Roger, 61, fick hjärtstopp i ugnen: ”De gjorde HLR i 30 minuter”

Uppdaterad 2023-04-12 | Publicerad 2020-05-11

SLITE. Roger Ekström höll på med underhållsarbete i en av kalkugnarna på jobbet när hjärtat plötsligt stannade.
Tack vare kollegan Sofie Berglunds snabba agerande slutade allt lyckligt.
– Det var alldeles kolsvart och jag fick lysa mig fram med ficklampan för att kunna göra HLR, säger Sofie.

Roger Ekström i mitten överlevde tack vare kollegorna Sofie Berglunds och Karl-Erik Gestrinius snabba agerande.

Den 2 mars hade Cementa i SliteGotland ett av sina planerade underhållsarbeten i fabriken. Roger Ekström, 61, arbetade med att ta ned tegel inne i en av de stora kalkugnarna när hans hjärta plötsligt stannade, vilket Hela Gotland tidigare berättat om.

– Vi jobbade tillsammans inne i ugnen och skulle resa upp en maskin som vält. Då såg jag hur Roger satte sig ned och började krampa, säger kollegan Sofie Berglund.

De befann sig 10 meter in i ugnen. Golvet var täckt av tegelstenar men Sofie hann lysa sig fram till Roger med ficklampan och ta emot honom innan han föll till marken.

– Jag kände direkt att han inte hade någon puls och ropade till min chef Karl-Erik som var vid ugnens mynning att Roger hade fått hjärtstopp.

Därifrån aktiverades en krisplan – något de övat på flera gånger men inte tänkt skulle behöva användas. Chefen Karl-Erik Gestrinius ringde till driftcentralen som snabbt var på väg ut med en hjärtstartare. En annan kollega larmade 112.

– Jag började göra hjärtkompressioner efter bara någon sekund och Karl-Erik sprang fram till oss inne i ugnen och lyste med sin ficklampa så att jag skulle kunna se vad jag gjorde, säger Sofie Berglund.

10 meter in i den mörka ugnen fick Roger Ekström hjärtstopp.

Sämsta möjliga förutsättningar

Utöver att det var kolsvart inne i ugnen var även underlaget ojämnt.

– Vi hjälptes åt att dra honom till en sten som var lite plattare, så att vi inte skulle krossa honom vid hjärtkompressionerna, säger Sofie.

De var flera stycken som hjälptes åt att göra hjärtkompressioner och att få på Roger hjärtstartaren så att den kunde defibrillera.

– Det var otroligt tungt. Jag visste att det skulle ta minst 30 minuter för en ambulans att komma från Visby och hann tänka ”hur ska jag orka det här” men sen slog adrenalinet på.

Polisen var snabbt på plats och hjälpte till. Efter ett tag kom även räddningstjänsten som kunde ge Roger syrgas parallellt med att de fortsatte med hjärtkompressionerna.

– Vi höll på med HLR i mellan 30 och 40 minuter. Turades om att göra hjärtkompressioner och att hålla i ficklamporna. Sen kom ambulansen.

Eftersom Roger haft ett så omfattande hjärtstopp flögs han med ambulansflyg vidare till Karolinska sjukhuset i Stockholm. Där var han ett dygn innan han flögs tillbaka till Visby lasarett.

– Vi fick veta via jobbet att han levde men att han var nedsövd.

Sofie Berglund gjorde tillsammans med andra HLR på Roger i uppemot 40 minuter.

Viktigt att våga agera direkt

Några dagar senare väckte de honom på lasarettet i Visby. Mirakulöst hade han klarat sig utan allvarliga komplikationer av hjärtstoppet.

–Det enda som egentligen är påverkat är minnet, säger Roger Ekström.

Efter att de väckte Roger på sjukhuset tog han emot flera besök, bland annat från Sofie och Karl-Erik.

– De säger att det var skönt att få se att jag mådde bra och att få prata med mig. Men jag har inget minne själv av att de varit där eller att vi pratat.

Minnet blir bättre för varje dag, liksom tröttheten och läkningen av de åtta revben som bröts under hjärtkompressionerna.

– Jag är otroligt tacksam över att vi på Cementa går repetitionskurser och tränar HLR regelbundet. När det hände var det precis som det blivit beskrivet. Man går fram till ett lik och det enda man kan göra fel är att inte göra någonting alls, säger Sofie Berglund.

Roger Ekström hade änglavakt den dagen det hände.

– Om det skett en halvtimme innan hade jag varit ensam med gaffeltruck i tegelmagasinet och då hade det tagit en stund innan de saknat mig. Och en halvtimme senare hade jag varit på väg hem. Nog är det lite som ett mirakel att det gick bra, säger han.

Roger har återhämtat sig snabbt. Hemma har han höns och hundar som håller honom sysselsatt.

Längtar tillbaka till jobbet

Roger Ekström är sjukskriven i några veckor till för att vila upp sig.

– Men nu börjar jag bli piggare och kunna röra mig igen. Jag har höns och två hundar att ta hand om, så de ser till att jag får röra på mig.

Roger hade inga tidigare kända riskfaktorer som låg bakom hjärtstoppet och han levde ett aktivt liv.

– Det var två blodproppar i hjärtat. Jag läser min journal via 1177 just nu för att försöka förstå vad det var som hände mig. Det är helt ofattbart och ibland rinner tårarna.

– Jag är så tacksam för mina kollegor Sofie, Karl-Erik och alla de andra. Och tacksam för vården på Visby lasarett och på Karolinska i Stockholm och alla andra som agerade för att rädda mitt liv. Jag har mycket jag känner tacksamhet över, säger Roger Ekström.

Så gör du HLR:

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!