”Människor kommer behöva stort stöd under lång tid framöver”

Publicerad 2022-03-28

Kriget i Ukraina har lett till att miljontals flyktingar har flytt inom landet, men också över gränsen, främst till grannländerna.

– Det här kommer vara utmanande för människor under lång tid framöver, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare för svenska Röda Korset.

Han befinner sig i Lublin, Polen, för att se över hjälporganisationens arbete där.

Ukrainas grannländer Polen, Ungern, Moldavien, Slovakien och Rumänien har tagit emot merparten av de ukrainare som tvingats fly sitt land. Röda Korsets generalsekreterare Martin Ärnlöv berättar att han själv träffat flyktingar och talat med dem.

– Det är förstås människor som är både lättade och stressade på samma gång och det finns ju i Polen, precis som i Sverige och i alla andra europeiska länder, i dag en stor välkomnande famn för att ta emot personer och hjälpa dem.

Martin berättar om sitt arbete, om hur han tittar på hur polska och ukrainska Röda Korset och Röda Korset som helhet koordinerar och hjälper på plats, både flyktingarna i Polen och de som är kvar inne i Ukraina.

– Jag tycker det fungerar bra, tidigt i en flyktingkris som antagligen kommer vara långvarig och som kommer vara i veckor, månader, kanske till och med år framöver, beroende på hur den väpnade konflikten utvecklar sig. Och jag tror vi måste vara beredda på det. Människor kommer att behöva mycket stöd under mycket lång tid.

Martin Ärnlöv, generalsekreterare för Svenska Röda Korset. Människor som flytt från Ukraina har fått skydd i tillfälliga lokaler i Lublin i sydöstra Polen. Polska Röda Korset har delat ut sängar, filtar, mat och vatten.

Du talar om en utmaning framåt. Jag vet ju att du jobbar internationellt inom Röda Korset med migrationsfrågorna och vad ser du som behöver göras?

– Jag tror att det vi ser hända nu är både en ny situation med det så kallade massflyktsdirektivet som innebär att många flyktingar har en god möjlighet från Ukraina att komma in i Europa och få sin tillvaro tryggad. Men vi har också en grundläggande utmaning i att hitta bra sätt inom EU att hantera andra flyktingströmmar och att få ha kvar en bra rättssäker asylprövning som helhet.

Vilken är din största oro?

– Humanitära behov i världen i dag är väldigt stora och att kunna få medel och resurser och prioritering för människors humanitära behov tror jag kommer vara en fortsatt utmaning. Inte minst i ett läge där också säkert politik och andra dimensioner av livet knackar på dörren.

Vad kan vi vanliga människor göra för att hjälpa nu?

– Fortsatt är det ju så att det bästa och mest effektiva man kan göra både som stat och som person det är att hjälpa till med kontanter, faktiskt. Det ger den flexibiliteten som gör att man kan omsätta det här i de saker och de insatser som behövs bäst i situationen så som den är och så som den utvecklas. Det är faktiskt det allra, allra bästa man kan göra.