”Jag tycker det är oerhört skamligt”

 Ilska bland tränarna efter förbundets beslut om starttiden på V75

Publicerad:
Uppdaterad:
Lutfi Kolgjini är kraftig motståndare till 16.20-start på V75 och hade blivit ”lovad” ändring: ”Men så bara kör ST över oss igen”.
Foto: Tr Bild
Lutfi Kolgjini är kraftig motståndare till 16.20-start på V75 och hade blivit ”lovad” ändring: ”Men så bara kör ST över oss igen”.

TRAV

16.20 står fast som starttid på V75 även 2020, det har förbundet Svensk Travsport beslutat.

Det har skapat ilska bland tränarna.

– Helt galet! Jag tycker det är oerhört skamligt, men sista ordet är inte sagt, dundrar Lutfi Kolgjini.

– Förbannat tråkigt. Förbundet fortsätter att skita fullständigt i oss aktiva, säger Ulf Stenströmer.

I augusti 2015 ändrades starttiden för V75. Från 14.30 – till 16.20.

Beslutet diskuterades flitigt innan det verkställdes och under de här knappa fyra åren har starttiden för största spelformen på hästar i Sverige varit en het potatis.

Det har varit hårt kritiserat bland de aktiva, hästägare och spelare.

Nu har Svensk Travsport, trots den massiva kritiken, beslutat att starttiden står fast även under 2020.

– V75 med vidhängande Svenska Travligan visas året runt på en mycket attraktiv sändningstid mellan klockan 18 till 19 på lördagskvällar i Sveriges största tv-kanal TV4. Tävlingarna når en bred publik och har stor betydelse för att skapa intresse för travsporten. Den exponeringen är unik i världen och den ska vi vara mycket rädda om. Onsdagarna är vår näst bästa dag och Xpress-konceptet utvecklas positivt, säger Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola i ett pressmeddelande.

”Vi får ta saken i egen hand”

Hur beslutet togs emot ute hos några av stortränarna i landet? Med ilska.

– Helt galet! Det var inte precis vad Marjaana sa till mig sent i fjol. Då sa hon att förbundet skulle titta noggrant på det här och att dom inte kunde göra något under 2019, då tv-avtalet med TV4 var skrivet, men om vi aktiva verkligen ville ha tillbaka 14.30-tiden så skulle vi få det 2020. Jag sa det till alla, det är lugnt, dom ändrar 2020. Men så bara kör ST över oss igen. Jag tycker det är oerhört skamligt, men sista ordet lär inte vara sagt om detta. 

Enligt Marjaana är tv-tiden mellan 18.00 och 19.00 i TV4 avgörande i det här fallet.

– Det tror jag inte en sekund på, att det skulle vara avgörande för sportens framtid. Det är ingen tvekan om att den senare starttiden inneburit att aktiva har tröttnat, hästägare har tröttnat och det har dragit med mer skit i fallet. De hävdar att V75-omsättningen har ökat med två miljoner i och med nya starttiden, men andra hävdar den ökningen är på grund av spel via ATG Tillsammans. Oavsett om, jag betonar om, det är så att omsättningen ökat med två miljoner kronor, så är det oerhört dyra två miljoner för oss aktiva - och hela sporten - det har medfört publiktapp, aktiva som inte pallar mer och hästägare som inte kommer och kollar på sina hästar, inte ens när tävlingarna går på hemmaplan.

– I min värld finns två stora maktfaktorer inom travsporten, det är hästägarna och aktiva. Nu får vi ta saken i egen hand och göra något. Jag vet att de allra, allra flesta är helt emot 16.20 som starttid. 

Vad kan ni göra?

– Samla oss och hitta en bra plan.

Har ST hört av sig till er tränare innan de klubbade beslutet om fortsatt sen starttid till nästa år?

– Skulle förbundet höra av sig till oss? Svensk Travsport skiter i oss aktiva. Personligen tycker jag att vi tränare, med hästägarna i ryggen, måste göra något åt det här. Vi sitter på makten och anmäler vi inte till V75 så kan dom kamma sig.

”Verkar vara starka krafter bakom”

Kolgjinis tränarkollega, Ulf Stenströmer, är snudd på uppgiven efter att beslutet kom under måndagen.

– Det är som vanligt med ST, förbundet kör inte med transparens som vi alla vill ha. De verkar jobba för någon annan agenda än svensk travsport.  Jag finner inget positivt med 16.20. Förbundet kan krydda siffror bäst fan dom vill, men det är inget jag står bakom och dte är förbannat tråkigt. Jag tror ST skjuter sig i foten när dom får oss aktiva emot sig. Det har kokat i leden ganska länge och det gäller ju inte bara starttiden på V75, förbundet fortsätter hela tiden ta, enligt oss, felaktiga beslut. Det gör att man blir både ledsen och arg, säger Ulf Stenströmer.

– Det verkar inte spela någon roll vem som blir ordförande för ST, det verkar vara starka krafter bakom.

– Vi har ju även chansen att visa travet mellan 18-19 även om V75-7 körs vid 17-tiden, i eftersändning, som man gjort i alla år innan den här ändringen. Vill inte TV4 visa travet i eftersändning kanske man ska vända sig till andra aktörer? Även om TV4 är viktigt och stort, så finns det ju andra…

– Det är ju jätteviktigt att vi exponeras som sport och så vidare, men då vill man ju att någon ska så upp och visa oss svart på vitt, till hundra procent, att det är döden för travet att gå tillbaka till 14.30-tiden, trots att alla aktiva vill det. Men ST kör ju sitt race och skiter fullständigt i oss. Det kändes ju som det där beslutet var skrivet i sten, man kan väl bara drömma om att det inte blir så…

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!