”Hjälpa andra gör livet meningsfullt”

Uppdaterad 2016-04-06 | Publicerad 2015-09-17

21-åring samlade 15 000 i flyktingmanifestationen

På några dagar samlade Semanur Taskin 15 000 människor och statsministern till en manifestation för flyktingar.

Men engagemanget och viljan att hjälpa utsatta människor är inget nytt för den 21-åriga läkarstudenten.

– Att hjälpa andra ger mening i livet, säger hon.

15 000 människor kom till Medborgarplatsen i Stockholm den 6 september för att manifestera sin vilja att hjälpa flyktingar. Initiativet fick enorm uppmärksamhet och spred sig vidare till fler städer.

– Det är jätteskönt att få vara en del av den här rörelsen. Allt gick så snabbt: från idé på onsdagen till manifestation på söndagen. Jag trodde aldrig att det skulle bli så stort, säger Semanur Taskin när vi ses för att prata om hennes engagemang i olika rättvisefrågor.

– Vi ville visa vilken kraft det finns hos vanliga människor, att den vanlige svensken vill välkomna flyktingar. Och det lyckades vi med.

Denna 21-åriga energikick är språkrör för region Stockholm i Grön Ungdom, hon sitter i styrelser för Svenska muslimer för fred och rättvisa och Ungdomens Nykterhetsförbund.

Vill göra skillnad

Dessutom studerar hon till läkare, med ett uppehåll till nyår.

– Folk frågar hur jag hinner och orkar, men jag skulle aldrig klara att INTE vara engagerad! Jag har en viss kapacitet, och den är inte bara min. Jag är skyldig att försöka påverka, och visa andra att det går att göra skillnad. Jag nästan letar efter tillfällen att hjälpa.

Hon föddes in i föreningslivet. Pappan var engagerad i en turkisk kulturförening och mamman jobbade för IOGT-NTO.

– Jag var alltid nyfiken och frågvis. Mamma kallade vardagsrummet för "riksdagen" eftersom vi diskuterade så mycket där.

I de sena tonåren gick Semanur genom en svår period där hon mådde psykiskt dåligt. Efter det fick hon ännu mer vilja att förändra världen.

– Jag blev utbränd och därefter djupt deprimerad, och fick genomgå behandling. Då märkte jag att engagemanget var en av få saker som höll mig uppe även då och gav mitt liv mening. När man får chansen att hjälpa, då ska man ta den.

Hjälper medmänniskor

Det gäller inte bara ideellt arbete, utan även privat. Semanur rycker ofta in där det behövs. Hon har regelbunden kontakt med en tonårstjej som missbrukat narkotika. Hon ordnade en demonstration mot rasism i Almedalen. Hon drog ut en man från bilen efter en olycka när hon var i Turkiet förra sommaren.

– Jag bara rusade fram, trots att det rök från bilen och var glassplitter överallt. Föraren var skadad i huvudet och jag hämtade handdukar och höll mot såret tills ambulansen kom. Jag reagerar utan att tänka i sådana situationer.

Hon har också regelbunden kontakt med en kvinna som är fattigpensionär.

– Hon är en sådan politikerna pratar om. Ensam, med liten pension. Vi ses och pratar ibland. Det finns alltid tillfällen i vardagen där det går att göra nytta.