Hamza, 22, vill ge unga förebilder och hopp

Av: Angelica Öhagen

Publicerad:
Uppdaterad:

LINKÖPING. Hamza Mostafa är bara 22 år men har redan hunnit ordna elektricitet till ett förlossningssjukhus i Somalia, bygga upp ungdomsverksamhet i utanförskapsområdet Ryd och få pris av kungen.
– Det är fantastiskt att få vara med och skapa förändring för sådant som står mig nära hjärtat, säger Hamza Mostafa.

Vi träffas på konferensen Youth 2020 i Stockholm där Hamza Mostafa är en av inspirationstalarna. Han studerar statsvetenskap vid universitetet till vardags, och på fritiden arbetar han med flera olika ideella engagemang.

– När jag började engagera mig ideellt för tre år sedan var det i befintliga organisationer. Men sen tänkte jag att det fanns andra saker som jag ville förändra i samhället så därför var jag med och drog igång egna projekt.

Hamza Mostafas föräldrar kom som flyktingar till Sverige, för att ge sina barn en trygg uppväxt.

– Det är deras kamp för mig och mina syskon, och min uppväxt i utanförskapsområdet Ryd som har format mig.

1 av 5 | Foto: CAROLINA BYRMO/AFTONBLADET
Hamza Mostafa från Linköping har grundat Kvarter1 och Life2Mothers.

I Ryd har han tillsammans med tre andra grundat en mötesplats för unga i åldern 13–20 år som kallas för Kvarter1.

– Det är en ideell förening som syftar till att lyfta ungas röster och ge dem de verktyg de behöver för att nå sina drömmar.

Gör sina röster hörda

En viktig del i verksamheten är att ha unga från förorten som ledare.

– Tanken är att få området att komma varandra närmare. Unga ser ofta upp till äldre, så om en 13-åring lär känna en 18-åring och de sen kan hälsa på varandra ute på torget kan betyda väldigt mycket, säger han och fortsätter:

– Det är väldigt lätt att hamna snett i tonåren och det är därför vi vill kunna erbjuda en plats med aktiviteter där alla känner sig välkomna, som ett alternativ till att stå i centrum.

Kvarter1 hade aktiviteter åtta veckor under sommarlovet. Det var allt ifrån fotbollsturneringar till målaraktiviteter. Men det Hamza Mostafa själv lyfter som en av deras viktigaste aktiviteter under året är arrangemanget med Ortens bästa poet.

– Det är ett sätt för unga att känna att de kan göra sina röster hörda och att någon lyssnar på dem, och det är jätteviktigt.

Räddar livet på mammor

I sitt tal till ungdomarna på Youth 2020 återkommer Hamza Mostafa flera gånger till att han följer sitt hjärta när han bestämmer sig för frågor att engagera sig i. Ett projekt han driver, Life2mothers, syftar till att utplåna mödradödligheten i sina föräldrars hemland Somalia.

– Min mamma är min bästa vän och inspiration, därför kändes det naturligt att göra det jag kan för att förhindra att andras mammor dör, säger han.

Allt började med en insamling på sociala medier där han tillsammans med sin kusin Ifrah fick in hela 112 000 kronor till projektet.

– Det är mycket pengar i Sverige, och i Somalia är det verkligen jättemycket pengar som kan göra stor nytta.

Tillsammans med sin kusin kontaktade han sjukhus och frågade vad de behövde hjälp med.

– På ett förlossningssjukhus hade de ingen elektricitet. De berättade att det på sommaren blev väldigt varmt, uppemot 40 till 50 grader i förlossningssalarna. Då kunde vi förse dem med solpaneler så att de fick el och kunde sätta in takfläktar, lampor och ett kylskåp för läkemedel, berättar han.

Hyllas av kungen

Hamza Mostafas arbete har hyllats av många, bland annat kungen som tilldelat honom ledarskapsstipendiet Kompassrosen.

– Det var en ära att få träffa kungen, och fint att Kvarter1 och Life2Mothers lyftes.

På frågan hur Hamza Mostafa har tid att hinna med båda engagemangen tvekar han inte en sekund:

– Det här är saker som ger mig energi. Jag blir lika tillfredsställd av att jobba med föreningar som att kolla på tv-serier, säger han.

Svenska Hjältar samlar nu in pengar till förmån för UNHCR, FN:s flyktingorgan. Du kan rädda liv och ge människor på flykt en bättre framtid. Bli månadsgivare till Sverige för UNHCR via autogiro eller genom att SMS:a HJÄLTE till 729 30 (100 kr i månaden).

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.