”Jag blev kvävd av bråken vid skilsmässan"”

Linnéa Elfström Schederin, 23, startar rörelse för att hjälpa barn och unga

Uppdaterad 2017-07-30 | Publicerad 2017-02-13

I flera år efter skilsmässan bråkade föräldrarna. Linnéa Elfström Schederin, 23, mådde allt sämre.

– Det blev normalt att gråta mig till sömns och vakna orolig.

Nu satsar hon på att hjälpa andra barn och unga genom rörelsen WeRise.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook


Många känner igen Linnéa Elfström Schederin från ”Idol” eller ”Atleterna” – en stark ung kvinna som kämpar hårt och spelar handboll på elitnivå. Nu är hon ute och föreläser om skilsmässor ur barnets perspektiv för myndigheter och skolor. Hon har engagerat kända ambassadörer som Martin Stenmarck och Patrik Isaksson.

Hon kom igång efter att ha läst sina egna dagböcker, fyllda av desperation och sorg.

– Nu vill jag vara en röst för barn och unga som har det svårt hemma, säger hon.

Linnéas drivkraft bottnar i många tunga år som barn och tonåring. Bråken kring hennes föräldrars skilsmässa verkade aldrig ta slut.

Skar sig med nyckel

– Jag blev kvävd av att alla konflikter. Jag blev van att gråta i timmar över dagboken, somna med röda ögon och vakna med en klump av oro i magen. När jag mådde som sämst skar jag mig med en nyckel över handleden. Jag minns att jag behövde ett nytt sätt att få ut det jag kände än genom tårar.

– Smärtan blev också som ett straff mot mig själv, eftersom jag ofta kände att jag gjort någon av dem besviken. Jag hade skuldkänslor.

Linnéa var åtta år när föräldrarna separerade. Hennes lillebror var flera år yngre och autistisk, så när hon inte kunde prata med sin mamma eller pappa blev hon väldigt ensam.

Vårdnadstvist

En vårdnadstvist drog ut på tiden, eftersom båda föräldrarna ville ha barnen hos sig. Linnéas lojalitet vacklade mellan föräldrarna efter hur de pratade med henne.

– Jag kände mig så otroligt liten och maktlös.

Vad blev din räddning under de här åren?

– Handbollen, och framför allt skolan. Den blev en flykt. Tyvärr blev jag väldigt prestationsinriktad, det var bara MVG som gällde – jag hade ett enormt bekräftelsebehov. Jag blev en ensamvarg som inte hade tid att träffa folk, så jag lärde mig inte de sociala koderna.

Redan när Linnéa skulle fylla 16 och börja gymnasiet flyttade hon hemifrån för att bo ihop med kompisar. Då lättade svårigheterna. Hon fick rå om sig själv.

Kontakt med båda

I dag har Linnéa kontakt med båda, och hon har även fått bonussyskon.

– Men jag har fortfarande sår kvar, en del dåliga tankesätt. Jag kan ha svårt att lita på människor, och kan misstänka att jag ska bli manipulerad.

Har det kommit något gott ur din uppväxt ändå?

– Min drivkraft. Jag kämpar för att göra saker som ingen tror att jag klarar. Jag hade aldrig blivit den handbollsspelare jag är i dag utan den, till exempel. Jag blev mogen fort, och vågar satsa på det jag verkligen vill. Nu vill jag snart jobba heltid med WeRise.

Bygger upp stödrörelse

Med WeRise vill Linnéa vara en förebild, en vuxen som barn och unga som har det jobbigt hemma kan vända sig till. Genom föreläsningar i skolor och sociala medier satsar hon nu hårt på att bygga upp och sprida rörelsen. Visionen är ett nätverk av proffshjälpare till både barn, unga och föräldrar, stödgrupper och forum där unga kan prata med varandra om sina erfarenheter.

Vad hade du behövt under åren när du slets mellan föräldrarna?

– Någon utifrån som tvingat mamma och pappa att sätta sig ner och som sagt: Skärp er! En medlare helt enkelt. Det är ett av mina mål med WeRise, att få med medlare och advokater med barnperspektiv som kan hjälpa familjer.

I dag är du själv vuxen, kan du förstå föräldrar som bråkar vid separationer?

– Ja, verkligen. Särskilt de som har skilda åsikter om allt. Men har man skaffat barn så är det deras behov som kommer först, så är det bara.