Hästar

”Fantastiskt med många supportrar involverade”

Kennedy Bakircioglu om travsatsningen • Samarbetet med tränaren • Kärleken till Hammarby: ”Långsiktig plan”

Av: 

Andreas Örtengren

Hammarby-hjälten Kennedy Bakircioglu ser fram emot andelshästen Oh Ah Kennedys första start.
Hammarby-hjälten Kennedy Bakircioglu ser fram emot andelshästen Oh Ah Kennedys första start.

TRAV

Hammarby-ikonen Kennedy Bakircioglus andelshäst Oh Ah Kennedy gör sin första start på fredag.

Nu berättar den 40-årige mittfältslegendaren om förväntningarna i debuten.

– Det ser ljust ut inför framtiden, både för hästen och klubben, säger han till Trav365.

Kennedy Bakircioglu är i det närmaste helgonförklarad på söder av alla de tusentals människor som stöttar Hammarby.

Få spelare har haft den betydelsen och kultstatusen som den numera 40-årige klubbhjälten.

Han avslutade sin karriär 2018 och hyllningarna från Hammarbys publik ville aldrig ta slut. Få svenska spelare, om ens någon, har avtackats på det sätt som Kennedy gjorde för sin långa trogna tjänst i de grönvita färgerna.

Vid sidan av fotbollen finns ytterligare ett stort intresse för Kennedy Bakircioglu – travsporten.

För två år sedan klev han in i ett projekt med proffstränaren Ulf Stenströmer som inte har gjort någon hemlighet av att han är en inbiten Hammarby-supporter.

Bajen-hästen: ”Väldigt spännande”

De inhandlade en häst på kriterieauktionen i Stockholm som passande nog döptes till Oh Ah Kennedy – en ramsa som ekat i betongen under många år.

Intresset från Hammarby-fansen var stort och många valde att köpa in sig.

Under fredagen är det dags för den första starten för Bajen-hästen som numera är valack och tre år (lopp 1 Axevalla, med kusken Carl Johan Jepson i vagnen).

– Vi har surrat jag och ”Uffe” (tränaren) och han har gett mig bra information. Jag har fått se lite intervallöpningar och allt känns bra. Han kvalade nyligen och jag har sett hela loppet som han vann. Det är en fin häst som är rapp i steget. Det är fantastiskt att så många supportrar är involverade och det ska bli jättekul på fredag, säger Kennedy och berättar vidare om förutsättningarna i debuten:

– Det är voltstart och han fick spår åtta vilket kan vara lite chansartat men han är snabb i fötterna så jag hoppas på en bra placering. Det ska bli väldigt spännande och han kommer tävla mycket framöver. Det ser ljust ut inför framtiden och Stenströmer har bra koll på läget. Det här är inte den avgörande starten utan jag hoppas alla supportrar har tålamod och nu njuter av tävlingen och hästen.

Kennedy Bakircioglu har lämnat spelarkarriären bakom sig men kärleken till Hammarby består.

Kärleken till Hammarby: ”Inbitna supportrar”

Kennedy Bakircioglu har lämnat spelarkarriären bakom sig och satsar numera på bland annat sin klädkollektion ”K10 Collection”.

Men det betyder inte att han missar några Hammarby-matcher.

Hela familjen är inbitna supportrar och han tror mycket på laget inför framtiden.

– Livet går bra och jag mår fint. Det är ganska fullt upp med flera projekt, bland annat detta med klädkollektionen som är en rolig hobby. Jag har ju även ett fördjupat samarbete med Hammarby. Mina barn är inbitna supportrar och de spelar själva så det blir mycket körande i bilen på träningar och matcher. De är Hammarby-älskare och lever sig in i stämningen.

Hammarby ligger för närvarande på femte plats i Allsvenskan. Hur ser du på laget och fortsättningen av säsongen?

– Milos Milojevic är en fantastisk tränare som kommit in nyligen. Egentligen är det fel att tala om tålamiod i en klubb som Hammarby men just nu tror jag vi bygger upp någonting stort. Unga spelare får chansen och vi har nästan tagit full pott sen nye tränaren kom. Det finns en långsiktig plan och även om jag har respekt för klubbar som Malmö FF så ser det ljust ut inför framtiden. Vi har underbara supportrar. Senast var det närmare 8 000 i publiken, tänk fulsatt inom en snar framtid. De som var på plats lät som 25 000.

Tränaren: ”Väldigt elak som hingst”

Axevalla-tränaren Ulf Stenströmer och Kennedy har två gemensamma intressen – kärleken till Hammarby och travsporten.

Tränaren ser fram emot att starta igång Bajen-hästen och är mycket nöjd med honom för dagen – även om resan mot debuten inte har varit spikrak.

– Kvalet, det såg okej ut, men han har höjt sig väldigt mycket sedan dess. Han känns bra i jobben men jag var inte helt nöjd med spåret. Vi får hoppas på en felfri avgång och han ska lära sig gå bakifrån också. Jag tycker inte han är helt avsågad men jag har även stor respekt för min andra häst i loppet, säger Stenströmer till Trav365 och fortsätter:

– Nu är hästen valack, han var en mystisk hingst och väldigt elak. Vi var tvungna att stänga in honom i sin box och hålla honom från de andra tidigare men nu har han landat. Han var väldig tuff både mot sig själv och andra. Sen trampade han sig i hagen då han busade men det har också gått bra. Jag ser mycket fram emot starten.

Hur är samarbetet med Kennedy och hur ofta hörs ni?

– Vi pratas vid emellanåt och jag vet att han är ganska upptagen nu med sin nya kollektion. Han är väldigt travintresserad och ibland så hör han av sig om någon häst jag har till start. Det är en mycket trevlig människa och jag vet att han ser mycket fram emot att vi nu ska komma igång.

ANNONS EXTERN LÄNK

Här hittar du K10 Collection från Kennedy

K10

Hammarby-supportern Ulf Stenströmer tror mycket på sin Handsome Brad på V75.

V75 på hemmaplan: ”Berättigad favorit”

Under helgen körs Trippeltravet från Stenströmers hemmaplan Axevalla.

Trav i dagarna tre och höjdpunkten nås under söndagen då klassiska StoChampionatet avgörs.

”Uffe” selar ut 14 hästar under veckoslutet och förutom Oh Ah Kennedy drar sig stallstjärnan Handsome Brad åt sig mycket uppmärksamhet.

Den åttaårige hingten startar som favorit från innerspåret under lördagens V75-spel (V75–7).

Planen från tränarhåll är glasklar – att försvara fjolårets seger i Axevallalöpningen, gulddivisionen.

– Handsome Brad har en jättefin chans i detta lopp och jag både hoppas och tror han ska visa upp sig på bästa sätt. Om inget tok händer i loppet så tror jag vi har en bra chans att vara med och hugga om segern. Han är snabb ut och jag tycker han är berättigad favorit i loppet. Det ska bli spännande, avslutar Ulf Stenströmer.

Publisert:

LÄS VIDARE

Hammarby-ikonens satsning: Bajen-hästen

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hästar

Trav

Johan Jepson

Ulf Stenströmer

V75