”Power får svårt att plocka ner Upset Face”

Duellen alla pratar om • Stall Kolgjini jagar revansch efter Kriterieförlusten • Chanserna på V75 • ”Ska slås från spets”

Av: Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Mikael Rosenquist, Lars Jakobsson / TR BIlD
Far och son Kolgjini (Adrian och ”Ludde”) optimistiska med Upset Face på V75 på hemmaplan

Svenskt Travkriterium vanns i fjol av Robert Berghs Power efter en makalös duell med Adrian Kolgjinis Upset Face.

På lördag är det dags igen för de två giganterna att mötas – då Jägersro arrangerar V75.

– Vår häst blir svårslagen från ledningen, och då spelar det ingen roll om motståndaren heter Power, säger Lutfi Kolgjini till Trav365.

På lördag öppnar Jägersro upp sina portar för att arrangera V75.

Travet har blivit en oas i denna coronaöknen och kan vecka efter vecka bjuda oss på travsport av yttersta kvalité.

Denna lördagseftermiddag blir inget undantag då tävlingarna håller mycket hög klass rakt igenom.

Stall Adrian Kolgjini selar ut 13 hästar under tävlingsdagen och sju av dessa startar på V75.

Men det råder inget tvivel om vad förhandssnacket handlar mest om – duellen mellan Power och Upset Face i den inledande avdelningen på V75-spelet.

Fjolårsduellen i Kriteriet

Ett av fjolårets häftigaste lopp var treåringsracet Svenskt Travkriterium. Favoriten Aetos Kronos galopperade i ett tidigt skede och det mesta skulle komma att handla om Robert Bergh mot Adrian Kolgjini.

Årgångskamraterna körde våldsamt mot varandra inledningsvis, trots den långa distansen, och efter 700 meter lyckades Bergh pressa sig till ledning med minsta möjliga marginal i kurvan.

Den manövern blev troligen loppavgörande och Power kunde vinna loppet och de fyra miljonerna i förstapris.

Men insatsen av Upset Face var även den femstjärnig och räkna med att stall Kolgjini vill ta revansch denna fyraåringssäsong.

– Jag tycker vår häst gjorde ett lika bra lopp som Power som lyckades vinna Kriteriet. Fjärdeplatsen hade dessutom lika gärna kunnat vara en andraplats då det var väldigt hårt i mål. Vår häst höll otroligt bra trots att vi fick lägga mycket kraft flera gånger i loppet, säger Lutfi Kolgjini.

Hästarna möts redan på lördag på Jägersro i deras respektive årsdebuter i den inledande avdelningen (V75–1).

Loppet heter Derby Trial 2020 och körs över distansen 2 640 meter med bilstart.

Spårdragningen vann Adrian Kolgjini som är stor spetsfavorit med Upset Face från sitt innerspår. Antagonisten Power startar precis intill från spår två.

”Spelar ingen roll om motståndaren heter Power”

– Upset Face är riktigt startsnabb och borde hålla upp ledningen. Jag tror inte att Adrian kommer att köra snällt eller på något sätt släppa ledningen. Från spets ska han slås och det tror jag inte någon gör. Det spelar ingen roll om motståndaren heter Power, berättar ”Ludde” självsäkert.

Att stall Kolgjini tror mycket på en av stallets absoluta stjärnor går inte att ta miste på.

– Det är en riktigt fin häst som vi har stora förväntningar på denna säsong. Naturligtvis är det stora målet Svenskt Travderby och detta är ett led i matchningen mot större uppgifter. Men samtidigt vill vi vinna det här loppet, säger han och fortsätter berätta om den fyraårige hingsten:

– Han har skött sin vinterträning på ett bra sätt. Han är genomjobbad i sanden och i backen. Det som kan fattas en aning är speeden. Vi lägger upp träningen på det sättet att den får våra hästar skaffa sig i lopp. Det blir fortsatt skor på hovarna. Men vår häst ska slås från ledningen och det tror jag ingen gör på lördag, avslutar Lutfi Kolgjini.

Publicerad: