Marcus Melander: Vi gjorde allt vi kunde

Svenske komettränaren om Hambletonian-dagen

Uppdaterad 2019-08-06 | Publicerad 2019-08-04

Svenske komettränaren Marcus Melander, 27, vann inte Hambletonian.
Men han vann andra storlopp under den stora tävlingsdagen på Meadowlands och stallet körde in 800 000 dollar.
– Jag trodde jag skulle vara mer besviken än vad jag är över att inte vinna Hambletonian med Greenshoe, säger Marcus Melander.

Marcus Melander, 27, lämnade tryggheten i Sverige, Enköping och hos sin farbror Stefan Melander, 2014 och flyttade till andra sidan Atlanten och USA, för att satsa på en tränarkarriär i staterna – då endast 21 år gammal. På bara fem år har Marcus Melander gjort sig ett aktat namn i den amerikanska travsporten och skaffat sig en stark position i landet, han har bland annat vunnit flera storlopp och kört in åtskilliga miljoner dollar. I fjol vann han bland annat VM-loppet i New York med Cruzado Dela Noche.

Under Hambletonian-dagen sent under lördagskvällen svensk tid hade han fyra hästar med i Hambletonian, världens största travlopp för treåriga hästar och med 500 000 dollar till vinnaren.

Tre av Marcus Melanders hästar tog sig också till final, och Green Manalishi och den store förhandsfavoriten Greenshoe vann också varsitt försök.
Det var många, om inte alla, som trodde att Marcus Melander skulle göra det som farbror Stefan Melander gjorde 2001 då han vann Hambletonian med Scarlet Knight, men det blev ”bara” en andraplats, en tredjeplats och en femteplats för Melanders trio och komettränaren får vänta på en Hambletonian-seger ett tag till.

”Vi gjorde allt vi kunde”

Trav365 var i kontakt med Marcus Melander, ett par timmar efter att den stora tävlingsdagen i New Jersey var över.

– Även om vi inte vann det stora loppet Hambletonian till slut så vann vi bägge försöken och var tvåa, trea och femma i finalen. Vi hade också fyra hästar i Oaks och jag trodde nog att jag skulle vara lite mer besviken än vad jag är över att vi inte vann Hambletonian, eftersom vi var favoriter, säger Marcus Melander och fortsätter:
– Men vi gjorde allt vi kunde och det räckte inte riktigt, men hästarna var i bra ordning och jag är jättenöjd med dagen som helhet. Det är så klart att man alltid vill vinna och det är så klart lite surt och det kommer inga mer chanser med just de här hästarna, men förhoppningsvis kommer det fler chanser med andra hästar i framtiden.

Marcus Melanders stall körde under den aktuella tävlingskvällen in 800 000 dollar, lite drygt 7,7 miljoner kronor vid dagens växelkurs.

– Över lag får vi vara nöjda med tävlingsdagen, vi vann flera lopp och hade flera bra placeringar och vi kan inte vara annat än nöjda med det, säger Marcus Melander.

”Greenshoe är en bättre häst”

Marcus Melanders tvååriga sto Hypnotic Am, ägd av svenske Unibet-grundaren Anders Ström, vann James Doherty Memorial, ett lopp med 155 350 dollar i förstapris.

– Hon gick fantastiskt bra och det är en jättefin märr och hon fick visa att hon kunde göra jobbet själv också då hon vann det här loppet från utvändigt ledaren. Det är en jättefin häst och hon gör allting rätt så här långt, berömer Marcus Melander.

Treårige Greenshoe, ägd av kvartetten Hasse Backe, Lasse Granqvist, Anders Ström och Morten Langli har sedan första dagen han satte sina fyra ben på en travbana hyllats något enormt. Greenshoe var den stora favoriten i Hambletonian, men blev till slut alltså bara tvåa – och tjänade 250 000 dollar.

– Det är klart att så som det såg ut med Greenshoe i försöket så skulle han bara vinna finalen som det såg ut, men det är tufft med två heat samma dag och med bara knappt en timme mellan försöksloppet och finalen. Det är knappt med återhämtsningstid och kanske skulle de behövt 30 minuter till, det är lika för alla så klart men personligen tycker jag de kunde fått 30 minuter till i den här värmen. Men vi fick regelrätt stryk och det finns ingenting att skylla på och alla mina hästar i Hambletonian svarade för bra lopp, även om jag tycker att Greenshoe är en bättre häst än den som vann, säger Marcus Melander.