”Det gör inget om vi inte är favoriter nu”

Jerry Riordan om sina stjärnor i Breeders • Slår ur underläge i miljonloppen • ”Mina hästar är inte sämre nu”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Foto: Maria Holmén / TR BILD
Jerry Riordan med Aetos Kronos

TRAV

Tre raka starter utan seger för stjärnhästen Aetos Kronos är inget som oroar tränaren Jerry Riordan.

På söndag avgörs Breeders-finalerna på Eskilstuna och Halmstad-proffset kan ta sin fjärde storloppsseger i år med det treårige superlöftet.

– Jag kan försäkra er om att mina hästar är bra i ordning, säger den 62-årige stortränaren till Trav365.

I helgen är Sundbyholmstravet utanför Eskilstuna värd för V75 i dagarna två.

På lördag är det ordinarie V75 och under söndagen ska bland annat finalerna i Breeders avgöras.

Halmstad-proffset Jerry Riordan har två hästar till start under finaldagen och trots att båda kommer med brutna segerrader – är det en optimistisk tränare.

Treårige superstjärnan Aetos Kronos hade inför Kriteriet gjort rent hus i storloppen med segrar i bland annat Treåringseliten och i både långa och korta E3.

Men Kriteriedagen på Solvalla blev inte som man tänkt sig. Hästen galopperade och blödde även efteråt.

– Det blev naturligtvis helt fel den dagen och det är klart att det är tråkigt. Jag visste att det inte var någon fara med hästen vilket också visade sig med friskhetsintyget kort därefter, säger Jerry.

Missade starten senast

Senast i Breeders-semin blev Aetos Kronos tvåa och kunde genom andraplatsen kvalificera sig för final.

Men inledningen på loppet hade kunnat bli bättre för kusken Örjan Kihlström.

– Det blev tokigt från start och vi tappade en massa mark och låg ju sist trots att vi hade ett utmärkt utgångsläge. Örjan tog sig inte fram ordentligt men det löste sig ändå. Hästen tog sig enkelt vidare trots startmissen.

”Han har låg puls”

På söndag ska Aetos Kronos och Örjan Kihlström försöka ta revansch. Paret startar från spår nio bakom bilen – över distansen 2 140 meter. En vinst i finalen ger segraren 1,6 miljoner kronor då hästarna är premiechansade.

– Det blir spännande att se hur han presterar. Han känns strålande. Han har låg puls efter jobben och jag har absolut inget att klaga på, säger Halmstad-tränaren.

”Jag tror läget passar bra”

Aetos Kronos är inte den ende E3-vinnaren som Jerry Riordan har till start denna söndag. I finalen för de fyraåriga hingstarna och valackerna startar Betting Gangster med kusken Rikard N Skoglund i sulkyn.

Distansen är 2 140 meter med autostart och precis som med sin andra häst har tränaren fått spår nio bakom bilen.

– Jag är även här mycket nöjd med hästen. Jag tror läget kan passa utmärkt då han trivs bra att jaga men samtidigt inte vara för långt bakom. Senast blev vi slagna av Tae Kwon Deo och det är en mycket bra och modig häst. Jag tror Betting Gangster kommer vara ännu bättre nu.

Hur ser du på de båda finalerna och chanserna?

– Jag tycker båda ska ses med chans att vinna loppen. Jag är medveten om att vi möter bra hästar i båda finalerna och vi slår lite ur underläge den här gången, men det passar oss bra. Jag vet hur bra mina hästar är och det är inget formtapp eller något sådant, berättar Riordan och fortsätter ge sin syn på loppen:

– Om jag ska ranka de båda hästarna så tycker jag nog ändå Aetos Kronos är min bästa chans. Vi har bland annat Power och Brother Bill i loppet som har visat sig väldigt starka men min häst är inte sämre nu bara för att det inte står ettor i raden, avslutar 62-åringen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!