”Allt handlade bara om hur barn blir till”

Uppdaterad 2022-02-23 | Publicerad 2019-02-24

Lärare som skäms, bröliga killar och noll inkludering.

Ebba Carlsson, Ida Karseland och Linn Englund startade SNAF – Sexualundervisningen ni aldrig fick – för att visa att sexkunskap inte bara handlar om att undvika en graviditet.

– Vi vill att man ska lära sig om samtycke och att undervisningen ska vara relevant för alla – oavsett könsidentitet eller sexuell läggning.

”Jättedåligt”.

Det är det första 18-åriga Ida Karseland, Ebba Carlsson och Linn Englund säger när de beskriver sexualkunskapen i högstadiet.

– Det var otroligt heteronormativt och fokuserade bara på hur barn blir till, säger Ida.

– Vi hade bara någon lärare som stod vid tavlan och gaggade och skämdes. Det var mest pinsamt och oseriöst, förklarar Ebba.

Framför allt var sexualkunskapen inte en trygg miljö där man vågar ställa frågor. Och killarna tog över.

– Det var en kille som frågade hur det känns om man tänder eld på klitoris… Följt av massa fnitter, säger Linn om stämningen.

Tar upp saker man undrar över

De var i en i kurs i entreprenörskap på Sjölins gymnasium som de bestämde sig för att ändra på den bristfälliga sexualundervisningen de fått. De startade SNAF – Sexualundervisningen ni aldrig fick. På hemsidan snaf.se kan man hitta fakta om kropp och knopp och varje vecka uppdateras sajten med ett nytt ämne som kan behandla allt från orgasm till porr och självkänsla. De håller också workshops för högstadietjejer.

För det är just kvinnor och icke-binära som de vänder sig till, även om hemsidan så klart är öppen för alla.

– Vi har fått lite kritik för att vi inte riktar oss till killar som behöver veta det här. Att vi exkluderar dem. Men vi tar ju en exkluderad grupp och ger dem utrymme. Att faktiskt få uttrycka sig i en trygg miljö utan att bli överröstad eller få en elak kommentar av en kille. Sen tycker vi självklart att det här borde hållas för killar också.

Samtycke ska vara i fokus

Vad önskar ni hade ingått i sexualkunskapen?

– Det som vi anser är grundläggande kunskap som alla borde ta med sig är samtycke, du ska veta vad dina rättigheter är och vad du gör om du blir utsatt för något. Problematiken med porr måste också lyftas. Man exponeras för det i en jättetidig ålder, säger Ebba och Linn fyller i:

– Om det är den första kontakten man får med någon slags sexualundervisning då blir det det man tror är okej.

De vill också ha en mer inkluderande sexualkunskap som inte bara fokuserar på hur heterosexuella gör eller undviker barn.

– Vi fick inte lära oss om olika sexualiteter och könsidentiteter, vi fick inte ens lära oss vad hbtq betyder. Det är ju skolans ansvar att inkludera alla, säger Ida.

Vill också lära lärarna

Efter Metoo är samtyckesdebatten mer aktuell än någonsin. Självklart inte alla män, men på något sätt var det nästan alla kvinnor som haft upplevelser av sexuella trakasserier eller övergrepp.

– Jag hade ingen aning om vad samtycke innebar när jag gick i nian. Det är superviktigt att man vet från en tidig ålder. Det är så mycket folk som är med om saker man inte borde vara med om. Det är där vi undrar: hur kan skolan inte ta sitt ansvar, när det är så viktigt? frågar Ida.

En framtidsdröm för SNAF är att inte bara hålla workshops för högstadieungdomar. De vill även inkludera lärarna och kanske ta fram undervisningsmaterial.

– Läroplanen ser fortfarande ut så att det inte finns några tydliga riktlinjer. Det är upp till lärare i olika ämnen att inkludera någon typ av sexualundervisning. Vi anser att rektorn måste delegera ut det här och att läraren ska ha ordentlig kunskap, det måste vara objektivt och kunskapsbaserat, säger Ebba.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!