Maj-Britt Franzén har vigt sitt liv åt att hjälpa unga

Grundade unik grupp för våldtagna

Uppdaterad 2020-05-08 | Publicerad 2020-04-29

Coronakrisen skapar stora problem för utsatta tjejer som inte längre kan få samtalsterapi.
Kuratorn Maj-Britt Franzén, 66, kämpar för att ungdomar i Järva ska få hjälp, särskilt i gruppen för våldtagna.
– Jag tackar Maj-Britt från djupet av mitt hjärta, hon är en hjälte, säger Caroline Maghi.

Maj-Britt Franzén med sin hund Zacko som kallas för Socco på grund av sina fyra vita tassar. Han har varit med Maj-Britt flera gånger på jobbet för att hjälpa unga att öppna upp och våga prata om svåra saker. ”Det är som om han vet att han har en uppgift att fylla när han är med”.

Coronakrisen har vänt upp och ner på livet för ungdomar på många sätt. Maj-Britt Franzén som jobbar som kurator på ungdomsmottagningen i Kista la snabbt märke till ett förändrat beteende hos ungdomarna i området.

– De som kommer från hårt kontrollerande familjer har drabbats hårdare. De tar inte kontakt lika ofta längre. De kan inte ringa hemifrån och de är ofta trångbodda så att andra hör deras samtal. Ibland händer det att jag får sms om att de ska försöka ringa när de får gå ut på en promenad själva, berättar Maj-Britt.

Under coronakrisen jobbar Maj-Britt hemifrån och når ungdomarna mestadels via videomöten eller över telefon. Ett annorlunda arbetssätt jämfört med hur det såg ut när hon började jobba som kurator för 30 år sedan. Först på Husbyskolan och sedan på ungdomsmottagningen i 22 år.

Tusentals ungdomar har passerat dörren till mottagningen och många av dem är nu i medelåldern och har egna barn som träffar Maj-Britt.

– Det är fantastiskt. Det har hänt att föräldrarna har ojat sig över att deras barn är för unga för att gå på ungdomsmottagningen och då får jag påminna dem att de själva kom hit till mig i samma ålder, säger Maj-Britt med ett skratt över telefonen.

Egen metod för att hjälpa våldtagna

Det allra viktigaste arbetet är det hon genomför i samtalsgruppen Noor. Den är till för ungdomar som blivit utsatta för våldtäkt och sexuella övergrepp. Tillsammans med tidigare kollegan Lena Berg har hon utvecklat en egen metod för att hjälpa de utsatta.

– Att känna trygghet i gruppen är oerhört viktigt. En del har pratat om sina upplevelser med många, andra har svårt att sätta ord på vad de varit med om - och då är gruppen extra viktig. En del åker långt för att vara med, andra kommer från närområdet, berättar Maj-Britt.

Noor betyder ljus på persiska och fick sitt namn eftersom det finns många iranier i Kista. Maj-Britt ville att ungdomarna skulle kunna identifiera sig med namnet.

Caroline Maghi, 24, var med i Noor hösten 2015. Hon hade tidigare fått professionell hjälp med en svår upplevelse, men det var först hos Maj-Britt som hon upplevde behandlingen som direkt läkande och verkningsfull.

– Maj-Britt skapade ett tillåtande klimat där det fanns plats för alla möjliga reaktioner och känslor. Vi skrattade och grät tillsammans. Det är en enorm befrielse att höra andras berättelser, berätta sin egen berättelse och bli förstådd – på riktigt. Att inte behöva förklara sig. Att vara i ett rum med människor som man vet förstår.

Hon hyllar Maj-Britts expertis och passion för yrket.

– Att tänka tillbaka på stödgruppen och på Maj-Britt gör mig glad och stärker min självkänsla. Det är en fantastisk erfarenhet och ett vackert minne jag för alltid bär med mig, säger Caroline.

I samtalsgruppen Noor samlas tjejer som blivit våldtagna för att hitta kraft och stöd att ta sig vidare i livet. Maj-Britt hoppas att gruppen får leva vidare även efter hennes pension. Bilden är en genrebild där kvinnorna inte har något med texten att göra.

Finns alltid rum för skratt

Maj-Britt är noga med att det trots hemska upplevelser och minnen ska finnas plats för både skratt och humor.

– Någon skrev i en utvärdering att jag har så mycket humor och kan vända svåra situationer till något bra. Det gjorde mig väldigt glad. För man ska inte bara tänka på det hemska, de här tjejerna har ju överlevt något riktigt svårt. De har kraft och ork att vilja ändra på sina liv, förklarar Maj-Britt.

Efter alla år som kurator är det många ungdomar som Maj-Britt bär med sig i hjärtat.

– Jag tänker på jättemånga av dem. En del kommer tillbaka när livet trasslar till sig.

Efter samtalsgruppen hos Maj-Britt har Caroline Maghi engagerat sig i arbetet mot det sexuella våldet och själv lett stödgrupper under tre års tid.

– Maj-Britt är en eldsjäl som förtjänar att hyllas för all kraft och energi som hon lagd ned på att hjälpa ungdomar ur mörkret. Hon är en inspirationskälla och någon att se upp till. Hon är min hjälte. säger Caroline Maghi.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

10 HJÄLTAR SOM HJÄLPER I CORONAKRISEN


PODD Så pratar världen om Sverige i corona-tider

Sverige håller skolor och samhällen öppna under coronakrisen, medan merparten av världens länder stängde ner helt. Det har väckt uppmärksamhet i omvärlden och det talas flitigt om vårt land i utländsk media. Hur kan den svenska strategin påverka bilden av Sverige som land?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen