Patricia, 28 år: ”Alla jag känner har blivit utsatta”

Uppdaterad 2022-01-24 | Publicerad 2022-01-23

Patricia Klintebergs lillasyster Elin slogs ihjäl med en hammare. Förövaren var en man som ville ha Elin som flickvän.

Ilskan över dådet fick Patricia att starta organisationen ”Inte en kvinna till”.

– Jag kände att nu får det vara nog. Ilskan driver mig, säger Patricia Klinteberg.

Nu har Patricia Klinteberg blivit nominerad till Svenska hjältar.

Den 30 mars förra året försvann 18-åriga Elin i Höör. Två dygn senare hittades hon mördad och nedgrävd i en 27-årig mans trädgård.

Lunds tingsrätt dömde mannen för mord till 16-års fängelse. Rätten slog fast att mannen ett slagit ihjäl Elin med en hammare. Slagen var många och kraftfulla.

I förhör har mannen berättat att han hade känslor för Elin men att de var obesvarade. Han ville att hon skulle vara hans flickvän.

– Jag känner en sådan ilska. Det är det som driver mig, säger Patricia Klinteberg, storasyster till Elin.

Patricia Klintebergs lillasyster Elin blev mördad av en man hon kände. Nu kämpar Patricia för att hjälpa andra kvinnor.

Redan tre veckor efter mordet på Elin fick 28-åriga Patricia Klinteberg idén att starta organisationen ”Inte en kvinna till”. Hon behövde kanalisera den frustration och ilska som fanns inombords och göra något konkret.

– Alla kvinnor jag känner, inklusive mej själv, har varit utsatt på något sätt. Våldet finns på många olika nivåer. Det behöver inte vara att man misshandlats fysiskt.

Många hörde av sig

Tanken är att finnas till för våldsutsatta kvinnor och att försöka nå ut till dem som ännu inte vågat be om hjälp. Genom att finnas på Instagram och andra sociala plattformar blir hjälpen lättillgänglig.

– Det är lättare att sitta på toa och skriva ett meddelande på sin telefon än att ringa. Det kan mannen höra, säger Patricia.

Att organisationen behövs råder det ingen tvekan om. Redan efter en vecka på Instagram kom det över 2 500 direktmeddelanden.

– Jag tror att det är viktigt att berätta de här historierna så att det kommer ut och att andra kan se att det faktiskt kan gå bra.

Den ideella organisationen ”Inte en kvinna till” hjälper våldsutsatta på Instagram och Facebook men har också ordnat exempelvis julbord.

Börjar redan på dagis

Patricia menar att det behövs tidiga åtgärder för att minska mäns våld. Det manliga våldet normaliseras redan från förskoleåldern.

– Jag minns när jag själv gick på dagis. Pojkarna drog mig i håret och fröknarna sa: ”Så gör han bara för att han är kär i dig”, säger hon.

Patricia poängterar att behovet av stöd för våldsutsatta kvinnor är enormt då många som lever i en våldsam relation inte har något skyddsnät kvar. Antingen har de själva tagit avstånd för att de skäms eller så orkar anhöriga inte stötta längre.

Många kvinnor tror att mannen de lever med är den ende som bryr sig – trots att han är våldsam. Därför är förhoppningen också att starta en stödchatt där utsatta kvinnor kan ta kontakt.

– Så vi behöver fler som hjälper till. Gärna från olika delar av Sverige.

Två dagar före jul ordnade organisationen ett julbord för kvinnor och barn i Höör. Det blev välbesökt med 45 deltagare och ett 40-tal på en reservlista. Fler fick nämligen inte plats i lokalen. Nästa jul blir det ett större julbord, spår Patricia.

– Höörs gästgivargård har hört av sig och sagt att vi kan vara där. Vi har fått mycket stöd från olika företag.

Patricia Klinteberg säger att ideella organisationen ”Inte en kvinna till” nu söker volontärer.

”Det värsta vi har sett”

Själv har Patricia försökt vara stark sedan mordet på lillasystern. Hon har velat skydda föräldrarna och hennes yngre broder från de obehagliga detaljerna och samtidigt vinnlagts sig om att ta del av hela polisutredningen.

Trots polisernas avrådan så var Patricia fast besluten att ta farväl av Elin på bårhuset och att titta på bilderna från förundersökningen.

– Poliserna sa ”Vad ni än gör, titta inte på henne. För det är det värsta vi har sett, någonsin.”.

Men det lyssnade hon inte på. Istället ville Patricia se och veta allt som hänt. Dels för att förstå men också av respekt för Elin.

– Elin var ensam när allt hände henne. Men hon ska inte vara ensam om vad som hände henne, säger Patricia med emfas.

Att ta farväl av Elin på bårhuset gick över förväntan. Patricia kände ett lugn efter och kunde förmedla det till resten av familjen. Men när förundersökningen var färdig kom en chock. Då förstod Patricia vidden av den misshandel Elin fått utstå.

– Då slängde jag bara igen datorn, sprang ut i skogen och bara skrek. Då förstod jag varför poliserna hade sagt som de hade.

Nu har hon och organisationen ”Inte en kvinna till” blivit nominerad till Svenska hjältar. Under jul- och nyår kom ett stort antal mejl till redaktionen från läsare som ville nominera Patricia.

Hon känner sig hedrad och tillägger:

– I en drömvärld hade inte den här organisationen behövts alls.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!