Superhästen tog andra raka i miljonloppet

Av: Trav365

Publicerad:
Uppdaterad:
Bilibili förevigad i luften strax innan mållinjen i Prix de Cornulier. Jockeyn Alexandre Abrivard hade kontroll hela loppet med världens bästa montéhäst. 
Foto: Scoopdyga
Bilibili förevigad i luften strax innan mållinjen i Prix de Cornulier. Jockeyn Alexandre Abrivard hade kontroll hela loppet med världens bästa montéhäst. 

18 miljoner kronor intjänat under sadel. 
Noll i sulky. 
Nioårige Bilibili hade inga problem med att vinna världens största montélopp Prix de Cornulier för andra året i rad i Paris på söndagen och inkassera tre miljoner kronor.

Montéspecialisten Bilibili har provat sulkylopp flera gånger under karriären för sin tränare Laurent-Claude Abrivard. 
Men mest har det handlat om monté.
Trav för sulky är något hästen helt enkelt inte gillar och på senare år har den disciplinen bara tjänat som uppbyggnad inför den stora sadelloppen i Frankrike
På söndagen vann den nioårige hingsten Prix de Cornulier för andra året i rad på Vincennes för jockeyn och tränarsonen Alexandre Abrivard. 
Det blev en ganska dryg inledning i loppet över 2700 meter innan Alexandre Abrivard kunde placera Bilibili utvändigt ledande Fleche Bourbon.
Alexandre Abrivard såg dock ut att ha full kontroll på loppet hela vägen. 700 meter från mål fick Bilibili börja gå för fullt och över upploppet drog storfavoriten undan till överlägsen seger, före starkt spurtande Etoile de Bruyere med Adrien Lamy i sadeln.
Far och son Abrivard avslöjade att de hade känt av pressen i årets upplaga av Prix de Cornulier.
– Det har varit lite nervöst i år eftersom han var en så pass stor favorit. Nu räknade ju nästan alla med att han skulle vinna och det är vi inte vana vid. Men Bilibili klarade det - det är en fantastisk häst, sa segerjockeyn Alexandre Abrivard.
Segertiden skrevs till 12,1 över 2700 meter, nästan sekunden långsammare än vi segern i fjol då Bilibili travade världsrekordet i monté, 1.11,2.

Ställdes av efter fjolårssegern

Bilibili har varit med i Prix de Cornulier vid fyra tillfällen. 2017 och 2018 slutade det med tredjeplatser, och nu har dessa alltså följts av två segrar. 
Nioåringen ställdes undan för avel efter fjolårssegern i Prix de Cornulier i januari 2019. I november och december gjorde hästen comeback i sulkylopp och slutade oplacerad. Efter uppvisningssegern i montéloppet Prix du Calvados för två veckor stod det klart att världens bästa montéhäst var tillbaka igen.

Mikael Wikner, Kanal75

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN