Sigrid, 5, och Iris, 3, påskar för äldre

Delar ut matkassar till isolerade

Av: Claes Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Systrarna Sigrid, 5, och Iris, 3, är redo att påska.
Foto: Privat
Systrarna Sigrid, 5, och Iris, 3, är redo att påska.

Låt bli att gå påskkärring i år, meddelade statsminister Stefan Löfven. Men familjen Siekas Englundh har kommit på ett sätt att låta barnen påska smittfritt i grannskapet.

– Vi gör tvärtom i år, vi ger saker till de äldre, säger Anna Siekas Englundh.

Det gäller att tänka till när världen är upp och ner. Det har Gävlebon Anna Siekas Englundh, 37, gjort. När statsminister Stefan Löfven förklarade att påsken är inställd kom hon på ett sätt att komma runt det – helt smittfritt.

– Barnen har naturligtvis frågat mycket om corona. ”Vad är det?”, ”Varför får vi inte träffa farmor?”, och liknande frågor. Vi har förklarat så gott vi kan, säger Anna Siekas Englundh.

Så i år ska hennes döttrar Sigrid, 5, och Iris, 3, klä ut sig till påskkärringar och gå runt i området. Men i stället för att be om godis ska de skänka bort kassar fyllda med sill, ägg, knäckebröd, ost, fikabröd och godis.

”Följer alla restriktioner”

Omkring 15 fyllda påsar ska alltså delas ut till samhällets äldre.

– Vi har använt handskar och hållit avstånd när vi handlat. Vi följer alla restriktioner och när vi ger oss ut i påsk ska vi ställa påsen utanför dörren, plinga på och sedan backa.

– Om personen inte är hemma eller inte öppnar blir det nog en glad present när han eller hon öppnar, säger Anna Siekas Englundh.

Foto: Privat
De här kassarna ska delas ut under påsken.

Nu är systrarna Sigrid och Iris spända inför årets alternativa påskfirande, och godis, ja, det får de hemma. Mamma Anna hoppas att initiativet ska ge ringar på vattnet.

– Man kan gå påskkärring, men på coronavis. Det räcker ju med en chokladask eller lite blommor. Under alla år så har de äldre delat ut godis och pengar i utbyte mot teckningar, men nu vänder vi på det, säger Anna Siekas Englundh.

Foto: Privat
Iris, 3, och Sigrid, 5, under påskfirandet förra året.

Vill hitta en ljusglimt

Familjen har delvis köpt egna saker att fylla kassarna med, men en del har kommit från medlemmar i Gävleborgshjälpen. Det är en Facebookgrupp som Anna och hennes man skapade tillsammans med komikern Mathias Heldevik.

– Det är svårt att ta in i vilken omfattning det här viruset påverkar oss. När det är så här jobbigt måste man hitta en ljusglimt, säger Anna Siekas Englundh.

Det tänker familjen göra genom att förhoppningsvis skänka lite glädje till de isolerade äldre.

Anna Siekas Englundh är dock noga med att påpeka att den som vill gå påskkärring på ett liknande sätt måste tänka på hygienen.

– Handla med handskar och hantera påsarna hygieniskt, säger hon.

Foto: Privat
Nu ska systrarna dela ut kassarna.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.