Stjärnhästen undersökt – fick klartecken

Veterinär gav Aetos Kronos tummen upp

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
Aetos Kronos galopperade bort sina chanser i Svenskt Trav-Kriterium
Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Aetos Kronos galopperade bort sina chanser i Svenskt Trav-Kriterium

Stjärnhästen Aetos Kronos blödde i näsan – och fick startförbud.
Nu har han fått klartecken från veterinär.
Då riktar tränaren Jerry Riordan kritik mot Solvallas banveterinär.
– En byråkrat som inte ville lyssna på vad jag hade att säga, säger han.

Det var under söndagens final i det klassiska och anrika unghästloppet Svenskt Trav-Kriterium som jättefavoriten tillika stjärnhästen Aetos Kronos galopperade bort sina möjligheter direkt från start. Efter loppet tilldelades han också startförbud av Solvallas banveterinär Susanne Demmers.
Anledningen: Aetos Kronos blödde i näsan efter miljonloppet.
Nu har Aetos Kronos fått klartecken från veterinär, det skriver facktidningen Travronden.

”Precis som jag trodde”

Solvallas banveterinär Susanne Demmers, som gav Aetos Kronos startförbud och krav på ett friskintyg innan hästen skulle kunna anmälas till start igen, sa följande under söndagen.
– Flertalet personer såg detta, och påpekade det. Jag var sedan till Jerry Riordan och pratade med honom, och jag måste säga att han såg ganska lättvindigt på det hela, sa Susanne Demmers till Travronden om den blödande näsan.
Under måndagen genomsöktes Aetos Kronos av veterinär Hanna Lähdekorpi, som gav klartecken. Därmed kan Aetos Kronos fullfölja den plan som tränare Jerry Riordan satt, med försök till Breeders Crown den 15 september på Axevalla.
– Det var precis som jag trodde, hästen hade en kapillär som sprack i samband med loppet, vilket inte alls är något som påverkar prestationen eller hästens välmående. Det ser kanske lite illa ut, men det är allt, det är precis som hos människor när vi får näsblod från ingenstans som inte stannar upp direkt, säger Jerry Riordan till Travronden samtidigt som han riktar skarp kritik mot Solvallas banveterinär.
– Det här kändes mer som att vi stötte på en banveterinär som var byråkrat som inte ville lyssna på vad jag hade att säga.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN