Mejla

Michael Carlsson

”Kan ha sämre kuskar bakom spikarna”

Michael Carlssons Grand Slam 75-tips

Åke Svanstedt kör spikarna på GS75 under söndagen
Åke Svanstedt kör spikarna på GS75 under söndagen

TRAV

Man kan ha sämre kusk bakom spikarna på Grand Slam 75 i dag.

Åke Svanstedt är tillbaka på svensk mark och jag litar på att ”Kung Åke” styr in två vinnare åt mig.

Han inleder genom att rocka hem den första avdelningen med Timetorock’nroll – och fortsätter sedan med att sätta dit Demex i kallblodsloppet.

Det har blivit dags för årets sista Grand Slam 75-omgång innan Winter Burst tar sin början. Bollnästravet är värd för söndagens miljonspel och banan får celebert besök. Åke Svanstedt är tillbaka i Sverige för att fira jul och passar då på att köra lite lopp. Utanför GS75 kommer travkungen att köra sitt delägda kallblod Gott Klirr som tränas av Jan-Olov Persson. Sedan kör ”Kung Åke” flera hästar på Grand Slam 75 och vi har full koll på två av dem som är heta segerkandidater. Svanstedt har för övrigt haft ett rekordår i USA och kört in 38 miljoner kronor. Då ska man tänka på att tävlingssäsongen i USA varar i sju månader, från maj till och med november. Förutom tävlingarna i Bollnäs så kommer Svanstedt även att köra i Multijackpoten på V75 under Nyårsafton på Axevalla.

Kungen löser det här

Men nu gäller det Bollnäs och vi inleder direkt med att spika ”Grön kusk” och Timetorock’nroll. Hästen vann i övertygande stil på Solvalla näst senast och spelades till favorit på V75 gången efter. Då räckte han inte efter en tuff resa utvändigt om ledaren. Det naturliga hade varit att tro att hästen blev trött efter det tuffa upplägget. Men så var det inte alls enligt tränaren Karin Nilsson som jag pratade med. Enligt Karin skulle Björn Goop ha kört i ett ännu tuffare tempo då hästen är klart bäst med jämn och hård fart hela vägen. Nu drog Timetorock’nroll inte en suck när han kom in efter loppet och var istället frustrerad. När loppen går för sakta så hinner han helt enkelt inte med när det blir speedkörning. På Solvalla näst senast öppnade man 1.11 första 500 metrarna och 1.13,5 första varvet och då sprang Timetorock’nroll och bara klippte med öronen.

Karin Nilsson kommer naturligtvis att delge Åke Svanstedt den här informationen. Och är det någon som kan få bra snurr på sådana här hästar så är det just ”Svanen”. Konkurrenterna på tillägg har stor respekt för Timetorock’nroll och de flesta tror inte att de kan plocka in 20 meter på honom. 

Det enda lilla som kan oroa är fjärdespåret i voltstart. Men jag säger som Karin Nilsson gjorde; ”Jag litar på att Kungen löser det här”.

Säker på att han ställt i ordning

Den andra heta chansen på GS75 för Svanstedt är i den femte avdelningen. Man kan vara säker på att Jan-Olov Persson har ställt i ordning Demex till sin hästägare som nu har flugit hit från andra sidan Atlanten. Demex visade prima form som knappt slagen tvåa i V75 senast. Han har springspår på tillägg och borde komma före värsta konkurrenten Brenne Jerven och därmed skaffa sig fördel. Hästarna som står på start skrämmer inte och jag det kan mycket väl vara så att Demex forceras till ledningen efter ett halvvarv. 

Håll igång Åke, i dag fixar du en snygg dubbelseger.

Borde passa Kontio perfekt

Jag litar inte på favoriterna i den andra och tredje GS75-avdelningen. Det blir därför gardering i hopp om ett par stänkare. Skylar G.G. är favorit i GS75-2 och har inlett karriären bra med två segrar på tre starter. Men nu möter det treåriga stoet äldre konkurrenter och dessutom hingstar. Det blir fem hästar på systemet och jag vurmar för Take Me To Church som kommer från seger på Solvalla och är den typen som torde passa Jorma Kontio perfekt. Eller i och för sig; vilka typer av hästar passar inte nordens segerrikaste kusk som nyligen tog seger nummer 11 000 i sin fantastiska karriär…

Sara Hall vann lätt senast från spets och har läge för en repris för Alice Molin i lärlingsloppet, GS75-3. Men det var i ett väldigt billigt gäng senast och dessutom är det en häst som är van att tävla barfota runt om. Nu är det som bekant skor som gäller för alla och det är ett minus för Sara Hall enligt tränaren Claes Sjöström.

Min vinnare i loppet är istället Hera Eck som senast var trea i V75 bakom Tabasco C.D. och Rackham. Betydligt enklare emot i dag, pass upp.

Mattias Djuse har haft ett superår med flera storloppssegrar och dubblat fjolårets inkörda pengar till 14,7 miljoner. Och vad ska man inte säga om bröderna och kusktalangerna Magnus och Mats, och även Martin.

Mattias tränar en fin treårsmärr i Rimini Brodda som har stam som förpliktigar (Love You – Ronda Brick). Hon inledde sitt tävlande sent under hösten och nu kom första segern senast i femte starten. Den var väldigt enkel med krafter kvar och barfotabalansen slog väl ut. Nu är det skor på igen och bakspår varför det blir gardering.

Cristina Speed har visat fin form på slutet och spurtade piggt till tredjeplatsen på Solvalla senast. Står lite på tur och kan spräcka segernollan och vinna när som helst.

Efter att förhandsfavoriten Le Crack Sox blivit struken i den sjätte avdelningen ser det ut som att tre hästar ska göra upp om segern. Jag låser därför på Jeppas Qurt, som har storskrällt två gånger i rad och senast som 1-procentare på V86, samt Papidoux som har fått en träningsperiod och det låter bra från Nicklas Westerholm vars stall går som tåget för dagen. Båda hästarna kan öppna bra och har fina lägen. Jag vill även ha med startsnabba Desideria De Soze som är väldigt startsnabb och som kan leda länge.

Quebec C.D. har levererat formstarka insatser på slutet och står perfekt inne på kronan rent penningmässigt i GS75-avslutningen. Kommer han till från spår sex bakom bilen över kort distans kan segern vara ett faktum. Men det är lite vingelläge och jag vill varna för Journey, som förvisso inte har vunnit på länge, men han avslutade rappt som tvåa senast och står perfekt till. Havbergs Knight är härdad i tuffa gäng och hade lite sparat i mål på Solvalla senast men har risigt läge med spår åtta bakom bilen. Linda’s Girl är också given på kupongen då hon kan bli giftig om hon får en ryggresa fram till upploppet.

Micke Carlssons GS75-system:

GS75-1: 4 Timetorock’nroll (10–11)

GS75-2: 10–6–5–8 (9–3)

GS75-3: 10–3–4–5–9–11–2–1 (8–6)

GS75-4: 5–9–2–10 (4–11)

GS75-5: 15 Demex (12–11)

GS75-6: 4–3–5 (2–12)

GS75-7: 6–2–8–10 (9–3)

Systemet är på 1536 rader / kronor.

Av: 

Michael Carlsson

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Grand Slam 75-tips

Trav

Åke Svanstedt

Jan-Olov Persson

Solvalla

Jorma Kontio