Corona stoppade köpet: ”Jag är överlycklig nu”

Per Nordström går mot sitt bästa år någonsin: ”Ibland måste jag stanna upp och nypa mig i armen”

Uppdaterad 2021-07-19 | Publicerad 2021-07-09

Per Nordström och Önas Prince efter segern i Sprintermästaren.

Per Nordström och Önas Prince vann under torsdagen finalen av Sprintermästaren.

I fjol var hästen dock på väg bort från stallet då ägarna accepterat ett stort bud från utlandet.

– På grund av coronaviruset drog de sig ur affären, det är jag överlycklig för nu, säger Per till Trav365.

Per Nordström går mot sitt mest framgångsrika år någonsin, och en stor anledning till det är reklamhästen Önas Prince som under torsdagen vann Sprintermästaren i imponerande stil – trots ett lopp utvändigt ledaren. Den fyraåriga krigaren hade modet att plocka ner Hell Bent For Am och samtidigt stå emot en smygkörd Rome Pays Off. Dagen efter svävar segerkusken fortfarande på moln.

– Man blir berörd av en sådan insats och han betyder jättemycket för mig och min fru Emma. Jag provade lite första hundra meterna men såg direkt att det inte skulle gå att ta ledningen. Visst övervägde jag att gå ner i rygg på ledaren men Adielsson är så skicklig och då hade jag satt mig i säcken. Vi ville vinna och jag tyckte mig ha en häst som även kunde göra det från utvändig position. När jag smackade på honom i sista sväng så bara bet han i och det var ett jäkla anamma. Han bara skulle in i kaklet och orolig för Berghs häst hann jag aldrig bli, berättar Per för Trav365.

Inför försöket levde dock Önas Prince rövare på stallbacken men efter en utrustningsändring kunde Per köra ut till lopp med stora förhoppningar.

– Han var som en tickande bomb och hoppade runt som en känguru. Så har han även känts i träningen på gården då vi toppat honom inför Sprintermästaren. I finalen utrustade jag honom med en jänkarvagn för allra första gången men visste att det skulle fungera efter att han sprungit av sig en del energi i försöket. Det är svårt för mig att avgöra vilken effekt den nya vagnen hade, kanske något litet trots allt.

Firade med korv och whisky

Då loppet gick i mål runt 22-tiden blev det som väntat inget större firande för team Nordström, men det finns trots allt långtgångna planer att slå på den stora trumman inom kort.

– Jag nöjde mig med en korv från bensinmacken, några mil från Halmstad. Dessa har räddat en många gånger förr. När vi kom hem satte jag mig ner och bara njöt med en whisky, innan det blev en tidig morgon i dag. Vi är ett litet team i stallet men jag har fruktansvärt bra personal. Tanken är att gårdagens seger ska firas nästa vecka med god mat och dricka på Ystad Saltsjöbad.

Sagan om Önas Prince hade kunnat sluta mycket annorlunda än vad den gjort hittills. Som ettåring var tanken att uppfödaren Tomas Jonsson, mannen bakom Önas-hästarna, skulle sälja honom på Kriterieauktionen, men det gick inte riktigt som man tänkt sig.

– När de kom och filmade honom inför auktionen bet han först Thomas Moberg i bröstet i boxen. Sedan fick denne även en spark i magen eller något på väg ut. När de släppte ut honom i hagen sprängde Önas Prince staketet och sprang ut till skogs. Det tog en timme innan man hittade honom och historien hade sett helt annorlunda ut om han skadat sig i samband med detta. Uppfödaren fick då rådet att det nog inte var så bra att ta honom till auktionen bland alla människor, det skulle aldrig gå. Istället fick hästen säljas på annat vis. Och eftersom jag tidigare köpt Önas Nougat av Tomas så kontaktade han mig. Han berättade att detta var en riktigt bra häst men ett energiknippe. Vi fick lägga ner mycket tid på honom i början då han var bakrädd. Normalt sett tar det två, tre veckor innan man får på en vagn på hästarna, i Önas Prince fall tog det dubbla tiden. Han hade lätt att sparka bakut men numera är han världens snällaste.

Vad kostade han att inhandla?

– Jag kommer inte riktigt ihåg och dessutom brukar man inte gå in på priserna, men det var en vettig peng. Jag äger 60 procent medan två vänner delar på resten.

”Det var blandade känslor”

Under fjolåret var det dock ytterst nära att supertalangen lämnade Nordströms ägo och träning då det kommit in ett stort bud från utlandet. Christophe Martens hade nämligen hört sig för inför Breeders Course-finalen och erbjudit 3,5 miljoner för hästen. Ett bud som Per och de övriga ägarna tackat ja till. Kvar återstod bara en rutinkontroll av hästen...

– Vi hade haft mejlkontakt en tid och jag visste sedan tidigare att han bland annat inhandlat Alcoy från Peter Untersteiner. Vi skulle dela på eventuella prispengar i finalen och sedan skulle vår häst lämna stallet. Detta var dock i samma veva som coronaviruset börjat härja och Christophe kunde inte besöka oss utan att tvingas sitta i karantän under två veckors tid vid hemkomsten. Eftersom han då skulle missa många styrningar fick besöket vänta. Mitt svar blev att om han vinner, vilket han gjorde, så kommer priset att öka med ytterligare en miljon. Då backade köparna och det är jag överlycklig över nu.

Var det svårt att tacka ja till det första budet?

– Det var blandade känslor. Vi hade dock precis byggt en ny anläggning och lånat pengar från Jägersro. Dessutom blir dessa byggen alltid dyrare än vad man först räknat med. Min del av köpesumman hade gått rakt in i gården.

Hur mycket är han värd just nu?

– Om han var värd 3,5 miljoner förra året så är det väl tre, kanske fyra, gånger så mycket nu? I höst är det avelsvärdering och tanken är att han nästa år ska kombinera avel med tävling. Jag går i tankarna att sälja ut avelsrätter i hästen, runt 50 stycken, för nästa år och skulle gärna vilja ha egna avkommor efter honom. Om han är till salu? Det är inget jag tänker på just nu men man skulle ta sig en funderare om ett tillräckligt seriöst bud kommer in.

Karriären går spikrakt uppåt

Önas Prince är efter segerlösa Sobra, som på 13 starter aldrig slutade bättre än tvåa. Innan "Prinsen" hade hon dessutom inte lyckats i avelsboxen, men detta bekom inte Nordström det minsta då han hade järnkoll på stamtavlan.

– Sobra har samma mormor som stjärnhästen Tout Ou Rien och dessutom är grundmodern en bit bak i tiden en av världens bästa hästar.

Per kände tidigt att hans succéköp var något utöver det vanliga men under en period flöt inte travet hundraprocentigt och det blev en tur till veterinären. Där kunde man konstatera att en muskel släppt vid bogbladsspetsen.

– Det var en rejäl muskelbristning. Troligen hade han slagit en kullerbytta i hagen. I samband med Kriteriet var han sjuk och åtgärdades för några småskavanker. Efter det har dock karriären gått spikrakt uppåt, även om vissa fortfarande anmärker på hans rörelsemönster i låga farter. Som inför försöket i går. Man vinner dock inte lopp på det sättet om man har ont.

Tränaren har tidigare nämnt att det funnits folk som inte riktigt givit hästen det erkännande han förtjänar men efter torsdagens monsterinsats lär det vara annat ljud i skällan.

– Han kan ju se lite knölig ut i låga farter och vissa har väl rynkat på näsan åt honom tidigare? Muskelskador tar dock lång tid att läka. Jag hoppas att han nu kan bli något av folkets häst, absolut.

”Jag står på toppen av min karriär”

Per, som är född 1967, upplever i år sin bästa säsong någonsin och en stor anledning till det är att han hittat bra personal, samt harmoni på den nya gården. Stallet går som tåget och stadiga noteringar på dryga miljonen i insprungna pengar 2017 och 2018 har skjutit i höjden på senare tid. Drygt sju i fjol och nästan samma summa i år – och då befinner vi oss ändå bara i juli månad.

– Jag står på toppen av min karriär efter runt 30 år i branschen och har skaffat mig mycket erfarenhet. Numera kan jag jobba långsiktigt och vi har haft en ruggigt fin anläggning sedan hösten 2018. Aldrig någonsin har vi haft hela sex miljonärer i stallet och efter framgången i Svensk Uppfödningslöpning i fjol har intresset bland utländska köpare och ägare ökat enormt. För första gången har vi en väntelista och det är så pass fullt i boxarna att jag inte kunnat ta in mina ettåringar. Runt 20 av dem ska dock stå hos Simon Mitman som nyligen köpt en gård i närheten. Vi använder oss av individ- och pulsbaserad träning och våra hästar har snittat runt hundra tusen per start, det har väl ingen matchat i historien? Ibland måste jag stanna upp och nypa mig i armen.

Det har dock genom åren funnits perioder då även Nordström haft tunga perioder. Livet är sådant, man har både toppar och djupa dalar.

– Men jag är inte en person som knyter näven i byxfickan och gräver ner mig. Man får inte deppa och drabbas av panik. Det blir mycket jobb just nu men till hösten hoppas jag få sitta i mitt jakttorn och filosofera. Min hustru är dock inte för jakt utan tillbringar hellre sin tid med barnen.

Elitloppet är det stora målet

Sprintermästaren är så lagd till handlingarna och nu blickar man framåt. Nästa mål är kval till Breeders Crown i början av augusti, och därefter väntar årets stora mål: Derbyt på hemmaplan. Där väntar en viss gul kavaj vinnaren.

– Kavajer, det gillar vi. De har hängt med på en del fester genom åren och även en gul sådan lär inte hamna djupt inne i garderoben. Jag tycker att hästen har alla kvaliteter för att lyckas i Derbyt. Jag vet att han även är anmäld till Europaderbyt men var körs egentligen kvalet? Vi vill dock inte dräpa hästen i år, utan det är Elitloppet som gäller som femåring. Han visade i går att han klarar två heat utan problem.

Finns möjligtvis även Frankrike i planerna?

– Absolut. Mamman har fransk stam men hittills har mycket lagts på is på grund av pandemin. Han kan vara bökig i det svenska voltstartssystemet och jag vet inte hur det franska kommer att passa. Dessutom har jag bara kört ett lopp på fransk mark genom åren. Det finns dock tankar på att i framtiden starta i Frankrike, både med honom och Grande Diva Sisu.

Trav365 noterar även att Per har en halvbror till en viss Önas Prince i stallet, en yngling vid namn Önas Royal. Han brås dessutom en hel del på bror sin.

– Han ska kvala nästa månad och det ser, peppar, peppar, lika bra ut för honom som för bror sin. Även han är ett riktigt energiknippe med Svensk Uppfödningslöpning som det stora målet i år. Det har krånglat en del med honom så vi får se om psyket hänger med, avslutar Nordström.

Följ ämnen i artikeln