Katten Cato är återfunnen – hemma hos ägaren igen

Av: Hans Österman, Nicole Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Katten Cato försvann mystiskt från sitt hem i Björkhagen förra veckan. Både polis och engagerade lokalbor har sökt med ljus och lykta efter kissen. Och nu är han äntligen funnen.

”Han ligger hemma och myser redan. Tack för hjälpen”, skriver Catos ägare Magnus Björn.

Katten Cato är en lokalkändis hemma i Björkhagen, söder om Stockholm. Han brukar sitta på en bänk mitt emot Coop och kan närmast betraktas som ett fast inslag i gatubilden.

När han plötsligt försvann natten mellan torsdag och fredag förra veckan inleddes ett intensivt sökande efter honom, något som Aftonbladet rapporterat om.

Under torsdagseftermiddagen gav sökandet resultat då katten Cato återfanns. Ute i Krusboda på Tyresö tassade Cato runt och två kattälskare från söderort begav sig snabbt till platsen.

– Det kom upp notiser i Facebook-gruppen hela tiden, vi fick upp att flera hade sett honom i Tyresö och då var det bara att åka iväg i pyjamas. Jag har knappt vaknat, säger Petra Jillvert, 44.

1 av 2 | Foto: Privat
Katten Cato njuter av solen.

Skymtades vid Ica

Det var efter att butikspersonal på Ica i Krusboda i Tyresö sett katten i området som Petra och Jane Andersson gav sig iväg på kattjakt.

– Vi ser plötsligt honom, han slinker till vänster och då skriker jag till Jane: “spring”. När vi kommer runt hörnet så stannade han och kom fram och nosade på godiset och då kunde vi ta honom, berättar Petra.

När katten hittats fångade de in honom i en bur och satte sig i en bil raka vägen till Björkhagen.

1 av 3 | Foto: Ana Vaz Gomes
Här återförenas Cato och ägaren Magnus: ”Det känns fantastiskt, jag har inga ord”.

Hemma i Björkhagen igen

Nu är Cato hemma hos sin ägare Magnus igen, och det blev ett känslosamt återseende mellan kisse och ägare.

”Det känns fantastiskt, jag har inga ord. Han ligger hemma och myser redan. Tack för hjälpen!” skriver Magnus Björn till Aftonbladet och tackar sina hjältar:

”De är de bästa av människor som gjorde detta utan att behöva.”

– Cato har ju tillfört någonting för mig personligen, katter har ju inte så högt värde men den här publiciteten har bidragit till att han kan höja värdet på katter. Det är viktigt, säger Jane Andersson, 65, som var med och fångade in Cato.

”Cato är ett luddigt ljus i mörkret”

När kattälskaren och Björkhagen-bon Katerina Pergament fick höra att Cato är tillbaka blev hon minst sagt glad.

– Cato är ju symbol för ett mjukare samhälle, han är en katt som är kompis med hela Björkhagen. Han skänker både glädje och tröst – han är ett luddigt ljus i mörkret, säger Katerina och fortsätter:

– Det är en lättnad att han är tillbaka. Han är värdefull för oss alla. Jag har föreslagit att vi ska samla ihop pengar till en bodyguard åt honom, en rottweiler kanske, så att ingen kan ta honom igen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

ÄMNEN I ARTIKELN