V75

”Egentligen tur i oturen att jag blev arbetslös”

Amatören försvann från travet i flera år • Nu tillbaka och gör stor succé • Osannolika resan med V75-favoriten: ”Galet”

Av: 

Andreas Örtengren

TRAV

Merete Larsen, 44, pausade livet från travet i flera år.

I samband med coronakrisen blev hon arbetslös och återupptog sin hobby.

Nu gör hon stor V75-succé med sin enda häst i stallet – Pacific Kingdom.

– Det som händer nu kunde jag aldrig tro. Jag hoppades bara tjäna ihop till foderkostnaderna, säger Årjängs-amatören till Trav365.

Under lördagen avgörs V75 från värmländska Årjängstravet.

Banan kan glädjande nog öppna upp för 3 000 personer på publikplats och en fullsatt Travrestaurang – dessutom väntas strålande sol och högsommarvärme för publiken på berget runt arenan.

Den sportsliga höjdpunkten avgörs som avslutning på det stora streckspelet (V75–7) med storloppet ”Årjängs Stora Sprinterlopp” med en halv miljon till vinnaren.

För att ytterligare höja pulsen kan en ensam vinnare ta hand om minst 49 miljoner kronor då det är jackpott.

”Vågade inte ens tänka tanken”

En av de som sett fram emot just den här tävlingsdagen allra mest är troligen den 44-åriga hemmatränaren Merete Larsen.

Amatören, som numera bor i Arvika (Mangskog), är född och uppväxt i Norge där hon redan som 11-åring sökte sig till travsporten.

I slutet av 2017 blev hennes arbetsbelastning så hög att hon tvingades avbryta sin karriär som tränare på obestämd tid. 2,5 år senare slog coronakrisen till med full kraft vilket innebar att hon tog chansen att på nytt starta sin enda häst i stallet – nioårige valacken Pacific Kingdom som hon dessutom äger och är uppfödare till.

Återkomsten kan inte ses som något annat än en gigantisk succé. Pacific Kingdom har radat upp segrar, vunnit på V75, slagit banrekord och nu på lördag är han favorit att ta hem Klass I-försöket (V75–5) på hemmaplan i Årjäng.

– Det ska bli jättekul och jag har satsat på det här loppet en längre tid, faktiskt ända sedan i maj. Jag slutade ju med travet och tävlandet under en lång tid. Jag tränade igång och försökte få ihop till hö och foderkostnader, det är ju trots allt en hobbyverksamhet. Så går han ut och blir så här bra, vågade inte ens tänka den tanken. Oavsett vad som händer på lördag gör han inte mig besviken. Det som händer nu kunde jag aldrig tro, säger Merete Larsen.

Merete Larsen och Pacific Kingdom.
Merete Larsen och Pacific Kingdom.

Arbetslös: ”Tur i oturen”

Varför slutade du med travet och hur gick dina tankar när du kom tillbaka?

– Jag blev gravid helt enkelt och hade inte tid att träna och tävla. Jag gjorde någon start och så kände jag att det inte var hållbart. Jag är en tävlingsmänniska och kan jag inte lägga den tiden jag vill så är det ingen idé . Då hade jag nyss fått barn, hade ett heltidsjobb och flera andra grejer kom i vägen.

– Men sen i samband med coronapandemin blev jag uppsagd och egentligen tur i oturen att jag blev arbetslös. Tidigare hade jag diskuterat med gubben att sälja hästarna eller behålla dom. De kostar ju både tid och pengar men det är inte så lätt att göra sig av med dem då de är som familjemedlemmar. Jag tänkte att jag gör ett försök att få in några kronor och det blev ju helt otroligt.

Nioårige valacken Pacific Kingdom.

Banrekord: ”Frös trots 25 grader”

I februari i år vann Pacific Kingdom V75 på Romme. I starten efter blev han tvåa i STL-finalen på Solvalla (Klass II).

Efteråt följde några insatser där hästen inte kunde löpa upp till sin kapacitet efter att ha drabbats av feber och behövde loppen i kroppen, men i den senaste starten på Färjestad var han tillbaka med besked – på nytt banrekord över distansen 1 640 meter med voltstart (1.11,7).

– Direkt efter senast så frös jag till trots att det var 25 grader varmt. Jag tror inte jag fattade riktigt utan det tog ett par dagar. Jag undrar hur fort det hade kunnat gå då det fanns gott om krafter kvar i mål. Det som hände på V75 i februari och mars var helt galet men nu är det hemmaplan och det är många jag känner som är på plats. Dessutom publik på Årjäng gör det ännu roligare.

V75 på hemmaplan: ”Mycket optimistisk”

Pacific Kingdom startar från spår två över distansen 2 140 meter med bilstart.

Kusken Carl Johan Jepson, som kört på slutet, sitter upp bakom en av konkurrenterna, Bara du Chene – men ersättaren är ingen mindre än Björn Goop.

Tränaren själv är otroligt nöjd med både häst och förutsättningar inför lördagens stora uppgift.

– Han kanske inte bara går ut och vinner och jag vet att det ska klaffa på V75 men jag måste också säga att jag är väldigt optimistisk och tycker det ser mycket bra ut på förhand. Perfekt läge, bra kusk, fin form och en häst som verkligen känns pigg och fin hemma på gården. Jag var inte säker på att vi skulle komma med på poäng till loppet så bara det gjorde mig väldigt glad.

– Han är ganska kvick i väg och kommer vi till ledning så kan jag säga att vi kör där. Det blir eventuellt barfota fram, men det gör ingen skillnad egentligen då han har tunna lätta skor på sig. Han har ett stort steg och bara gått barfota fram en gång tidigare. Bak kan han aldrig gå barfota då han kräver mycket fäste. I övrigt inga ändringar.

44-åriga amatörtränaren Merete Larsen tror mycket på sin häst på V75.

”Förr hade jag prestationsångest”

Hur nervös är du på lördag och vad skulle en seger på hemmaplan betyda?

– Jag kommer vara ganska nervös, men det var värre förr, då jag hade enorma förhoppningar och prestationsångest. Men visst det kommer vara hög puls vid sidan. När vi vann på Romme hade jag en kompis med och jävlar vad jag skrek när han tog sig förbi på upploppet, då tappade jag det helt och hållet.

– Lilla ”Knudden” kallar jag honom för han var så liten när han föddes. Nu har jag stor förväntan och jag tror mycket på min häst. Men jag ger mig fan på att allt skiter sig nu på hemmaplan när det är stor uppståndelse och alla tidningar ringer. Men jag har en god känsla och hoppas han ska kunna ta sig till finalerna på Åby. Men först ett lopp i taget.

Hur har han kunnat bli så bra efter att ha slutat tävla och träna så länge?

– Han har alltid varit fri från allvarliga skador även om han nyligen fick strykas för feber. Men han är så ärlig i loppen och kämpar alltid till sista droppen. Just den egenskapen är hans absolut viktigaste. Han gör aldrig ett dåligt lopp om han är frisk.

Publisert:

LÄS VIDARE

”Vänta inte för länge med att boka biljett”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

V75

Trav

Årjäng

Hästar

Björn Goop

Romme