Mejla

Michael Carlsson

Är toppchans att hon blåser runt till ny seger

Carlsson synar lopp för lopp på GS75 • Söndagen den 4 oktober

Publicerad:
Uppdaterad:
Åsrud Vilja är en av två spikar som Sportbladets expert Michael Carlsson använder sig av på GS75 i eftermiddag.
Foto: TR Bild
Åsrud Vilja är en av två spikar som Sportbladets expert Michael Carlsson använder sig av på GS75 i eftermiddag.

En norsk kallblodig segermaskin och en treårig snackhäst som började karriären strålande.

Åsrud Vilja och Maestro Zon är spikarna i Grand Slam 75 som avgörs i Årjäng.


ANNONS: Nu kan du spela med Sportbladets experter på GS75 - gå med i laget här [Extern länk]


Det är få hästar i flera startfält i eftermiddagens miljonspel i Årjäng. Och därtill ett par öppna lopp. Vi tar det hela i kronologisk ordning där Athos Race är favorit i GS75-inledningen. Hästen har visat bra kapacitet i hela karriären men inte alltid fungerat. Nu har han tänt till igen hos nye tränaren Ulf Stenströmer och övertygat i två raka segrar. Han är snabb ut men har startsnabba hästar invändigt om sig. Kan vinna från alla positioner och senast var han mycket rejäl från dödens. Jag vill vurma för Bag’s Simoni som är ett allvarligt favorithot. Hästen kom satt långt bak i V75 senast och kom aldrig in i matchen. Han hade krafter kvar och tussarna kvar i öronen över mål. Bag’s Simoni är startsnabb och plan A är att köra i ledningen så länge lampan lyser. Det gäller främst att hålla ut startsnabba Final Dream och det brukar vara lite lättare när de är jämnsides i starten. Jag låser på dessa tre på systemet.

Bollat med konkurrenterna

Åsrud Vilja har gjort många fantastiska lopp i år där hon har bollat med konkurrenterna. Det tioåriga norskfödda stoet är ett av de bästa kallblodiga stona. Senast mötte hon övermakten i Odd Herakles som dundrade på i världsrekordtempo i ledningen och som vann på 1.20,9. Åsrud Vilja följde med fint en bit bakom till andraplatsen och såg ganska oberörd ut där Örjan Kihlström inte brukade henne för fullt då hon ändå var utan chans att utmana Odd Herakles men försvarade enkelt andraplatsen. Nu är det ingen avundsvärd uppgift med 60 meters tillägg i GS75-2 men det är lång distans och därmed har Rikard N Skoglund god tid på sig att runda konkurrenterna. Åsrud Vilja är flera klasser bättre än de här och strular det inte för mycket så är det en toppchans att hon blåser runt till en ny seger.

GS75-3 är ett lågklassigt och vidöppet lopp och jag målar på med sju streck. Jag vill vurma för Joe’s Glory som har visat uppåtform på slutet, följde med bra som tvåa över lång distans senast och som nu står bra till. Det är dessutom anmält barfota runt om den här gången och Joe’s Glory kanske kan vara vinnaren.

GS75-4 är ännu ett kallblodslopp och favorit är den norske segerstaplaren Ådne Odin som jagar sin fjärde raka seger. Efter femteplatsen i V75 i Bollnäs för fyra starter sedan har det blivit tre raka i Norge. Senast blev det dock knappt efter att hästen hann ifatt Pave Faks i sista stegen. Nu är det 40 meters tillägg men det är ett litet fält och han kan mycket väl runda samtliga. Men det finns ett par vassa motbud och Aas Balder som står på start 40 meter framför kan bli svårfångad från ledningen. Han var rejäl vid V75-segern på Dannero för tre starter sedan och höll bra som tvåa från ledningen senast. 

Blev en snackhäst

Maestro Zon blev en snackhäst i våras när han inledde karriären med tre raka segrar i övertygande stil. Han kvalade även in till E3-finalen där han blev fyra för Örjan Kihlström, utan att vara helt tom i mål efter en invändig resa. Den treårige hingsten blev därefter lite sliten efter att ha sprungit 1.13-tider ett par gånger. Han var inte som bäst när man provade i Breeders Crown i senaste starten, men tränaren Michael Larsson berättade för mig i veckan att hästen var nedsatt av ett dåligt parti med hö som man fått in i stallet i den vevan. Michael berättade även att hästen har tränat på rejält senaste tiden och han har varit inne på Färjestad och gått ett banjobb efter 1.18 full distans med 1.14 sista varvet. Han säger att Maestro Zon nu känns lika fin som när han var som bäst i våras. Det här är en minst sagt passande uppgift för Maestro Zon som är snabb ut bakom bilen och som har tagit spets varje gång när han har haft framspår, utom i E3-finalen då Örjan Kihlström inte körde för fullt. Tränare Larsson låter påställd och kommer att ladda för täten. Trots spår åtta bakom bilen lär han bli släppt dit och sedan ska det nog mycket till om han ska förlora det här. En given spik.

Millmighty är favorit i GS75-6 och hästen står verkligen på tur för en seger efter flera tappra insatser senaste månaderna. Han har inte haft det rätta flytet och näst senast provade han i kvalet till det norska derbyt och höll då strålande som tvåa från dödens bakom Strong Pepper. Dessvärre blev det galopp i finalen men sköter han sig nu torde han ha en mycket bra chans i det här gänget för sin tränare Paw Mahony. 

Står på tur för en seger

Del Ray Pellini är favorit i GS75-avslutningen och även den här hästen står på tur för en seger då hon har haft mycket stolpe ut i år, enligt tränaren Maria Törnqvist. Senast fick hästen punktering precis innan startbilen släppte iväg fältet. Del Ray Pellini höll med tanke på det starkt till andraplatsen och Stefan Persson var övertygad om att hon hade vunnit utan den incidenten. Hon har en bra kusk i Victor Rosleff här och kan få en efterlängtad seger. Dock så berättade Maria Törnqvist för mig att hästen är missgynnad om det blir kladdig bana eftersom hon behöver fäste. Enligt väderprognosen ska det regna över Årjäng under söndags så det är förstås ett frågetecken i så fall. Två heta motbud från framspår är Briljant Sensation och Monbaleno som båda spurtade till seger senast. När det gäller Briljant Sensation så var det första starten i sin nya regi Eric Martinsson.

Micke Carlssons GS75-systemGS75-1: 4–2–3 (8–5)

GS75-2: 11 Åsrud Vilja (9–7)

GS75-3: 2–3–6–10–8–7–1 (4–5)

GS75-4: 8–3–5–2 (4–7)

GS75-5: 8 Maestro Zon (4–7)

GS75-6: 7–10–6 (15–13)

GS75-7: 10–2–4–5–9–11 (1–12)

Systemet är på 1512 rader / kronor.


ANNONS: Nu kan du spela med Sportbladets experter på GS75 - gå med i laget här [Extern länk]


Av: Michael Carlsson

Publicerad:

LÄS VIDARE