Blev drogad och tvingad sälja sex

Sara Persson, 32, berättar om hur hon överlevde

Av: Cecilia Gustavsson

Publicerad:
Uppdaterad:

SKÅNE. Ett kalt rum med madrasser på golvet. Främmande män och våldtäkter.

När Sara Persson var 17 blev hon tvingad in i ett liv som prostituerad. I dag vill hon hjälpa andra.

– Jag är så tacksam att jag överlevde.

1 av 2 | Foto: Anna T ärnhuvud
När Sara Persson sluppit fri vågade hon inte polisanmäla, men hon undrar hur det gått för de andra tjejerna.

Saras berättelse om en nedstigning i helvetet är svår att ta in. Det tog tio år innan hon kunde tala om tiden när hon tvingades sälja sex. När vi ses har hon hunnit bli 32 år. Det märks att hon har bearbetat det som hänt, hon berättar klart och lugnt.

Hoppades på nytt liv

När Saras liv förvandlas till en mardröm är hon 17 år. Hon har börjat på en folkhögskola med internat för att komma hemifrån – hon är uppväxt med en alkoholiserad pappa som kunde bli våldsam. Hennes tonårstid är stökig.

– Alla tänkte att jag skulle få ett bättre liv, och jag ville läsa in gymnasiet, berättar Sara.

Men det blir inget nytt, bättre liv. Tvärtom. Sara blir vän med en lite äldre tjej, vi kan kalla henne Maria. De dricker en del, och en kväll säger Maria att det är fest hos en släkting och att hon vill att Sara ska följa med. Efter det är inget sig likt.

– Vi kom till en lägenhet som var ganska kal, men på golvet låg flera madrasser. Fyra utländska tjejer var där. Och flera män. Jag kände att något var fel.

Men det är för sent att vända. Sara blir inlåst och hotad.

– Marias släkting berättade att han visste var min familj bor och hotade att döda dem och tortera min lillasyster om jag inte gjorde som han sa. Sedan våldtog han mig. Jag var helt chockad, liksom apatisk. Han sa att jag skulle göra mig redo för nästa kund och de andra tjejerna hjälpte mig in i duschen.

Hämtas till sexköparna

Sara hamnar i en ond cirkel av våldtäkter och misshandel. Eftersom hallickarna är rädda att hon ska efterlysas om hon försvinner helt så låter de henne gå i skolan. Maria förvandlas från vän till fångvaktare.

– Hon följde minsta steg jag tog i skolan och upprepade dödshoten.

På kvällarna hämtas Sara klockan 23 och körs till lägenheten, där hon behandlas som en slav. Hon drogas för att bli medgörlig och tvingas ha sex med främmande män. Ibland skickas hon hem till dem. Om hon inte följer order straffas hon med hårda slag – men inte i ansiktet där det kan synas.

En gång blir hon inlåst i en källare utan mat och vatten i två dygn, och utsätts för gruppvåldtäkt.

Vad var det för män som köpte sex?

– Alla möjliga. Ibland kom jag till stora villor med fotografier av barn och fru, och ibland var det ungkarlar i små lägenheter. Det blev allt mer perverst och förnedrande, till exempel var det en del som kissade på mig, säger Sara tyst.

– De andra tjejerna pratade varken svenska eller engelska, men vi försökte stötta varandra. En av dem var en liten flicka på 11–12 år. Hon var populärast bland männen, men vi försökte skydda den lilla så gott vi kunde.

”Kände mig äcklig”

Saras liv blir ett töcken. Hennes frånvaro i skolan är skyhög och socialen kopplas in.

– Men jag var så rädd för hoten att jag inte vågade säga något.

Hur mådde du under den här tiden?

– Jag kände mig smutsig, äcklig, inte värd något. Samtidigt skämdes jag och kände mig skyldig för att jag hamnat i det här. Ärligt talat är jag förvånad över att jag överlevde. Jag trodde att jag skulle bli ihjälslagen eller dö av en överdos.

Räddningen blir när skolan till slut drogtestar henne. Svaret blir positivt och Sara skickas till ett behandlingshem. Då har det gått två och ett halvt år och Sara blir äntligen fri.

Hon tar sina första vacklande steg mot ett vanligt liv. Hon träffar sin sambo, får två barn och utbildar sig till undersköterska. Men hon behåller sin mörka hemlighet.

– Jag förträngde allt för att stå ut. Jag berättar ingenting förrän jag hör en radiodokumentär om trafficking.

Då säger Saras psyke ifrån. Hon mår extremt dåligt när minnen och känslor kommer upp till ytan. Hon tas in på psykvården och börjar bearbeta vad hon varit med om. Hon får medicin och traumahjälp.

Utsatta har mejlat

I dag har hon kommit så långt att hon mår bra, och vill vara öppen med det hon utsatts för.

– Jag berättade om det här anonymt i radio och fick massor av mejl från tjejer som varit utsatta för liknande saker. Det är vanligare än vad folk kan föreställa sig och jag hoppas att fler börjar polisanmäla även om jag inte gjorde det. Min dröm är att kunna hjälpa och stötta andra. Så fort jag är tillräckligt stark ska jag göra det.

– Jag vill säga till de här männen: Ni köper inte sex, ni begår övergrepp och våldtäkter.

Hur ser ditt liv ut i dag?

– Det är normalt, med sambo, barn och fast jobb som undersköterska. Att bli mamma räddade mig. Jag känner mig som en stark ung kvinna som klarat det här. Jag är stolt över mig själv, får man säga så? Ja, jag är stolt över mig själv.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.