V75-kusken om Il Forte: ”Han kan trava en 9-tid”

Jarl Olsson och Oscar Ginman dagarna efter finalsuccén: ”Som liten amatör blir det väldigt personligt”

Uppdaterad 2022-04-04 | Publicerad 2022-03-29

Il Forte hade uppvisning i lördags och gladde tränaren Jarl Olsson, samt kusken Oscar Ginman.

Halvt på skämt, halvt på allvar har man till och med kanske börjat drömma om framtida storlopp.

– Jag är övertygad om att han redan nu kan trava en 9-tid över kort distans, säger Oscar till Trav365.

Den gångna lördagen fick vi se flera fantastiska insatser, men var det ändå inte förvandlingsnumret Il Forte som stack ut mest? Hästen dundrade till spets, drog undan i många längders försprång och vann till slut med mycket luft ner till tvåan.

Amatörtränaren Jarl Olsson både tränar, äger och är uppfödare till fyraåringen, och givetvis lär han sväva på moln en dag som denna.

– Jag är nog rätt sansad av mig men visst är det fantastiskt att få vinna två V75-lopp. Det fanns inte på kartan innan. Och då hade han ändå både ätit och druckit dåligt i samband med resan till Stockholm, berättar Jarl för Trav365.

”Jättemånga har gratulerat”

Olsson, med Jägersro som hemmabana, hade tillbringat många timmar på vägarna och tvingades vara borta 1,5 dygn i samband med helgens succé. Så en måndag som denna är både häst och tränare rätt slitna.

– Det blir lätt så när man ute hela dagarna. Resorna tar på kroppen, och i dag är jag rätt förkyld. I lördags var jag uppe redan klockan fyra på morgonen men efter tävlingarna tog jag in på hotell. Jag har ju ingen hästbuss utan bara bil och släp, och då får man inte köra så fort.

Så mycket av huvudstaden fick han dock inte uppleva...

– Bara hotellrummet och Solvalla, men det var rätt trevligt det med.

Hur har reaktionerna varit?

– Jättemånga har gratulerat och det är kul att folk uppmärksammat detta. Jag skulle tro att jag hunnit besvara de flesta av sms:en.

En som bubblade av glädje efter loppet var släktingen Tommy Söderberg, tidigare förbundskapten för det svenska fotbollslandslaget. Jarl, som närmar sig 60 år med stormsteg, fick i lördags en tidig födelsedagspresent när hans ögonsten Il Forte drog in 220 000 kronor på ett bräde.

Hur ska Tommy toppa den presenten när du fyller jämnt under januari månad?

– Det vet jag väl inte. Min mor är hans kusin och det är främst de två som håller kontakten. Jag har slunkit med på ett hörn men det är en fantastiskt trevlig människa.

Köpte mamman – för ett fyndpris

Jarl växte upp i en familj med gotlandsruss men det är först på senare år som han har satsat helhjärtat på travet. I samband med att barnen flyttade ut uppstod ett tomrum och hästarna har fyllt detta.

– Jag har en liten gård här och är utbildad trädgårdsmästare. Det blev sammanlagt 25 år i den branschen, bland annat som parkchef åt kommunen. Numera odlar jag dock bara tomater i uterummet här hemma.

Olsson påbörjade sin travsatsning lite försiktigt under 1995, dock utan några större framgångar. Hästmaterialet var tunt och efter några år togs beslutet att satsa på annat. En längre paus på runt 15 år tog vid och det är först de senaste två säsongerna som vinsterna börjat trilla in.

Mannen med fyra hästar på träningslistan har med sina 50 i segerprocent under 2022 nått oanade höjder med en häst som hade stora problem med travet i början av karriären. Mamman till Il Forte, Go For Diamonds, gjorde inget större väsen av sig på tävlingsbanan och Jarl minns mycket väl hur han kom över henne en gång i tiden.

– Det var faktiskt så att jag hade en annan avelssto då som var iväg på betäckning. Hingsthållaren berättade då om en hyfsad märr med fin stam. ”Nej för tusan, jag vill inte ha fler hästar”, sa jag först men tog sedan reda på vad den hette. Hon såg himla intressant ut och hennes mödralinje hade lämnat flera avelshingstar.

Olsson slog därmed till och fick henne till ett fyndpris. Den fjärde avkomman var så Il Forte, som nu blivit något av en snackhäst att passa i framtiden. Go For Diamond lämnade tyvärr jordelivet 2020 men hennes minne lever vidare i form av fem avkommor, varav tre tränas av Jarl själv.

– Il Forte utmärkte sig inget speciellt som ung. Han var en långbent häst redan i början och både pigg och glad.

”Den starke” var starkast på nytt

Han döper sina egna uppfödningar till ”Il”, följt av något kraftord på italienska. Il Forte betyder kort och gott ”Den starke”. Och visst lever han upp till namnet. Helt problemfri har dock inte karriären varit hittills.

– Han ville gärna hänga ner i kurvorna förr och det följde även med på rakorna. Jag uppsökte veterinären två gånger utan att de fann någonting, men i det tredje försöket hamnade jag hos Hanna Lähdekorpi i Halmstad. Då hittade hon något på kotan på höger framben. Det var helt enkelt en inflammation som hade spökat för honom. Efter det har han bara blivit bättre och bättre.

Bättre, men inte perfekt. Då kläckte kusken Oscar Ginman idén att utrusta Il Forte med en huvudstång i lopp – och vips var det en annan häst.

– Det var stödet som han behövde. Sedan dess har det blivit tre raka vinster.

För oss som inte känner till bakgrunden, varför är det just Oscar som kör Il Forte?

– Som amatör blir man ofta bortvald av de här proffskuskarna. Jag har använt mig av Robert Andersson några gånger men i samband med årsdebuten för Il Forte så fyllde hans fru år och därför kunde han inte köra just den dagen. Så det blev Oscar istället och när han då vann så måste man ju fortsätta med samma kusk.

Ginman såg sin chans och tog den, men det verkar inte vara några hard feelings från Roberts sida.

– Det är tillfälligheter hit och dit. Han har gratulerat oss flera gånger. Det är en väldigt trevlig kille.

”Inte så aktuellt att sälja”

Efter två imponerande V75-vinster kan man gissa att telefonen kommer att gå varm hemma hos amatören. Ännu så länge verkar dock inte många potentiella köpare hört av sig.

– Nej då, inga alls. Som liten amatör blir det dock väldigt personligt och jag tror att hästarna känner av det med. De är som familjemedlemmar, absolut. Därför är det inte så aktuellt att sälja honom.

Vinstpengarna har ännu så länge lagts på hög. Något större inköp har det således inte blivit.

– Jag har det mesta som jag behöver, avslutar Jarl.

Utom den där hästbussen... men då krävs det kanske ytterligare några vinster innan man har råd med en sådan?

En som gärna följer med på resan är lördagens segerkusk Oscar Ginman. Han fick vara med om en riktig åktur i lördags och njöt nog av varenda meter, även om det trots allt inte var han som bestämde tempot.

– Jag hade gärna velat bestämma i 17-fart men det går inte. Det är ändå lite häftigt att köra så långsamt man kan och så är de övriga 40-50 meter bakom. Jag vet inte om det har hänt att man sett en så här överlägsen häst i en V75-final tidigare. Alla på stallbacken var imponerade av honom, berättar Oscar.

Vi gissar att du har rätt ont i nacken i dag efter att ha letat efter konkurrenterna?

– Jo, faktiskt, men det hade jag även innan.

Var 98 procent säker på seger

Oscar bjöd efter mål på ett riktigt segersmil och beskriver känslan som ren och skär glädje. På frågan om han var chockad över att hästen vann så pass överlägset trots det hårda tempot blir svaret något överraskande:

– Nej, inte det minsta. Jag visste att om han skulle prestera som i Kalmar så fanns det ingen i det här fältet som kunde vara nära honom. Efter värmningen, då han var så himla fin, var jag 98 procent säker på att vi skulle vinna och när Stefan Perssons häst galopperade så var det 100 procent. Jag har aldrig kört en så här bra häst tidigare.

Hur tacklar du kändisskapet som följer med att vinna dubbla V75-lopp på kort tid?

– Det är rätt lugnt. Ingen större skillnad mot tidigare.

Oscar jobbar med det mesta som har med byggbranschen att göra. Travet ser han huvudsakligen som en hobby.

Inte läge att tänka om yrkesvalet nu när du dominerar på V75?

– Nej, absolut inte. Det är ett väldigt tufft liv att fara runt över hela Sverige och tävla. Jag har dessutom fyra barn här hemma. Örjan sitter definitivt tryggt i toppen ett tag till.

Hur långt tror du detta kan bära för hästen?

– Det vet man inte. Han har en fruktansvärt härlig teknik. Sky is the limit.

Om vi säger Elitloppet 2023 vad svarar du då?

– Jarl frågade om vi skulle testa redan i år men då svarade jag att det är lite för tidigt, ha ha. Jag är dock övertygad om att han redan nu kan trava en 9-tid över kort distans. Men först ska han starta i ett Klass I-försök, där han står perfekt inne på pengarna, avslutar Oscar.

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Följ ämnen i artikeln