor, med långa kurvor. Det var ingen överraskning för mig att han såg dålig ut i Italien i höstas, i Lotterian, där är det väldigt stum bana och då såg han framhalt ut. 

Experten tror, på grund av det här, att Face Time Bourbon inte kommer att komma till Elitloppet på Solvalla, som alla travfans önskar, under tävlingskarriären.

– Två heat på en tusenmetersbana med doseringen som vi har här, det är som att be om problem. Jag tror att han kommer stanna och starta i Frankrike. Vincennes är en av banorna i världen som är mest skonsamma för hästarna att springa på.

I helgen kan Face Time Bourbon ta hem en ny storseger. I Prix de France. Vad gör honom så bra?

– Han har en fruktansvärd bra exteriör från sidan, enorm stam, fysik och psyke. Hade han varit klockren i framstället hade han varit bland det finaste man sett. 

I fjol vann Jean-Michel Bazire loppet med Davidson du Pont, före en vilt spurtande Face Time Bourbon.

Face Time Bourbon vann nyligen Prix d’Amérique på nya rekordet 1.10,8 över 2 700 meter med voltstart. Tvåa: Davidson du Pont.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!