Elitloppet 2019

”Skulle vara vackert att avsluta så...”

Daniel Redén historisk med fyra starthästar i Elitloppet • Stor intervju • Sista chansen (?) för Propulsion

Av: 

Erik Pettersson

Daniel Redén, en pigg Propulsion och Örjan Kihlström.
Daniel Redén, en pigg Propulsion och Örjan Kihlström.

TRAV

FURUBY GÅRD. Propulsion gör sin sista start i Elitloppet och jagar första segern.

Tränaren Daniel Redén, historisk som första tränare någonsin med fyra hästar till start i loppet, har minst en räv bakom örat att plocka fram som eventuellt segervapen.

– Oh ja! Det finns saker kvar ...

2017 hade succétränaren till Stall Zets hästar, Daniel Redén, fyra hästar med i det som kallas världens tuffaste travlopp: Prix d’Amérique. Han var själv på plats i Paris veckorna före det stora slaget och gjorde något som
få travtränare gör: ställde upp på i princip alla intervjuer journalisterna efterfrågade, bjöd på arrangerade bilder och satt med i tv-studior.

– Efter det var det nästan så att jag gick in totalt i väggen, jag mådde inte alls bra och så där. Jag har fått tänka om på vissa saker, säger Daniel Redén.

Nya upplägget var att bjuda den samlade presskåren till gården en och en halv vecka före Elitloppet, där han i år har fyra (!) hästar till start, vilket gör honom historisk, då ingen annan lyckats med bedriften tidigare; Propulsion, Heavy Sound, Double Exposure och Sorbet.

Där erbjöds snack med Daniel själv, kuskarna till respektive häst (som då var klara, Sorbet kvalade in i lördags och kommer att köras av Carl Johan Jepson), Örjan Kihlström, Kenneth Haugstad och Erik Adielsson samt chansen till unika bilder på hästarna.

Därefter stängde Redén grindarna för media på Furuby Gård utanför
Enköping.

– Har man fyra hästar med i Elitloppet kommer det folk varje dag. Då får inte hästarna sina rutiner, då tappar du mycket. De som får komma är travförbundet och dess personalstyrka. Och göra sitt jobb, om de vill göra det. Jag vill ha det lugnt för hästarna är beroende av rutiner, det här är det bästa.

Hur är din känsla nu?

– Känslan är jäkligt bra.

”Proppens” skötare, Ellinor Wennebring, borstar på sin ädelsten.

Går snart till avel

Propulsion kom till Daniels stall hösten 2015. Då hade Muscle Hill-
sonen sprungit in en 250 000 kronor.

På kontot nu: 24,9 miljoner kronor.

Han har i stort sett vunnit alla stora lopp – utom Elitloppet.

Superhästen har varit med tre gånger, detta blir fjärde året i rad.
Resultaten hittills: fyra, tvåa och tvåa igen i fjol.

Efter det här året går Propulsion till avel, det är alltså sista starten i Elitloppet, där han jagar första segern.

– Ja, absolut, men vafan, klart man vill att han ska få vinna stora lopp, men så många stora lopp som han vunnit, det kan ju knappt funnits
hästar som har gjort det någonsin? Bara sex miljonlopp i Hugo Åbergs och Boden tre år i rad. Det är ganska stort det. Visst vill jag att han ska
vinna ett Elitloppet, men det är inte bara att göra det. Det är 15 andra bra hästar med, säger tränaren.

Till årets start har Redén trappat upp träningen och kört ännu hårdare med sitt muskelpaket. Dessutom har Propulsion fått gå två mycket tuffare lopp inför Elitloppet än vad han någonsin gjort. Segern i Olympiatravet togs efter en blytung resa, något som satte sina spår, även i en krigare som den USA-födde supertravaren.

– Min plan var att han skulle varit med i Meadow Roads lopp (som
kördes på Solvalla tisdag 14 maj och som vanns av Nadal Broline på 1.09,1 över 1 640 meter) men massören till honom sa att; ”nej, jag tycker att du ska avvakta” för han var sliten efter Olympiatravet. De kan sådant där bättre än mig, känna hur musklerna är, så då lyssnade jag på henne och tänkte att då ger jag honom fyra veckor.

Fick propp av ”Proppen”

Hur känns han nu då?

– Jättebra. Det såg man inte minst nu här ute (Daniel åsyftar att ”Proppen” gav honom en tackling och Örjan Kihlström ett hugg inför pressuppbådet), nu är han tillbaka igen. För han var lite låg direkt efter Olympiatravet.

Är han exakt där du vill att han ska?

– Jag tror det. Nu har han fått två så hårda lopp, förra året fick han ett lugnt lopp bara. Eller två lugna, skitsamma, två jättebilliga lopp. Nu har han fått öppna upp sig.

Vad har folket inte fått se av Propulsion än? Har han någon styrka som inte lyfts fram?

– Vi hade can’t see back-huvudlag på honom i Hugo Åbergs en gång. Då öppnade han riktigt, riktigt bra. Det loppet vann han på 1.08,9, från rygg ledaren. Då var han med i körningen från början också. Och det var med skor …

– Vi får väl se här hur vi lägger upp det. Jag har många teorier i huvudet, men dem måste jag behålla för mig själv. Nu är det så allvarligt mot konkurrenter, sådana där saker måste jag försöka hålla på.

Men det finns saker att göra?

– Oh ja! Det finns saker kvar …

Örjan Kihlström.

”Kan göra det omöjliga”

Förra året gick Propulsion ruggigt fort över upploppet, men hann inte ikapp vinnande Ringostarr Treb.

Enligt kusken Örjan Kihlström var hästen helt på topp.

– Så bra han kan vara, helt enkelt. Det var ju bara att vi inte fick loppet dit vi ville, säger Örjan.

Hade du kunnat kört annorlunda för att vinna då?

– Njae. Det blev lite halvlåst, och det blev fel när Ringostarr Treb kunde sitta i halvspår länge, så att, ja, det var lite svårt läge för mig egentligen. Man ska inte glömma att Ringostarr Treb var fantastiskt bra. Det hade blivit jobbigt att gå i tredjespår utvändigt om honom. Han kan ju göra det omöjliga när han möter bra hästar, men nu kommer det vara så bra hästar, att det blir svårt att vara ute i tredjespår och vingla, även för honom så att säga.

Hur känner du nu inför att köra honom i Elitloppet?

– Jättebra känsla, naturligtvis spännande att ha en sådan häst och köra
i Elitloppet. Det ska bli jättekul. Det ser ut att kunna bli ett fantastiskt lopp.

Tror du att du sitter upp bakom bästa hästen i år?

– Readly Express och han har varit fantastiskt bra, jag vill inte ranka dem, det får vi se.

Är det den duon som gäller?

– Sedan har vi Aubrion du Gers, jag menar att vinna 15 raka i Frankrike, som han har gjort … är han på topp så är det en grym häst. Looking Superb har sett fantastisk ut på slutet och Heavy Sound var grym i fjol och såg väl ut att kunna vara ännu bättre i år och Double Exposure blir väldigt spännande att se.

”Kan mörda vem som helst”

Hur bra är Double Exposure?

– Det är spännande även för mig, inte ens jag vet hur bra hon är. Hon har vunnit en del lätta lopp förut och kändes jätte-, jättefin senast. Det är verkligen en ”dark horse”.

Var det helt givet att du kör Propulsion?

– Ja, det var det nog. Både för Daniel och mig. Vi har faktiskt inte ens
diskuterat det. Speciellt då kanske när det är sista gången Propulsion startar. Det var ganska givet.

Hur skulle det vara att kröna Propulsions karriär med en Elitloppsseger?

– Det skulle vara ett fantastiskt slut. Det är ju det enda han inte har
vunnit. Han har vunnit i princip alla andra stora lopp.

Kihlström har svårt att veta hur bra hästarna är, kontra varandra.

Redén blir också osäker – när frågan kommer på tal.

– Så kan man knappt säga. De är så olika alla fyra och jag har svårt att
sätta in dem mot varandra. Heavy Sound är en tekniker, han har en
djävulsk teknik, bäst av dem. Double Exposure är ”tvåa” på allt har jag sagt, men det gör ju att hon hamnar väldigt högt upp, Sorbet är grymt vass i ryggar och får han gå med i högt tempo, sedan dra norsken ... och ”Proppen” är det ingen som tar på styrka. Han kan ju mörda vem som helst han.

– Tar du 1 600 meter och så får de bara ska springa rakt fram, då vinner ”Proppen”. Då är det inget snack, säger Redén.

Har respekt för Readly

Har du tagit in hur stort det är med fyra hästar i Elitloppet? Ingen har lyckats med det tidigare.

– Det är fruktansvärt bra! Jag får lyfta hela stallet. Det är personalen som gör jobbet, jag går mest och kollar på, känns det som. Vi har hittat ett jäkla bra team alltså. Vi har ju haft fyra hästar med i Prix d’Amérique, men det är väl svårare att få med fyra hästar i Elitloppet, som är ett inbjudningslopp.

Vem är du mest rädd för?

– Readly Express är en fantastisk häst, klart att man är rädd för en
sådan. Men vi har ju plus-statistik på honom i Sverige med ”Proppen”...

Aubrion du Gers?

– Intrycket, vad man sett när han varit här, är att han sett seg och flegmatisk ut, det man såg i Oslo. Jag tänker 1 600 meter … känslan är att han är vassare på 2 000 meter och uppåt, han är så stark.

– Det är väl några som sticker ut. Det är häst mot häst som avgör när det kommer till kritan. Tider kan man glömma bort nu, tills de möts, nu är det häst mot häst. Då är det helt annorlunda. Då spelar inte tider någon roll. Då är det psyke mot psyke, vem som brottar ner vem.

Hur gör du inför? Kan du vässa dina hästar?

– Alla kommer gå lite tuffare på måndag, så gör jag jämt när det är något stort lopp. Sedan är det ett vanligt jobb på torsdag. Inga mer konstigheter.

Om Propulsion vinner Elitloppet, startar han någon mer gång då?

– Det får vi ta då, men det skulle vara vackert att avsluta så. Men jag tror inte att han skulle tycka om det. Finns det någon åttaåring som har hans kämparvilja? Det är ju inte direkt så att han spottar ut bettet och vill sluta tävla, säger Daniel Redén.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Elitloppet 2019

Elitloppet

Daniel Redén

Örjan Kihlström

Solvalla