Daniel Redén: Alla sagor har ett slut

Propulsion kan göra karriärens sista start i Mastersfinalen på lördag

Av: Daniel Söderbäck

Publicerad:
Uppdaterad:
Daniel Redén, Propulsion och Örjan Kihlström.
Foto: MALIN ALBINSSON, MARIA HOLMÉN/TR BILD
Daniel Redén, Propulsion och Örjan Kihlström.

Stjärnhästen Propulsion startar som regerande mästare i UET Trotting Masters på lördag.

Det kan bli karriärens sista start.

– Alla sagor har ett slut, men den här sagan vill man aldrig ska ta slut, säger tränaren Daniel Redén.

I fjol vann Propulsion finalen i UET Trotting Masters på Östersund. På lördag är det dags igen för travets egen Champions League-final med två miljoner kronor till vinnaren.

Över distansen 2 700 meter med det franska voltstartsystemet på Vincennes är Propulsion en av hästarna som ska försvara de svenska färgerna.

– Det känns alltid bra när ”Proppen” startar. Vi har haft lite stolpe ut när vi startat på Vincennes, men även vunnit några lopp där, så vi är inte helt negativa. Distansen har han inget problem med och han är alltid som vassast på sommarhalvåret, så det ska bli kul att prova honom på Vincennes för första gången när han är som vassast, säger tränaren Daniel Redén.

”Gäller att hålla honom på humör”

I den senaste starten vann Propulsion Åby Stora Pris på det nya världsrekordet 1.12,8 den 10 augusti.

– Insatsen var bra och han vann relativt obrukad, då brukar han vara svår att stå emot. Vi får hoppas på ett liknande scenario nu men han har problem med voltstarten i Frankrike, han har inte fattat vad som händer, när han kommer ut på banan ska han springa max på några steg.

Hur jobbar du med det?

– Det är omöjligt, han är för gammal. Det får bli som det blir, oavsett resultat kan man aldrig vara besviken på ”Proppen”. Jag vet i alla fall att han alltid kommer göra sitt bästa.

Efter senaste starten har Propulsion startat på. Daniel Redén har valt att inte vässa honom längre.

– Det blir inga vässningar, han är åtta år och han vet vad han ska göra. Jag vill ha en jämn form på honom och inte trycka på honom något extra. Det gäller att bara hålla honom på humör.

Vägrade flyget

Redan i tisdags åkte Propulsion ner mot Paris med hästbussen. Alternativet att ta flyget var inte aktuellt.

– Han ska träna därnere i dag (läs: torsdag). Jag ville inte riskera flyget med honom, att trycka in ”Proppen” med sex andra hingstar i provisoriska boxar, det är för högt värde på honom.

Vad säger du om motståndet i finalen?

– Det är bra hästar med så klart. Bazires hästar är alltid bra (Cleangame och Bel Avis). Bold Eagle kan man aldrig räkna bort, han är en så pass bra häst i grunden. Bahia Quesnot är jäkligt bra och de svenska har jag koll på. Det är tuffa konkurrenter.

Vilka är nycklarna för at kunna vinna loppet?

– Att han inte tappar för mycket i starten, att han inte får ett för tufft lopp framåt och att det blir lite körning.

”Bra för hela travsporten”

Lördagens start, klockan 17.35 på den franska nationalarenan kan bli Propulsion allra sista i karriären. Det blir i alla fall den sista för den här säsongen, enligt Daniel Redén.

– Nu får vi ta det här loppet, det kan bli hans sista lopp i karriären. Det var osäkert inför den här säsongen och det är ännu mer osäkert nu, säger Daniel Redén och avslutar:

– Visst skulle jag vilja ha ”Proppen” på tävlingsbanan ett år till, det är bra för hela travsporten men det är så mycket annat, ägare, jag och hästen måste vara med på det och han har gått så många tuffa lopp. Han blir äldre och alla sagor har ett slut, men den här sagan vill man aldrig ska ta slut.

Åttaårige Propulsion har sprungit in 29,2 miljoner kronor på 73 starter. 36 av loppen har han vunnit.

Publicerad: