Maria Croon: ”Tror inte på någon riktad aktion”

Svensk Travsports vd i stor intervju om djurskyddet • Kritiken mot förbundet: ”Verkar väldigt osannolikt och långsökt”

Uppdaterad 2021-11-29 | Publicerad 2021-11-22

Svensk Travsports vd Maria Croon ger förbundets syn på de polisanmälningar som gjorts mot travtränare.

Proffstränaren Johan Untersteiner, 37, står anklagad för djurplågeri.

Efteråt har förbundet Svensk Travsport fått utså kritik för att ha varit nonchalanta i frågan.

Nu svarar Svensk Travsports vd Maria Croon på påståendena – och berättar samtidigt om de nya tuffare reglerna.

– De gånger som en häst far illa ska det också bestraffas, säger hon till Trav365.

Halmstadproffset Johan Untersteiner står inför två fall av åtal då han blivit polisanmäld för djurplågeri av länsstyrelsen i Skåne och i Västra Götaland – något som Expressen var först med att rapportera om.

Det första fallet avser ett V75-lopp på Jägersro den 21 november 2020 där kusken vann med hästen Opulent Tile.

Åtalas för djurplågeri

Efter loppet upptäcktes märken på hästen vid en dopningskontroll vilket renderade i 4 000 kronor i böter och fem dagars körförbud, som Trav365 tidigare skrivit om.

Det andra fallet inträffade på Åbytravet den 31 mars i år med hästen Stand by Ken.

I stämningsansökan står det, vad gäller båda fallen:

”Johan Untersteiner piskade hästen Opulent Tile vilket orsakat den skada i form av kvardröjande märken/längsgående svullnader i huden, på bakdelen, vilka var tydliga en timme efter utdelandet av piskslagen.”

Kusken själv slår ifrån sig och nekar till anklagelserna.

Han menar bland annat att det är rättsosäkert – vilket Untersteiners advokat Jesper Arvenberg stämmer in i.

Förbundets vd svarar: ”Känner inte igen mig”

Det juridiska ombudet menar även att Svensk Travsport (ST) varit nonchalanta i dialogen med myndigheter – något som flera tjänstemän på länsstyrelsen i Skåne bekräftar för Trav365.

Förbundets vd Maria Croon håller inte alls med om den kritik som presenterats.

– Det är inget jag känner igen mig i och att myndigheterna skulle agera så utifrån en missnöjesaktion verkar väldigt osannolikt och långsökt. Arbetet med hästvälfärd är alltid högst prioriterat från Svensk Travsports sida och vi har en löpande dialog med Jordbruksverket och länsstyrelser som kontrollerar djurskyddet som oberoende part. Det här är viktiga frågor och något där den svenska travsporten alltid ska ligga i framkant. Att vi då skulle nonchalera myndigheterna är rent kontraproduktivt, säger hon till Trav365.

Arvenberg eftersöker också kontroller på hästarna innan loppen, för att skydda kusk och tränare. Just nu har de ingen möjlighet att värja sig mot det som påstås. Hur ser du på det?

– Det är ett önskemål som dykt upp från vissa kuskar och något vi tittat på. Det har förts fram att märken på häst ska kunna uppstå på många sätt förutom att använda körspöet. Men det är en ganska omfattande apparat vi behöver ha på plats gällande kontroller om det ska genomföras korrekt både före och efter lopp.

– Det är också viktigt att påpeka att det redan finns reglerat i tävlingsreglementet att kusken eller ryttaren är skyldig att kontakta banveterinären angående eventuell skada eller sjukdom på häst innan lopp. Det är heller ingen ny företeelse att märken på hästar kollas efter lopp och innan det utdöms någon påföljd så säkerställs att det finns en koppling mellan användning av körspöet i loppet och att märkena finns. Vad som skett är att vi blivit hårdare genom att kontinuerligt skärpa reglerna och jag tycker att det är viktigt att vi först och främst är måna om hästens välmående.

Maria Croon, vd på Svensk Travsport, känner inte igen sig i kritiken från bland andra Johan Untersteiners juridiska ombud.

”Vi som sport har ett stort ansvar”

Vissa menar att det råder en aktivism inom länsstyrelsen. Hur kan man säkerställa att kusken kan känna sig trygg med att inte bli åtalad på fel grunder, samtidigt som hästvälfärden sätts i fokus?

– Jag tror inte på att det är någon riktad aktion mot travsporten. Men länsstyrelsen har att kontrollera djurskyddet som oberoende part och det ligger utanför Svensk Travsports kontroll. Det är som det ska vara och det är ingen ny företeelse att vissa ärenden tas vidare via länsstyrelsen och i fåtal fall även åklagare och domstol.

– Däremot har vi som sport ett stort ansvar att ha ett reglemente som har hästen i fokus och att det även följs av våra aktiva. Vi ska göra rätt för att vi har hästvälfärden i centrum, inte för att vi riskerar att bli bestraffade.

”Ska bestraffas – då en häst far illa”

Nästa år blir det ännu tuffare regler vad beträffar drivningar och användande av körspö.

Maria Croon är tydlig med att det är hästvälfärden som ska sättas i fokus.

– Vårt tävlingsreglemente skärps från och med 2022 gällande användandet av körspö. Vi förbjuder drivning som företeelse och tillåter endast lättare maning i framtiden. Vi skärper också påföljderna för de som bryter mot reglementet och försöker generellt få till en kulturförändring gällande synen på körspöet. Det ska endast användas för korrigering och kommunikation, inte att driva.

– De förändringarna tror jag kommer ses positivt från vår omvärld, inte bara länsstyrelsen. Vi vill som sagt ha hästvälfärden i fokus och vi vet att de allra flesta av våra aktiva också har det. Och de gånger som en häst far illa ska det också bestraffas vilket sker i sportens reglemente om märken uppstår av körspö i samband med lopp, avslutar Maria Croon.

Johan Untersteiners proffsstall har i år kört in 13,8 miljoner kronor.

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!