Prix d'Amérique

Daniel Olsson: ”Min telefon bara skakade”

Tv-profilen gör sin sista dag på jobbet • Prix d'Amérique utan Face Time Bourbon: ”Blandade känslor”

Av: 

Andreas Örtengren

Mycket uppskattade tv-profilen, Daniel Olsson, gör under söndagen sin sista sändning – efteråt väntar ett jobb som försäljningschef på Menhammar Stuteri.
Mycket uppskattade tv-profilen, Daniel Olsson, gör under söndagen sin sista sändning – efteråt väntar ett jobb som försäljningschef på Menhammar Stuteri.

TRAV

På söndag avgörs världens största travlopp – Prix d'Amérique.

Det blir sista sändningen för trav-tv-experten Daniel Olsson.

– Superstjärnan Face Time Bourbon är borta och det är den mest öppna upplagan på många år, säger 51-åringen till Trav365.

I början av januari i år meddelade Menhammar Stuteri att de värvat Daniel Olsson som försäljningschef.

Anställningen inleds den 1 februari och nyheten slog ner som en bomb då många tv-tittare nu går miste om den omåttligt populäre referenten och experten i travsändningarna från TV4 och Kanal 75.

”Chockad – kul att vara uppskattad”

Efter beskedet om den nya anställningen gick telefonen varm på ett sätt som Daniel Olsson inte hade kunnat föreställa sig.

Han insåg så sakta vilket avtryck han gjort på många travintresserade människor.

– Jag är oerhört taggad inför mina nya uppgifter på Menhammar. Jag är ödmjuk och det ska bli jättekul. Med det sagt vill jag också säga att jag trivts otroligt bra i den här rollen på Kanal 75 med tv-sändningarna. Jag har länge levt med travet och är otroligt intresserad. Jag har haft en fantastisk tid på ”Kanalen” och verkligen jobbat med det jag är intresserad av. Det är ett bra gäng både framför och bakom kameran, säger Olsson och fortsätter:

– Jag har varit tränare och kusk och nu får jag jobba med sporten igen på ett annat sätt, det känns otroligt stimulerande. När nyheten om mitt nya jobb kom ut blev jag chockad och bombad av telefonsamtal. Sms och mejl, min telefon bara låg och skakade. Jag har inte tänkt på de bitarna att jag skulle vara populär, men visst är det kul att vara uppskattad. Jag har i sändningarna alltid försökt vara påläst och är du det skapar det en trygghet.

På söndag ska du guida tv-tittarna genom Prix d'Amérique en sista gång. Hur ser du på årets upplaga?

– Inget är hugget i sten men som det ser ut nu gör jag mitt sista uppdrag för Kanal 75 på söndag. Det är blandade känslor men jag ser mycket fram mot tävlingarna. Nu är ju superstjärnan Face Time Bourbon struken vilket naturligtvis är jättetråkigt. Tanken var att han skulle ta tredje raka och bli helgonförklarad, det hade varit unikt som fem, sex- och sjuåring. Hästen har haft ett hovproblem, det har tränaren Guarato varit tydlig med men att det kom så här plötsligt kom som en chock även för mig.

Face Time Bourbon kommer inte till start i årets upplaga av Prix d'Amérique. Nu öppnas loppet upp markant enligt tv-experten Daniel Olsson.

”På pappret inte det bästa”

I och med det stora favoritbortfallet öppnas årets Prix d'Amérique upp.

Enligt Daniel Olsson är det många tränare och kuskar som nu ser sin chans att kunna blanda sig i segerstriden.

I skrivande stund är franske hingsten Etonnant favorit till att ta hem segern, något som Daniel Olsson tycker är motiverat.

– Jag köper att han är favorit och snacket i Frankrike redan innan strykningen var att det var just Etonnant som skulle kunna utmana, han får finna sig i att vara favorit. eller hur nu man ska uttrycka sig. Det är bra kvalité på hästarna men på papperet kanske inte det allra bästa, säger Daniel Olsson och berättar vidare:

– Det är definitivt det mest öppna på många år. Det brukar finnas en del stjärnhästar och det brukar att gå att fånga in vinnaren på fyra, fem hästar, men i år är det svårare. Loppet kommer nu säkerligen att köras annorlunda när Face Time Bourbon inte är med och jag tror det ändå kommer bli en sevärd historia. Jag tror det kommer bli fart på loppet på söndag.

Sverige har bara ett bidrag i årets upplaga. Kan Robert Bergh överraska med Power?

– Vi har tyvärr bara Power med och Robert låter nöjd. Han fick en del signaler i den senaste starten med positiva vibbar, men också att han fick klart för sig med vilka delar han behöver jobba med. Han har inte råd att tappa den första biten och kommer korrigera med bland annat balans och såna grejer. Skulle det klaffa kan han dyka upp bland de fem främsta.

Daniel Olssons vinnare: ”Oslipad diamant”

Vilka hästar tror du är med och gör upp om segern?

– Jag köper att Etonnant är favorit och han kan vinna. Men den jag öppnar upp mest för är Philippe Allaires Hohneck. Det är en häst som jag haft ögonen på länge. Han är försiktigt matchad och har fantastisk stam. Det är lite av en oslipad diamant som besitter oerhörda kvalitéer. Han är nybliven femåring och hungrig, även om det inte är lätt att ta klivet upp bland de äldre kämparna.

– Jag tycker nyblivne sexåringen Galius som nyligen vann Tenor de Baune kan vinna. Det är en otroligt tuff häst som älskar distansen. En som inte riktigt fått utdelning är Délia du Pommereux som gick med punktering senast. Känslan är att hon har bättre form än vad många tror och en av få som besegrat Face Time Bourbon. Jag vill till sist också nämna Flamme du Goutier som nyligen vann världens största montélopp Prix de Cornulier. Det är en bättte sulkyhäst än vad många förstår. Hästen är försiktigt matchad och på väg uppåt på utvecklingskurvan

Hohneck vann Critérium Continental efter en tung resa. Daniel Olsson tror hästen har bra chans att vinna Prix d'Amérique.
Publisert:

LÄS VIDARE

Här är hästarna som är med i superloppen

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Prix d'Amérique

Trav

Hästar

TV4