Beslutet: ”Vi har varit ärliga och gått på fakta”

Galoppsporten ratar ”Nya Jägersro” – bygger egen arena

Uppdaterad 2022-07-29 | Publicerad 2022-07-28

På extrastämman beslutade fullmäktige att inte gå vidare med det så kallade travspåret utan i stället satsa på en egen galoppanläggning i Bara i Svedala kommun.

Detaljplanen för jättearenan “Nya Jägersro” är godkänd.

Men den stora frågan var om galoppen i Skåne skulle bli en del av ”Nya Jägersro”?

Beslutet: Skånegaloppen får egen arena och dömer ut superbygget.

– På årsstämman blev det ett ja för projektering av en egen galopparena i Bara, säger ordföranden i Skånska Fältrittklubben, Håkan Birger, till Trav365.

2017 klubbades affären igenom.

Jägersros travbana såldes för 775 miljoner kronor och skulle ge plats för omkring 3 400 nya bostäder.

Samtidigt skulle en ny superbana byggas i närområdet.

Enligt Jägersro kommer ”Nya Jägersro” bli ”Europas ledande hästcenter” men vägen mot det stora målet har inte varit spikrak.

”Förvånad om pengarna inte räcker”

Projektet har kritiserats och i april var internrevisorn Nils-Göran Nilsson kritisk och kom in med en motion som ville säga upp avtalet mellan Jägersro och köparen av marken, Malmö kommuns fastighetsbolag (MKB).

Men den 27 juni i år godkändes detaljplanen för ”Nya Jägersro” som nu väntar på att vinna laga kraft.

– Det känns jättebra! Och jag blir förvånad om pengarna inte räcker, sa Malmöbanans vd Kent Öhlander.

Jättearenan blir av, det står klart, men hur blir det med galoppens framtid i Skåne?

Svensk Galopps ordförande, Anders Lilius, var tydlig med att hans huvudscenario var att följa ”travspåret” och bli en del av ”Nya Jägersro”.

Men i Skåne har det egna galoppsällskapet (Skånska Fältrittklubben) under lång tid ratat förslaget om samlokalisering med travet.

Två av de främsta galopptränarna i Sverige, Lennart Jr och Fredrik Reuterskiöld gick hårt åt Svensk Galopps styrelse och menade att ”travspåret” skulle få förödande konsekvenser.

– Jag lägger ner min verksamhet om vi slås ihop med travet, sa Lennart till Trav365 i början av juli.

”Vi är helt eniga i gruppen”

För tre veckor sedan tillsatte Anders Lilius och styrelsen i Svensk Galopp en arbetsgrupp där representanter från de tre galoppsällskapen (Stockholm, Göteborg och Malmö) skulle ta fram ett underlag gällande inriktning för arbetet med ny galoppanläggning i Skåne.

Den 21 juli lämnades materialet in till Svensk Galopps styrelse och alla delegater i fullmäktige, ett material som fastslog att ”Nya Jägersro” inte erbjöd grundläggande sportsliga förutsättningar, utan i stället rekommenderade de en projektering av en egen arena i Bara i Svedala kommun.

Håkan Birger som lett arbetsgruppen berättade under tisdagen om det gedigna arbete gruppen gjort.

– Vi lämnade in vår rapport till styrelse och fullmäktigeledamöter där vi redovisade rapporten. Vi har intervjuat skånska travsällskapet, ägarna till gården Skönabäck, de två finansiärerna. Vi har intervjuat brett, med de som bygger banor i Sverige, dessutom ryttare, tränare. Vi har också tittat mycket på de sportsliga förutsättningarna, berättade han.

Birger, som också är ordförande i Skånska Fältrittklubben, fortsatte:

– Jag är mycket nöjd med de representanter vi haft med i gruppen, en från varje sällskap och en konsult. Jag har själv valt att hålla lite lägre profil men jag anser det har utförts ett fantastisk arbete. Vi är helt eniga i gruppen i samtliga frågor.

Anders Lilius, ordförande i Svensk Galopp.

Beslutet: Egen galopparena i Bara

Under torsdagskvällen hölls en digital extrastämma där beslutet drog ut på tiden.

Men strax innan 21.00 på kvällen kom till sist beskedet.

– Det var väldigt mycket diskuterande och jag kände väl till slut att det skulle bli ett ja och så blev det också. Ett ja för att projektera och bygga en egen anläggning i Bara. Många har redan hört av sig och är väldigt glada över detta. Nu kan folk köpa hästar på auktioner och jag vill återigen betona att jag är så fruktansvärt glad för att vi haft en sådan väl fungerande arbetsgrupp, säger Håkan Birger.

En av de övriga representanterna (Göteborgs Galoppsällskap) i arbetsgruppen, Annette Johansson, berättade under torsdagskvällen om det positiva beskedet.

– Vi vill att galoppsporten ska ha verktyg att stärka sin produkt i den förändrade omvärld vi befinner oss i sedan spelmarknaden avreglerades. Jag tror att Bara-projektet är ett sätt att stärka galoppsporten och jag kommer följa projekteringen med stort intresse, säger hon till Trav365.

Finansieringen är tänkt att gå genom externa aktörer där Svensk Galopp ska använda sig av ett långt hyresavtal.

Fotnot: Projektering är det utrednings- och förberedelsearbete som föregår ett byggprojekt. Det handlar bland annat om att precisera krav och önskemål, fastställa förutsättningar och villkor och att fram ritningar och handlingar.

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!