Publicerad:

Experten: ”Är en dröm för en seriös spelare”

Premiär för spel på galopp från Hongkong för svenskar

Av: Trav365

Publicerad:
Den tighta citybanan Happy Valley i Hongkong.
Foto: DENNIS ENGELBO/TR BILD
Den tighta citybanan Happy Valley i Hongkong.

Gigantiska pooler i miljardklassen och rafflande lopp.

På onsdag är det premiär för spel på galopp från Hongkong hos ATG.

– Galoppen i Hongkong är en dröm för en seriös spelare, säger Mikael Armstrong, galoppexpert i ATG Live.

I Hongkong är galopp nästan religion.

Omsättningen kan räknas i miljarder för en enskild tävlingsdag och vägen dit har gått via ett oerhört väloljat och rigoröst system där informationen till spelarna är total.

Ingenstans i världen är hästsporten så genomlyst, det anser i alla fall Mikael Armstrong, läkare till professionen, men också hängiven galoppentusiast och expert i ATG Live.

”Otroligt hög nivå”

– Det som är speciellt i Hongkong är att sporten bedrivs så sjukt professionellt. Det är otroligt hög nivå på jockeys och tränare. Och hästarna slänger man inte ut på chans, de prepareras minutiöst inför varje lopp. Ska en häst tävla i Hongkong så måste den först gå flera ”barrier-trials”, motsvarande provlopp, mot andra hästar för att kunna bedömas. Förutom två dagar med internationella lopp så är det samma hästar, 1 200 – 1 300 stycken, som tävlar mot varandra under en säsong.

Eftersom man huvudsakligen rider handikapplopp leder det till extremt jämna fält.

– Hela upplägget bygger på det och resultatet är otroligt täta och intensiva lopp, där varje position betyder mycket mer än på andra ställen och ryttarna måste vara på hugget direkt. Efter varje lopp kommer galoppdomstolen ut med en mindre uppsats om allt som hände före, under och omkring loppet, för spelarna att ta del av, berättar Mikael Armstrong som varit på plats vid otaliga tillfällen på de båda banorna Happy Valley och Sha Tin.

– Happy Valley är den tighta citybanan där man rider under strålkastare på onsdagskvällar. Det brukar vara en otrolig stämning och fullproppat på läktarna. Så är det förstås inte nu då man precis som i Sverige kör tävlingarna utan publik.

– Sha Tin är storloppsbanan som är lika fin som någon annan galopparena i världen. Den ligger mot Kina på fastlandet och har en stor bred gräsbana.

Strikta restriktioner

Under normala omständigheter erbjuder ATG spel på hästar från många av världens hörn.

Corona-pandemin har tillfälligt satt stopp för hästtävlingar i de flesta länder, men galoppen i Hongkong tävlar under strikta restriktioner, liknande de i Sverige.

ATG erbjuder spel på Vinnare, Plats, Tvilling (inte Komb trots att det är galopp) och Trio rakt in i den stora gemensamma poolen, samt V4 i egen svensk pool.

Under en säsong (september – juli) arrangeras 88 tävlingsdagar med bland annat tolv grupp 1-löpningar, det vill säga lopp med höga prispengar som attraherar och ofta samlar hästar ur världseliten.

– Att addera så här högklassiga tävlingar som direktsänds på ATG Live stärker vårt erbjudande, främst till våra galoppintresserade kunder, men vi hoppas även att det ska bidra till att fler får upp ögonen för galoppsporten, säger Nicklas Jonsson, Head of Horse Betting på spelbolaget.

Totalt är det 18 tävlingsdagar kvar den här säsongen som avslutas 15 juli. Tävlingarna delas mellan två banor, Happy Valley och Sha Tin, och går oftast onsdagar och söndagar.

Med anledning av tidsskillnaden mot Hongkong kommer tävlingarna att starta tidig morgon eller vid lunch svensk tid.


KANAL75

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN