Greta Thunberg prisas av GQ – pryder omslag

Av: Claes Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Magasinet GQ porträtterar Greta Thunberg inför en kommande gala.

Samtidigt berättar de att klimataktivisten tilldelas utmärkelsen ”The game changer of the year”.

– Hon är en fullständig personifiering av det här priset, säger chefredaktören Dylan Jones, enligt Irish Independent.

Klimataktivisten Greta Thunberg, 16, tilldelas utmärkelsen ”The game changer of the year” – årets nyskapare – av det brittiska herrmagasinet GQ. Via videolänk kommer hon den 3 september att ta emot priset som delas ut under den 22:a upplagan av Men of the year-galan i London.

– ”The game changer award” skapades för Greta Thunberg. Hennes modiga engagemang kring klimatkrisen gör henne till en fullständig personifiering av det här priset. Vi kan inte vara stoltare över att fira henne, säger redaktören Dylan Jones till Irish Independent.

1 av 2 | Foto: Christopher Hunt/GQ
Det är det brittiska specialnumret för oktober månad som tillägnas Greta Thunberg.

Det är alltså första gången som priset delas ut – någonsin.

– Jag är väldigt tacksam. Den här utmärkelsen går till alla som engagerar sig i ”Fridays for future”, alla som skolstrejkar för klimatet, säger Greta Thunberg till tidningen.

Pratar klimat i stor intervju

I brittiska GQ:s specialnummer för oktober pryder den svenska klimataktivisten omslaget. På bilden fungerar hennes svarta kavaj som ett plakat med texten ”Can you hear me?”.

Greta Thunberg undrar om vi hör henne och i den långa intervjun får hon frågan om vad hon skulle säga till den amerikanske presidenten Donald Trump, med anledning av att USA drog sig ur Parisavtalet 2017.

– Jag vet inte riktigt. Jag tror inte att jag skulle säga något till honom. Han lyssnar uppenbarligen inte på vetenskapen och experter. Så vad kan jag säga för att få honom att ändra sig? Jag menar att vi behöver en rörelse för att göra det här tillsammans. En person kan inte få honom att ändra sig, vi måste göra det tillsammans, säger hon i intervjun.

Har synts på omslag tidigare

Greta Thunberg har prisats flera gånger tidigare och har prytt Time Magazines omslag. Dessutom pryder hon, tillsammans med 14 andra kvinnor, septembernumret av Vogue.

Själv kliver 16-åringen snart ombord den segelbåt som ska ta henne över Atlanten och USA, där hon bland annat ska delta i FN:s stora klimatmöte i New York i september.

PODD: Aftonbladet Daily om Greta Thunberg & skolstrejkerna

Aftonbladet Daily om vad det är som gör att Gretas rörelse har vuxit sig så här stor, varför den lockar massor av demonstranter i länder världen över och varför manifestationerna i Sverige fortfarande är förhållandevis små.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.