Amatören tillbaka på V75 – blir megafavorit

Fredrik ”Knugen” Claesson slutade med trav • Nu förväntas han vinna Amatör-SM

Av: Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:

TRAV

Fredrik ”Knugen” Claesson är talangen som slutade med trav men kom tillbaka som amatör.

På lördag avgörs V75 från Åby där han är skyhög favorit att vinna Amatör-SM.

– Jag är medveten om att den häst jag kör är huvudet högre än de andra, säger den 35-årige Axevallakusken till Trav365.

1 av 3 | Foto: Maria Holmén / TR BILD, Privat
Fredrik ”Knugen” Claesson blir stor favorit till att ta hem Amatör-SM (V75–2) på Åby med Zoccoloduro O.P.

2013 var Fredrik ”Knugen” Claesson en av landets mest lovande lärlingar.

Han nomineradades i klassen som årets komet och spåddes en lysande framtid som kusk.

35-åringen var då även en viktig kugge som försteman i proffstränaren Ulf Stenströmers stall.

Framtiden var utstakad trodde de flesta.

”Slutade med trav”

Men året därpå hände något som skulle förändra tillvaron för ”Knugen”.

Jag valde att sluta med travet då jag kände att jag ville lägga mer tid på min son. Det var då viktigare för mig att vara med honom. I samma veva separerade jag och min dåvarande sambo och den vecka jag hade honom tog väldigt mycket tid. För att satsa på travet så krävs det mycket engagemang och jag kände väl då att jag inte hade det, säger han och berättar vidare om beslutet:

Fredrik ”Knugen” Claesson för sju år sedan
Foto: Maria Holmén / TR BILD
Fredrik ”Knugen” Claesson för sju år sedan

– Jag har väl egentligen aldrig velat bli travtränare som många andra och om man inte brinner för det är det också svårt att lägga ner all den tid som det krävs. Det är inget jag ångrar i dag. De flesta andra på den tiden hade stora mål som att bli catchdriver eller skaffa en egen tränarrörelse, men det hade aldrig jag. Det kändes bara som att jag på något sätt hade hamnat där jag var just då.

”Blir mer personligt”

För tre år sedan var han tillbaka i sulkyn och har sedan dess kört runt 60 lopp per år som amatör.

Årets resultat är goda med åtta segrar på kontot hittills.

– Jag tycker väl att det är lagom att köra som jag gjort de senaste åren. I år har det blivit lite fler lopp än jag tänkt mig. Jag sätter mig aldrig upp på några listor utan vill någon att jag ska köra lopp så får de kontakta mig. På så vis blir det mer personligt och en större kontinuitet.

– Jag arbetar till vardags på travanläggningen Bjertorp där jag bland annat kör traktor. Tidigare jobbade jag som veterinärassistent men fick frågan om att börja den här anställningen, vilket jag tackade ja till för några år sedan.

De flesta känner dig som Knugen. Hur kommer det sig?

– Det var när jag var yngre och gick i skolan. Jag var väl en bråkstake då och en ganska kaxig tonåring. Kungen blev då Knugen och sedan dess har det hängt med. Många jag känner väl i dag vet faktiskt inte vad jag heter på riktigt, utan det är Knugen som gäller.

”Där för att vinna”

På lördag är det V75 och stor SM-helg på Åbytravet.

Fredrik ”Knugen” Claesson kastas rakt in i rampljuset då han sitter bakom omgångens största favorit, Zoccoloduro O.P. – som tränas av Sofia Aronsson.

En titel i Amatör-SM (V75–2) skulle vara det i särklass största som 35-åringen vunnit i sin karriär.

– Det ska verkligen bli jättekul. Det är ovanligt att det blir en så stor favorit när det är ett amatörlopp. Spelarna brukar ju tänka att det kan hända rätt så mycket i dessa lopp. Men jag vet att den häst jag kör är huvudet högre än de andra. Jag har kört honom i de två senaste loppen och han har verkligen känts fin.

– Näst senast så kördes han snällt men hann ändå dit på linjen. Nu senast på Axevalla vann han enkelt utvändigt en riktigt bra häst. Det fanns gott om krafter kvar och det är till det här loppet som Sofia har siktat mot. Man vet väl egentligen aldrig hur loppen blir körda men min häst är både stark och speedig. Går det för långsamt avancerar jag och annars kan vi sitta kvar.

Du låter optimistisk. Tror du ni bara vinner?

– Egentligen är jag väldigt pessimistiskt lagd och ser snarare hindren än möjligheterna. Det är sån jag är men i det här fallet inser jag ju att jag troligen har bästa hästen. Vi är där för att vinna loppet och jag hoppas kunna ta min första V75-seger i karriären. Jag är ”confident” och medveten om att min häst är huvudet högre än de andra.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!