Mejla

Michael Carlsson

Gör comeback – då är GS-spiken helt given

Carlsson synar lopp för lopp på GS75 • Söndagen den 29 mars

Publicerad:
Uppdaterad:
Emilia Leo och Shocking Superman spikas på GS75.
Foto: MALIN ALBINSSON, LARS JAKOBSSON/TR BILD
Emilia Leo och Shocking Superman spikas på GS75.

Han fick sitt stora genombrott i fjol när han blåste till konkurrenterna i Gulddivisionen via en ruskig långsida.

Nu gör Shocking Superman comeback och tränaren Oscar Berglund tror på toppchans med sin stjärna.

Det gör även jag och spiken är given på Grand Slam 75 då han möter hästar ur en lägre division.

Östersund är värd för Grand Slam 75 och söndagens miljonspel bjuder på en blandad kompott av öppna lopp.

Enligt statistiken vinner oftast favoriten i den högsta klassen och det känns tryggt även om Shocking Superman har en synnerligen lämplig uppgift i årsdebuten. Det är hästen som blåste till eliten i Silverörnen på Solänget i fjol höstas och imponerade stort. Konkurrenterna lär nästan ha blivit förkylda av vinddraget och Shocking Superman visade enorma fartresurser när han vann på 1.10,7 över medeldistans.

Nu är det dags för comeback och årsdebut och jag pratade med Oscar Berglund häromdagen om hans stjärna. Oscar berättade att hästen känns betydligt bättre i träningen i år än han gjorde under fjolåret och att man nu har fått bukt med hästens dåliga blodvärden, som han hade problem med till och från i fjol och gjorde att han tävlade ojämnt.

Shocking Superman har gått två banjobb på Östersundstravet och det snabbaste efter 1.14 över 2100 meter. Det var åkandes och med krafter kvar sa Oscar som också tillade att hästen låg perfekt i puls.

Kan köra som hon vill

Hemmatränaren vill så klart visa upp sin stjärna i bästa författning direkt och även om det inte är någon toppform i årsdebuten så lär det räcka och bli över för att vinna det här loppet. Shocking Superman möter konkurrenter som normalt tävlar i Silverdivisionen och Emilia Leo kan nog köra lite som hon vill för att vinna. Tränare Berglund var inne på att ge hästen ett rygglopp men sa också att taktiken är upp till kusken. Det blir barfota runt om och jänkarvagn direkt och spiken är given.

Dyrgripen är favorit i GS75-inledningen och hästen höll bra som tvåa i årsdebuten från dödens. Han ska ha gått framåt med det loppet i kroppen och jag pratade med tränaren Markus Pihlström som berättade att hästen kommer att vara förbättrad nu. Läget med innerspår var perfekt tyckte Markus för en startsnabb häst med en startsnabb kusk (Ulf Ohlsson). Det kan vara spets och slut men om Sergent d’Inverne håller ordning på benen och travar felfritt blir det nog svårt att slå denne. Sergent d’Inverne var en av Robert Berghs mest lovande treåringar för några år sedan och han har visat upp stora fartresurser men också osäkra tendenser med mycket galopper. Sedan i höstas är hästen i träning hos sin ägare Olle Carlsson och det återstår att se om Sergent d’Inverne börjar sköta sig i loppen. Då kan det bli seger här.

Kan ge favoriten en match

Ulvåsen är ett lovande fyraårigt kallblod som har inlett karriären strålande med två raka segrar på lika många starter. Han är klar favorit i den andra avdelningen och kan vara ett spikförslag. Hästen har vunnit lätt från ledningen och kommer han till täten blir han svår att besegra.

Men jag garderar med Vesle Moen, som nu ska tävla barfota fram för Magnus Djuse, samt Bara Blixten som står bra till på start och felfri kan ge favoriten en match om segern.

New Direction är favorit i sin comeback i den tredje avdelningen och Per Linderoths sto tog två spetssegrar i fjol och har en fin uppgift i årsdebuten från ett bra spår. Men Markus Pihlström lät påställd när jag pratade med honom med sin Gala Shadow, som visserligen inte var som bäst senast, men som nu känns lika bra och fin som vid segrarna tidigare. ”Fungerar hästen är det en jättechans”, sa Markus om sitt startsnabba sto som han helst vill se få en löpning i ryggar och inte i ledningen den här gången. 

Buska Blyg springer i kringlor och åttor runt det här gänget i GS75-4. OM det här fyraåriga kallblodet travar felfritt vill säga. Eller han kanske till och med kan vinna med en galopp. Robert Berghs häst är osäker och senast galopperade han tre gånger i ett lärlingslopp men visade väldiga fartresurser för klassen mellan galopperna. Hästen har tidigare varit helt överlägsen och vann med närmare 100 meter i somras när Bergh körde honom. Nu sitter chefen själv upp i sulkyn och Buska Blyg har en toppchans att vinna om han inte strular till det.

Skulle han göra bort sig är det tryggt att ha ett streck för G.G.Ojjdo som har imponerat för Tomas Pettersson och radat upp fina framgångar. Hästen har tagit fem segrar och ett andrapris på de senaste sex starterna och har ett perfekt utgångsläge med spår tre.

En wow-känsla

Let’s Go Ernie har övertygat i sin nya regi Nicklas Westerholm och är favorit i den sjätte avdelningen. Han vann direkt i debuten för Westerholm i Grand Slam 75 i Umeå och följde upp med en andraplats bakom Payet gången efter. Bra chans här trots bakspåret men en spännande debut i ny regi gör Pleasure For Cash. Det här har varit en snackhäst hos sin tidigare tränare Robert Dunder och visat hög kapacitet men också väldigt mycket galopper. Oscar Berglund är ny tränare och han berättade för mig att det var lite av en wow-känsla när han körde hästen första gången i jobb. Pleasure For Cash var med i samma banjobb som Shocking Superman och travade också enkelt 1.14 över 2100 meter. Som Oscar sa, så fort har väl hästen inte ens sprungit i lopp tidigare och han låg perfekt i puls efteråt. Helt klart har den här pållen hög kapacitet men det gäller ”bara” att han sköter sig. 

Jag plockar även med Aperfectdream som gör comeback efter nästan ett och ett halvt års uppehåll. Men Robert Bergh har hästarna alltid väl förberedda och hästen har dessutom fått ett kvallopp i kroppen.

GS75-avslutningen är lågklassig och ser smålurig ut, och jag hoppas kunna överleva med mina fyra streck. Startsnabba Rutbo Roffe vann i årsdebuten och är favorit från innerspåret över kort distans. Kan leda runt om. Edbest är en av de främsta utmanarna tillsammans med Magnus A Djuse och Norrbo Odin var ett stallskrik i V75 senast men då blev det galopp. Han har visat bra form och fina fartresurser för klassen innan dess, och felfri är han med och slåss om segern.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 1–4–8–3–5 (10–7)

GS75-2: 4–11–3 (7–1)

GS75-3: 8–4–2–1 (3–6)

GS75-4: 10–3 (5–2)

GS75-5: 2 Shocking Superman (1–3)

GS75-6: 9–4–8 (3–11)

GS75-7: 1–4–9–8 (11–2)

Systemet är på 1 440 rader / kronor.

Av: Michael Carlsson

Publicerad:

LÄS VIDARE