Visst finns drömmen om en plats i Elitloppet

Katja Melkko, 42, berättar om livet i Sverige • Elian Webs makalösa insats på V75 • Optimistisk inför V86

Av: Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Foto: Lars Jakobsson / TR BILD
Katja Melkko

I lördags blev Katja Melkkos Elian Web tvåa på V75 efter en tuff duell med Milligan's School.

Första året som tränare i Sverige har gått över förväntan – och på onsdag tror hon på ytterligare framgångar på V86.

– Jag tror vi har goda möjligheter att vinna loppet, säger Melkko till Trav365.

Det har nu gått ungefär ett år sedan den finske tränaren Katja Melkko bestämde sig för att flytta delar av sin verksamhet till Julmyra Horse Center strax utanför Heby.

Ett beslut hon inte ångrar.

– Jag trivs väldigt bra här och har för tillfället fjorton hästar i stallet. Jag är nöjd med min verksamhet och hur hästarna presterar, säger 42-åringen.

”Träffas så ofta vi kan”

Katja är sedan 2004 sambo med finske amatörkusken och tränaren Janne Soronen. De träffades 2004 när de tog båten till Sverige för att se på Elitloppet.

Paret har även ett tjugotal hästar i Finland vilket medför att de inte kan ses lika mycket som de önskar.

– Jag finns ju här i Sverige nästan hela tiden med våra två flickor. Janne är mestadels i Finland och sköter om verksamheten där. Vi träffas så ofta vi kan, men visst jobbar vi för att få till en mer hållbar lösning.

”Han var strålande senast på V75”

I lördags var det V75 på Romme och i Gulddivisionen startade Melkkos Elian Web från ett tråkigt elftespår över kort distans.

När Milligan's School planenligt tog sig till ledning var det inte många som trodde på favoritfall – men Jorma Kontio och finske derbyvinnaren Elian Web ville annat.

– Han var strålande och jag trodde faktiskt att han skulle vinna på upploppet. Jorma bytte andra ytter mot dödens sista halvvarvet och hästen gick helt fantastiskt. Nu räckte det visserligen bara till en andraplats men jag är jättenöjd.

Längtar du tillbaka till Elitloppet med Elian Web?

– Först måste jag säga att jag är så otroligt nöjd med vad hästen gett oss så här långt. Förra gången han startade i Elitloppet (2017) så hade vi ett helt hopplöst utgångsläge med spår åtta. Han var riktigt bra den dagen men fick aldrig riktigt chansen, säger Katja och berättar vidare om tankarna på Elitloppet:

– Visst kan jag ärligt säg att drömmen lever vidare om en ny plats i Elitloppet med ett bättre utgångsläge. Hästen har visat hur bra han är och jag tror han skulle kunna duga där. Det är långt kvar och vi får se vad som händer.

Optimistisk inför V86

Nu på onsdag saxas V86 mellan banorna Åby och Solvalla. I den sjätte V86-avdelningen på huvudstadsbanan Solvalla startar Katjas Mas Capacity från ett sjättespår i volten – över distansen 2140 meter.

– Jag tycker han är på rätt väg vilket han visade vid segern senast på Solvalla. Han har blivit enklare att köra och bättre i volten. Springspåret är perfekt då han är snabb den första biten, säger hon och fortsätter berätta om chanserna i loppet:

– Jag tycker han borde ha mer pengar på sig och det var synd han galopperade i derbykvalen. Det är en riktigt bra häst som jag tror kan vara med i segerstriden.

Publicerad:

LÄS VIDARE