Föräldrar från innerstan och Järva nattvandrar ihop efter mordet

Uppdaterad 2021-10-28 | Publicerad 2021-10-27

Efter mordet på Einár nattvandrade Mohamed Hagi Farah från Rinkeby i Hammarby sjöstad.

På fredag ska föräldrar från innerstan nattvandra i Järva.

– 2010 larmade vi om att det skulle bli katastrof här. All service försvann från Rinkeby, säger Mohamed Hagi Farah.

69-årige Mohamed Hagi Farah har kallats för ”Rinkebys borgmästare” och ”Hela ortens farsa”.

I årtionden har han engagerat sig på olika sätt för människor, inte minst ungdomar, som bor i Järvaområdet.

– Jag har gjort allt möjligt här i över 20 års tid. Till exempel varit med och ordnat läxhjälp, fotbollsturneringar, sommarjobb och pratat med politiker, säger Hagi Farah när Aftonbladet träffar honom i Akalla centrum.

Sent i torsdags kväll nåddes han av beskedet att den 19-årige artisten Nils Grönberg, känd under artistnamnet Einár, mördats i Hammarby sjöstad. Hagi Farah bestämde sig snabbt för att göra någonting för att visa sitt stöd.

Kvällen därpå, i fredags, åkte han tillsammans med andra föräldrar från Järvaområdet till Hammarby sjöstad för att nattvandra.

– När mordet på Einár skedde tänkte jag inte på ”vi och dem”. Jag tänkte att en familj hade drabbats och att någon hade förlorat sin son. Vi vandrade i Hammarby sjöstad för att visa medmänsklighet, säger Hagi Farah.

Mohamed Hagi Farah nattvandrade i Hammarby sjöstad efter Einárs död.

Träffade döda sonens vänner

En som berördes av Järvaföräldrarnas vandring i Hammarby sjöstad är Ida Kriisa, 46. Hon bor på Södermalm i Stockholms innerstad och arbetar som lärare i Hammarby sjöstad.

– Det var en utsträckt hand från Järvaföräldrarna. Den handen ville jag ta emot. Jag ville bidra med någonting som kan föra våra stadsdelar närmare varandra. Vi delar ju samma stad, säger Ida Kriisa.

Hon fick kontakt med föräldrar i Tensta som ofta brukar vandra på hemorten. På lördagskvällen åkte Ida till Tensta och gick med gruppen.

– Jag blev så varmt mottagen. Jag promenerade tillsammans med en kvinna som hade förlorat sin son i en skjutning för ett år sedan. Han var också 19 år. Vi träffade hennes döda sons vänner, säger Ida.

På fredag ska Ida Kriisa, förälder på Södermalm, nattvandra i Järva.

Samlar innerstadsföräldrar till Järva

Nu på fredag ska hon nattvandra i Järvaområdet igen tillsammans med stadsdelens föräldrar. Den här gången vill hon att fler från innerstaden ska delta.

Ida har startat ett evenemang på Facebook som heter: ”VÅR STAD. nattvandra för ett vi i Järva”.

– Jag tror att vi blir 20–30 stycken på fredag. Man behöver inte promenera hela natten utan bara visa att man vill. Jag vill sänka trösklarna för att göra skillnad, säger hon.

När Hagi Farah nåddes av informationen att människor från innerstan vill komma till Järva och nattvandra blev han glad.

– Vi välkomnar dem. Hon har ringt till oss och alla får följa med. Varje fredag samlar vi goda krafter för att prata och nattvandra. Poliser, fältassistenter och föräldrar. Vi vill diskutera hur vi kan förbättra situationen, säger han.

Mohamed Hagi Farah kom till Sverige på 90-talet och har bott i Rinkeby sedan år 1998.

Larmade 2010 om katastrof

Mohamed Hagi Farah är djupt berörd över att så många unga människor har skjutits ihjäl den senaste tiden. Men han är inte förvånad och menar att han och många andra försökte varna om situationen redan för tjugo år sedan.

– Vi började larma år 2002. År 2010 larmade vi om att det skulle bli katastrof här. All service försvann från Rinkeby. Banken, arbetsförmedlingen, socialförvaltningen. Till och med polisstationen försvann. Vi sa att de sociala problemen växte, men ingen lyssnade.

Han anklagar ingen specifik person för att mördandet har eskalerat.

– Jag vill att skolan, polisen, regeringen och hela samhället ska känna att de har misslyckats. De döda barnen är offer för vårt gemensamma misslyckande. Jag vill att vi ska sätta oss ner och diskutera hur vi ska rädda det här.

Hur påverkas unga människor i Järva av alla dödsskjutningar tror du?

– De mår dåligt. Alla känner någon som har dött. En familjemedlem eller en granne. Vi sörjer de som har gått bort. Men vi uppmuntrar också unga att gå vidare. De måste gå vidare och det gör de, säger Hagi Farah.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!