AnnSophies son var ”hemmasittare” under hela högstadiet

Nu kämpar hon för barn med diagnoser

Uppdaterad 2020-01-13 | Publicerad 2019-05-26

Att se sitt barn må dåligt är varje förälders mardröm.

Båda AnnSophies barn har NPF-diagnoser och haft det svårt i skolan. Nu kämpar hon för att förändra synen på diagnoserna och stötta andra föräldrar.

– Förhoppningsvis hjälper det nästa generation barn, så att de inte behöver gå igenom samma sak som mina, säger hon.

Det senaste tio åren har varit en kamp. Den har kantats av djup sorg och stress men också av framgångar och glädje. AnnSophie Forsell Öhrn, 49, är mamma till två killar med NPF-diagnoser, de är i dag 18 och 20. NPF står för neuropsykiatrisk funktionsvariation, och innefattar bland annat adhd och autism-spektrat.

– Båda mina killar har haft svårt att klara av skolan för att den inte är anpassad efter deras behov. Det var där min kamp började. Att ta den offentliga fajten och dela med mig.

Sonen rymde gång på gång

För hon har behövt kämpa för varje bit. Att få resurser i skolan, att få lärare att förstå hur man bemöter barn med diagnoser.

– Var du än kommer med ditt barn och är i behov av hjälp så får du alltid räkna med att stöta på patrull. Du måste vara mest påläst och övertyga om behovet och hur det bör mötas. Så har det varit, oavsett vilken fas i livet som barnen har varit i och vare sig det handlat om socialtjänst, skola eller läkare. Det är lätt att hamna mellan stolarna där ingen anser att det är deras ansvar.

Ofta upplever barnen stress av skolmiljön, mobbning förekommer och många får en dålig självkänsla av att inte klara av uppgifterna. Det kan leda till att barnen mår dåligt, inte kan gå till skolan och tillslut blir hemmasittare.

– Det var svårt för min äldsta kille att vara i skolmiljö. Vi fick dit honom men han rymde gång på gång. Till slut gick det inte. Han blev hemma hela högstadiet.

Trodde att hon skulle dö

Sonen blev isolerad och hamnade i en djup depression. Samtidigt började hans lillebror att må dåligt.

– Min yngsta började äta antidepressivt när han gick i fjärde klass. Det tycker jag är skrämmande. Det tyckte läkaren också, men hon sa att hon inte törs göra något annat. Det hade gått för långt med känslan av att misslyckas i skolan och känna att framtiden inte tillhörde honom.

Hur påverkades du av att se ditt barn må dåligt?
– Då blev jag själv sjuk. Det går till den graden att man får ringa 112 för jag trodde att jag själv skulle dö. Kroppen kollapsar tillslut när man lever under konstant stress under så lång tid.

Vad hade du önskat att dina killar hade haft för stöd när de gick i skolan?
– Framförallt kunskap kring deras diagnoser. Med kunskap kan man komma så långt, få förståelse för varför det blir som det blir. Och hur man möter upp på rätt sätt.

Instagramkontot är hennes livlina

AnnSophie är undersköterska men driver också Instagramkontot ”KungaMamman” där hon berättar om livet som förälder till barn med NPF-diagnoser.

– Mitt engagemang hjälper mig. Att dela med andra. Det är som en livlina som ger energi istället för att bara vara frustrerad.

Hon använder bilder från när killarna är små och använder fingerade namn. De vet också att det kan hjälpa andra.

– Man belyser bakåt men ger hopp framåt. Den äldsta tar studenten nästa månad, även om det inte är med full behörighet. Det är inspiration till andra som kämpar för fullt.

Samlar pengar till Hjärnfonden

Hon är också engagerad i föreningen Kung över livet. Det började med att hon mötte andra mammor på Facebook och föreslog att de skulle göra en gala för att belysa deras barn, skapa hopp, och samla in pengar till Hjärnfonden som bland annat forskar kring NPF-diagnoser. Nu jobbar föreningen för att bland annat öka kunskapen kring diagnoserna och för att samla in pengar till NPF-ändamål.

– Mina killar frågade någon gång ”Vad hjälper det oss att du håller på med Kung över livet?”, för det tog ju tid med allt ideellt jobb. Och det kanske inte hjälper dem, men det hjälper nästa generation barn, så att de inte behöver gå igenom samma sak. Det har gett mig en enorm styrka att få känna det. Att man är delaktigt i den här processen tillsammans med andra.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!