Mejla

Michael Carlsson

Carlsson: En superdag – med ny uppvisning

Synar lopp för lopp på Bjerke • Systemförslag • Söndagen den 8 september

Publicerad:
Uppdaterad:
Öystein Tjomsland och Nordsjö Odin har toppchans.
Foto: TOM JÖNEHAG/TR BILD
Öystein Tjomsland och Nordsjö Odin har toppchans.

Bjerke kör en riktig superdag med penningstinna unghästlopp i eftermiddag.

Det är finaler i såväl norskt Travkriterium och norskt Derby för både varmblod och kallblod.

Segermaskinen Grisle Odin G.L. lär ha ny uppvisning för Öystein Tjomsland som även har toppchans att vinna med sin andra stjärna Nordsjö Odin.


ANNONS: 1,8 miljoner kr inspelat i går på V75 med två Sportbladet-system med alla rätt. Här kan du ta rygg på andelssystemen på V75. [Extern länk]


Miljonloppen avlöser varandra i dag på Bjerke travbana utanför Oslo som bjuder på högklassiga lopp rakt igenom. Det är travfest på hög nivå när banan arrangerar en av sina största dagar för året. Vid sidan av alla kriterium och derbyn körs det även ett tandemlopp med kändisar som man kan spela på. Det går som lopp fem, före V75, och i startlistan hittar vi högättade namn med Prinsessan Märta Louise i spetsen. Hon bland annat får möta Stig H Johansson och Challe Berglund och en rad andra norska kändisar.

Men över till V75 och det finns framför allt två huvudfigurer bland de tvåbenta profilerna som kan få en toppendag. Jag tänker på Öystein Tjomsland, som är stor­favorit till att vinna både Kriteriet och Derbyt med sina kallblod Grisle Odin G.L., och Nordsjö Odin, samt Geir Vegard Gundersen som har favoriterna i både Kriteriet och i Derbyt för varmblod. Dubbla chanser dessutom i varje lopp.

Grisle Odin G.L. förlorade överraskande det svenska Kriteriet och blev ”bara” trea. Detta efter att Öystein Tjomsland varit kaxig efter det överlägsna försöket och tagit bricka åtta bakom bilen när han fick välja spår först till finalen. Det blev en strulig väg fram och tränare Tjomsland lär nog inte göra ett sådant spårval i första taget framöver. Grisle Odin G.L. var åter sitt rätta jag senast i uttagningsloppet till det norska Kriteriet.

Han började att lämna sina konkurrenter redan varvet kvar och bara drygade ut avståndet. Hästen, som delägs av skidstjärnan Frida Karlsson, var helt överlägsen med gott om krafter kvar. Från bricka två bakom är det spel mot ett mål och nu lär han inte förlora för en mycket revanschsugen Öystein Tjomsland.


ANNONS: 1,8 miljoner kr inspelat i går på V75 med två Sportbladet-system med alla rätt. Här kan du ta rygg på andelssystemen på V75. [Extern länk]


En dunderchans

Den norska kallblodskungen har även en dunderchans att vinna kallblodsderbyt med Nordsjö Odin. Hästen hade en bländande uppvisning i det svenska Derbyt och gången efter gjorde Tjomsland en tabbe som han lär vara revanschsugen över. Trots att Nordsjö Odin hade avgjort vid upploppets början så manade han på hästen lite för mycket som svarade med galopp. Tjoms­land tog direkt på sig det misstaget och lär inte göra om det.

Senast i uttagningsloppet till det norska Derbyt var Nordsjö Odin helt överlägsen. Hästen är snabb från start och har förstås toppchans att leda detta från start till mål.

Men det ser ut att kunna bli en favorit­betonad V75-omgång och jag har råd att gardera för att få upp utdelningen. Därför dubblar jag systemet med B.W.Rune som tränas av en annan kallblodskung, Jan-Olov Persson. Han vill säkert ha ett ord med i laget och lär ha vässat lite extra nu när det är final i ett så här stort lopp. B.W.Rune höll bra som tvåa från dödens i sitt försök och lär vara ännu bättre nu. Han körs dessutom av storloppens mästare, Örjan Kihlström, som kommer direkt från en färsk storloppsseger i Paris bakom Propulsion i Trotting Masters.

Vidöppet lopp

Det inledande stayerloppet ser vid­öppet ut och det brukar kunna skrälla i sådana här lopp. Captain Morgan skrällvann i V75 under Oslo Grand Prix-dagen på Bjerke i somras över dryga tre varv och är nu favorit. Då stod han på start den gången och fick en fin invändig resa. Nu går han ut från dubbla tillägg och lär få göra grovjobbet själv ute i spåren.

Jag smaskar på rejält med streck och hoppas få jobba in en härlig stänkare.

I kallblodsloppet, V75-3, drabbar två av Norges bästa kallblod samman. Det bästa stoet Ulrsrud Tea mot Roli Eld och det är bara Odd Herakles som saknas. Roli Eld var tvåa ­bakom den sistnämnde i Bollnäs senast på mycket vassa tiden 1.19,0/1 640 auto efter en stark avslutning. Ulsrud Tea var även hon tvåa senast över en opassande lång distans.

Dessa båda är givna men står med ­tillägg och jag plockar även med två heta motbud som står på start. Det är dels G.Jerken, som har gått jämnt och bra varje gång, samt Pave Faks som ska tävla bar­fota runt om den här gången och är härdad i tuffa V75-lopp.

Den minnesgode kommer ihåg att han vann V75 från dödens i Boden tidigare i somras.

I Norskt Travkriterium för varmblod, V75-5, är det Geir Vegard Gundersens hästar som är de två klart mest betrodda som jag också låser på. Både Iggy B.R. och Ivan B.R. övertygade också när de vann sina respektive uttagningslopp enkelt. De har också de bästa startspåren i finalen. Jag pratade med Geir Vegard i veckan och det kan mycket väl bli en uppgörelse mellan far och son.

Iggy B.R. är en väldigt kapabel häst som är obesegrad felfri. Han är dock orutinerad och valpig och kan galoppera när som helst. Det går inte att ladda för fullt med honom i starten och han körs av sonen Magnus Teien Gundersen.

När det gäller Ivan B.R., som Geir Vegard kör själv, är den hästen mer stabil och vann sitt kval väldigt enkelt. Han har tagit fyra segrar på fem starter och är absolut en av dem som kan vinna Kriteriet.

Två förhandsfavoriter

Det kan bli storslam för Geir Vegard Gundersen då han även tränar två av förhandsfavoriterna i det norska Derbyt för varmblod. I fjol vann Magnus Teien Gundersen det norska Derbyt med Gretzky B.R. och Geir Vegard har vunnit det klassiska loppet hela fem gånger tidigare.

Nu har han med Noble Superb och Max Brady som båda vann sina uttagningslopp. Båda hästarna är så bra att de även kan vinna finalen och lite fördel för Max Brady tyckte Geir Vegard då han tror att det är den hästen som tar ledningen. Max Brady har spår fyra bakom bilen medan Noble Superb, som också är startsnabb, har innerspår. En Max Brady i spets blir inte lätt att besegra.

En allvarlig segerkandidat är förstås även Marcus Lindgrens Stoletheshow som vann det norska Kriteriet i fjol och som var mycket fin vid segern i sitt försök med krafter kvar.

Det lär stå mellan dessa tre.

Norska eliten gör upp

Det återstår att redogöra ett lopp och det är V75-6 där den äldre norska eliten gör upp över medeldistans. De tre mest betrodda i loppet möttes senast och det är Lionel, Floris Baldwin och Ferrari B.R. som då var etta, tvåa och trea i mål. Då hade Lionel det sämsta utgångsläget med spår tolv men levererade en rasande spurt över upploppet och hann förbi en snopen Floris Baldwin precis på mållinjen.

Nu är utgångsläget betydligt bättre och när jag pratade med Göran Antonsen meddelade han att det nu blir ett offensivt upplägg och det blir satsning mot ledningen. Därifrån trodde han på en toppchans för hästen känns fortsatt jättefin.

Jag kryddar den här trion på systemet med en skräll i Patent Leather som jag har pratat med tränaren Frode Hamre om flera gånger i sommar och han menar på att hästen tränar otroligt bra men har haft mycket otur och inte fått till det i loppen. 

Den dagen det lossnar kan Patent ­Leather slå till och därför vill jag vara med på det tåget ifall det blir i idag.


V75 från Bjerke har spelstopp klockan 15.00. Trav365 liverapporterar här med start klockan 14.00.


ANNONS: 1,8 miljoner kr inspelat i går på V75 med två Sportbladet-system med alla rätt. Här kan du ta rygg på andelssystemen på V75. [Extern länk]


Micke Carlssons V75-system

V75-1: 8, 11, 14, 13, 6, 1, 10, 5, 4, 9, 7, 2 (12, 3)

V75-2: 2 Grisle Odin G.L. (1, 3)

V75-3: 12, 13, 7, 2 (1, 11)

V75-4: 2, 3 (1, 9)

V75-5: 2, 4 (1, 3)

V75-6: 5, 1, 11, 4 (6, 2)

V75-7: 4, 1, 3 (6, 2)

2 304 rader/1 152 kronor

Läs mer inför V75:

Av: Michael Carlsson

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN