Mejla

Erik Pettersson

Är bara att vänja sig – är näste Björn Goop

Petterssons TRE punkter efter V75 på Halmstadtravet

Publicerad:
Uppdaterad:
Tessy d’Ete och Magnus A Djuse.
Foto: MIKAEL ROSENQUIST/TR BILD
Tessy d’Ete och Magnus A Djuse.

TRAV

V75 från Halmstadtravet.

Här är Trav365:s Erik Petterssons rubriker från omgången.

1. Näste Björn Goop tog en trippel på V75 med Jerry Riordans hästar

20-årige Magnus är redan nu en av Sveriges bästa kuskar. Vad månde bliva? Under lördagen var han på ett uppdrag. V75-uppdrag, där han körde tre hästar åt hemmatränaren Jerry Riordan. Och han utförde det med oerhörd precision. Det började med jättetalangen Nouba Mom. Där tog han en lugn start, litade på hästen, körde sig till ledningen – väl där lät han hästen göra jobbet. Magnus satt lugnt och klokt och bara åkte till seger. Vilken annan ung kusk hade inte börjat veva där in på upploppet? Mycket snyggt.

Det fortsatte med Tessy d’Ete som gjorde karriärens sista start. Det var träningsbalans på. Djuse? Han körde ett optimalt lopp. Han gick ut i spåren när favoriten Wild Love stötte ut. När han märkte att Wild Love hade lite problem med tempot gick han ner i andraspår och sparade meter igen. Innan han gav full marschorder fram utvändigt om ledaren. Väl där gav han Wild Love en vid kurva och avgjorde på klass-hästens vis sista hundra metrarna. Och klass-kuskens...

I V75-7 var han med på noterna direkt. Han höll ut en av favoriterna Zap di Girifalco med Zio Tom Jet från start. Gled till ledningen, trots att det gick fort. Han dämpade en bit. I sista svängen kom de tuffaste konkurrenterna ute i banan. Då, när det var som jobbigaste därute, stack Magnus. Zio Tom Jet svarade med att få några längder ner till övriga. Segern blev knapp, men säker.

Magnus är lugn som en filbunke, drar sig inte med onödigt snack eller klyschor. Och han är extremt påläst. Jag kan inte se annat än att han är vår näste Björn Goop. Börja läs franska nu, så blir du en faktor på stybben också, när helst du vill...

Magnus A Djuse har, som 20-åring, kört in över 19 miljoner kronor i år. Svårt att ta in, faktiskt.

Vi får inte glömma Riordan här, han hade satt sina hästar i toppskick.

2. Fina avslutet för stjärnstoet

Sista starten. Hemmaplan. Och man gick tillbaka till ”träningsbalans”, då slog Tessy d’Ete till med V75-seger, det sista hon gjorde på tävlingsbanan. Den här järnmärren har mött världens bästa hästar, i princip hela livet, när hon var i träning i Frankrike. I Sverige har hon slagit till då och då och det var otroligt vackert att hon fick avsluta karriären med en ny triumf.

Nu ska hon bli mamma och åker direkt ner till Frankrike för att betäckas med superhingsten, tillika Prix d’Amérique-vinnaren, Face Time Bourbon.

Första fölet efter Tessy d’Ete och honom lär inte bli gratis.

Stoet sprang in knappt 7 miljoner kronor i karriären och tog 17 segrar på 73 starter. Slitet uttryck, men, tack för allt. Håller med skötaren, Heli Tarrimaa, som med tårar i ögonen sa: ”Hon förtjänar det här”.

3. Förvandlingen

För det måste man säga att det är. För Dragster. Den här hästen har alltid visat talang, han har vunnit då och då. Men senaste tiden har någonting hänt. Han kan vinna loppen på många olika sätt och har gjort det extremt bra - högt upp i klasserna.

I V75-finalerna senast rundande han ett gäng med brutala sista 800 metrarna i spåren. Under lördagen knep han hem Gulddivisionen och slog Elitloppshästen Nadal Broline enkelt. Omlagd träning, ska vara nyckeln. Och vilken nyckel, sen.

Vi får hålla koll i vinter, Dragster kommer fortsätta vinna. Mycket bra jobb av tränare Roger Malmqvist och skötare, tillika sambo, Erika Karlsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN