Mejla

Erik Pettersson

Vilken jäkla succé – jag är mäkta imponerad

Publicerad:
Uppdaterad:
Per Nordström och Peter Ingves efter segern i Svensk Uppfödningslöpning med Islay Mist Sisu. Nordström tog hem första, tredje och femteplatsen i loppet som tränare.
Foto: TR Bild
Per Nordström och Peter Ingves efter segern i Svensk Uppfödningslöpning med Islay Mist Sisu. Nordström tog hem första, tredje och femteplatsen i loppet som tränare.

TRAV

V75 på Jägersro.

Här är Erik Petterssons tre punkter.

1. Per Nordströms unghästsuccé

Måste man ju ha som punkt ett den här lördagen. Nordström har ”bara” 40 hästar i träning och visserligen är han inriktad på unghästar. Men att från det vinna det största tvååringsloppet vi har, klassikern Svensk Uppfödningslöpning, med Revelation i fjol, till att ha med tre hästar i finalen i år.

Där alla startade med realistisk vinstchans, det är stort, jag är mäkta imponerad.

Nu slog Islay Mist Sisu till. Det var den av trion jag trodde minst på. Bakläxa till mig, men det säger en del om bredden Nordström har på ungdjuren. Stoet var grymt bra, pep till ledningen och tog emot Mellby Jinx som manglade på – i stort sett hela vägen.

Nordström själv blev femma med Good Vibes och trea blev Felix Orlando. Nordströms största dag på en travbana, vilken jäkla succé.

Hur många har han med i finalen nästa år? Konkurrenterna bör nog undra…

2. Robert Berghs raseri – efter kaosstarten

Det har hänt något med de aktiva inom svensk travsport på senaste tiden. Det har börjat svalla med känslor i- och kring loppen. Jag älskar det! 

För någon vecka sedan gapade Conrad Lugauer på Carl Johan Jepson, då han ansågs ha blivit störd i loppet. Han gav senare Jepson en regelvidrig tackling och sånt ska vi ju inte ha, det är ju förenat med ren livsfara och bara dumheter. Men känslor - det är nödvändigt om sporten trav ska tas på allvar.

Under lördagen var det Robert Berghs tur. Topplocket gick på stortränaren efter en kaosstart i V75-2. Jag är inte sakkunnig och kan inte bedöma om starten var felaktig, men jag såg ju att det var konstigt och noterade ju hur Bergh gestikulerade vilt inför loppet.

Han gick till grov attack mot domarkåren inom trav-Sverige och blicken han gav domarbas Jonny Staf skar rakt igenom kameralinsen och ut genom min tv-skärm. Nog tur Staf inte stod bredvid Bergharn just då. Jag tyckte Berghs vrede påminde om hur hockey- eller fotbollsspelare kan uttrycka sig under eller efter någon viktig match. Man kanske inte ska ta kritiken på superallvar, då det sprutade adenalin ur Berghs öron vid ögonblicket, men jag älskar ju att han är förbannad. Och visar det. Fortsätt så, aktiva! 

3. Västerbo Exacts fantastiska resa

Amatörtränren från Halmstad Roger Persson har tagit sin häst från botten till toppen inom svenskt trav. Om man nu får kalla lägsta klassen på V75, Klass II, för botten. Men ja, ni förstår. Hästen har kämpat och krigat sig upp. Men det var inte längesen som Persson tvivlade på sin pålle. Var sagan slut?

Hästens svar: han vann Gulddivisionen och slog av meriterade topphästar som Diamanten och Elian Web.

Persson var chockad.

Jag med.

Fint med såna här händelser inom svenskt trav. En amatörtränare kan ta en häst till toppen och få se honom segra där.

Av: Erik Pettersson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!