”Ett maktmissbruk och helt oacceptabelt”

Förhandlingar i infekterade 22-milsregeln har strandat • Advokatens fräna kritik

Publicerad 2022-06-14

Advokaten Michael Fischbein riktar skarp kritik mot sportchefen Robert Karlsson och förbundet Svensk Travsport.

Nya regeln från Svensk Travsport: kuskar får inte köra på dubbla banor om avståndet är längre än 22 mil.

Detta fick delar av kuskeliten att explodera.

Nu går kuskarnas advokat till hårt angrepp.

– Vi kommer ingenstans i förhandlingarna. Det är ett maktmissbruk och helt oacceptabelt, säger Michael Fischbein till Trav365.

– Att de kuskar som får köra färre lopp reagerar är inget konstigt, säger Robert Karlsson, sportchef på Svensk Travsport.

Från och med den 1 mars i år stod det klart att kuskar och ryttare inte får delta på två banor samma tävlingsdag om avståndet överstiger 22 mil.

Förbundet fick omgående ta emot skarp kritik från delar av den svenska kuskeliten.

De ansåg att förändringen var regelvidrig och sparade inte på kritiken.

58-årige catchdrivern Ulf Ohlsson körde i fjol 2 204 lopp.

”Ingen ska kunna begränsa mig”

Han var en av de som reagerade kraftigt och ansåg att införandet av den nya regeln strider mot hans rättigheter och fri företagsamhet.

– Allt detta är helt sjukt och aspekterna absurda. Svensk Travsport slår undan benen på oss på bara några dagar. Vi är egna företagare, vad är problemet?, sa han till Trav365 i början av februari.

Kuskkollegan Rikard N Skoglund, 32, ansåg också att den nya regeln var oacceptabel.

– Mitt företag livnär sig på att köra så mycket lopp som möjligt. Ingen ska kunna begränsa mig, vi är ett demokratiskt land och man borde få jobba så mycket man vill, sa han i vrede.

Advokatens kritik: ”Oacceptabelt”

Tio av de främsta kuskarna i landet anlitade ett juridiskt ombud som i flera månader fört diskussioner med förbundet, men nyligen strandade förhandlingarna helt, något som Expressen skrivit om.

Stjärnornas advokat, Michael Fischbein, riktar nu också mycket skarp kritik mot förbundets sportchef Robert Karlsson och den nya reseregeln.

Fischbein berättar för Trav365 att han tidigt tog en kontakt med Svensk Travsport för att diskutera regeln. Han har haft möte med Svensk Travsports sportchef Robert Karlsson och förbundets jurister.

– Vi har drivit det här stenhårt. Jag menar att en kompromiss gällande milantalet är väldigt svår, att höja minimigränsen skulle inte bli bra, regel eller ingen regel alls. Trots att vi visat en god vilja har de av olika skäl valt att backa och inte gå med på våra krav, säger han och fortsätter:

– Det är uppenbart att anledningen till den här regeln är att Svensk Travsport tycker att de ska bestämma över trafiksäkerheten. Utgångspunkten måste vara att få välja en kusk. Det är oacceptabelt och jag anar att förbundet bara vill ha ryggen fri, rädda för dålig publicitet.

Hur går diskussionen med de kuskar som driver processen?

– Det här är deras liv och de blir illa berörda när någon säger hur du ska få jobba, det de tycker är kul. Det är ett maktmissbruk och helt oacceptabelt att förbundet ska ha synpunkter på hur du eventuellt kör bil. Det finns det andra myndigheter som ska göra.

Advokaten Michael Fischbein.

”Personlig agenda, prestigeskäl”

Michael Fischbein menar att det finns ett egenintresse i förhandlingarna och när regeln tillkom.

– Jag anser att Robert Karlsson har en personlig agenda och att det är just han som drivit igenom den här reseregeln, sedan har styrelsen klubbat igenom förslaget utan att tänka till. Han menar att det ytterst är ett styrelsebeslut men jag menar att det mest är en formalitet.

– Min upplevelse är att han känner sig väldigt bekymrad, att han nu inte kan backa och att det är av prestigeskäl som regeln inte tas bort. Jag tror att man vill dra ut på tiden för att det här ska blåsa över och att kuskarna ska rätta in sig i ledet.

Vad händer nu?

– Vi kommer ingenstans i förhandlingarna. Robert Karlsson sa att det inte finns några förutsättningar för att ta bort regeln och det är där vi står nu. Vi anser att reseregeln strider mot konkurrens- och arbetslagar.

Svensk Travsports sportchef Robert Karlsson.

Robert Karlsson: ”Det positiva överväger”

Svensk Travsports sportchef, Robert Karlsson, svarar på kritiken och ger sin bild av den omtvistade reseregeln.

– Beslutet är taget av ST:s styrelse. Vi har haft omfattande diskussioner med de aktuella körsvennernas juridiska ombud, och dessa har förts i positiv anda. Vi har föreslagit justeringar i regelverket, för att gå de aktuella kuskarna till mötes, men inte fått någon positiv respons.

– Ombudet har kommunicerat att det enda som accepteras är borttagande av regeln. Att de kuskar som får köra färre lopp reagerar är inget konstigt, men i övrigt har vi fått få negativa reaktioner. De positiva överväger tveklöst.

Advokaten Michael Fischbein anser att regeln strider mot konkurrens- och arbetslagar. Hur ser du på det?

– Enligt våra interna och externa jurister strider inte regeln mot konkurrensrätten eller arbetslagar. Personligen tycker jag att den nya regeln är bra, men om vi skulle komma fram till att regeln är negativ för helheten så kommer vi att ändra.

Kuskarna som anlitat Michael Fischbein

Rikard N Skoglund
Ulf Ohlsson
Magnus A Djuse
Mats E Djuse
Dwight Pieters
Jan-Olov Persson
Per Nordström
Oskar Kylin Blom
Tomas Pettersson
Mika Forss