En sopbil med plast hamnar i havet – varje minut

Deras nya projekt ska rädda haven

Publicerad 2017-10-01

Motsvarande en sopbil med plast hamnar i havet – varje minut. Därför startar de tre organisationerna nu ett nytt projekt.

Nu går tre stora organisationer ihop för att rädda havet.

Tillsammans ska de samla in plast från landets stränder – och tillverka båtar av det.

– Vi vill få folk att förstå att skräpet som du slänger på gatan i stan hamnar i havet.

Eva Blidberg.

Nu går stiftelsen Håll Sverige Rent, Sjöräddningssällskapet och Svenska Seglarförbundet ihop med gemensamma muskler för att tillsammans städa haven från skräp.

– Det är väldigt spännande, vi är en helt ny konstellation som samverkar nu, säger Eva Blidberg som är projektledare på Håll Sverige rent och som är expert på havsfrågor.

I veckan överraskades trion med besked från Svenska Postkodlotteriet om att de fått 12 miljoner kronor för att finansiera projektet.

Hur känns det?

– Jag blev jätteglad när jag fick veta det här! Det ska bli väldigt roligt att jobba ihop. Och jag tror att när man väl kommit igång och lärt känna varandra så kommer det att väcka fler idéer.

Nu ska skräpet bli till optimistjollar.

Tillsammans ska de nu besöka Sveriges stränder. Plasten de samlar upp ska användas till att göra optimistjollar, och syftet är att belysa hur stort plastproblemet är.

Hur många båtar kommer det att bli? 

– Det beror på hur mycket plast vi får tag i, men det är inget problem att hitta plast om jag säger så...

Projektet kommer att drivas över tre år med start i november i år. Båtarna ska sedan användas vid seglingstävlingar runtom i landet där publiken får vara med och provsegla.Det kommer också att bli ett utbildningsprogram som vänder sig till seglare och föreläsningar på skolor runtom i landet.

Det livsfarliga kretsloppet

Hela 80 procent av skräpet som ligger i havet i dag kommer från land. Eva tycker att vi svenskar måste bli mer medvetna om vart allt skräp tar vägen.

– Du ska veta att om du slänger din fimp på gatan så kommer den troligtvis att åka ut med dagvattnet och hamna i havet.

Tops, fimpar, plastpåsar och flaskor – det bara en bråkdel av allt skräp som fyller landets stränder.

Gamla plastförpackningar som guppar runt i havet bryts med tiden ner till allt mindre bitar och så småningom blir det mikroplast. Den i sin tur kan gå in i fiskarna och vidare in i människokroppen när vi äter upp dem.

– Plastproduktionen har ökat exponentiellt och vi ser allt mer plast på stan och ute i naturen. Det är ett fantastiskt material på många vis – men det hör inte hemma i naturen.

Vad krävs för att komma åt problemet?

– Vi måste jobba på alla nivåer. Det måste fattas politiska beslut på global nivå. Men det krävs också att människor ändrar sitt beteende. Vi svenskar vill gärna tro att vi inte skräpar ner, men det räcker att man går ut och tittar i en park efter en lördagkväll så ser du med egna ögon.

Vad säger du om nya lagen om plastpåsar

– Jag är faktiskt förvånad men väldigt glad över att det har gett så stor effekt.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook