Hjälp kvinnojourerna att rädda liv – skänk din gåva här

Aftonbladet samlar in pengar till Unizon, Roks och Terrafem

Uppdaterad 2021-05-03 | Publicerad 2021-04-20

Fem misstänkta kvinnomord på kort tid. Femton barn som förlorat sin mamma.

75 000 kvinnor i Sverige utsätts varje år för våld av en nuvarande eller tidigare partner.

Men tack vare tjej- och kvinnojourer får många kvinnor hjälp innan det gått för långt.

Swisha din gåva till kvinnojourerna:

Under några få veckor misstänks fem kvinnor i Sverige ha dödats av män de hade en relation till. Femton barn har förlorat sin mamma. För tre veckor sedan levde dessa kvinnor.

Statistik från Socialstyrelsen visar att omkring 75 000 kvinnor i Sverige utsätts för våld av sin partner eller tidigare partner – varje år. Kvinnojourerna larmar om att hjälpbehovet är stort, och blir större. Samtidigt är jourerna i behov av en mer långsiktig finansiering.

– Vi får allt mindre anslag, pengarna från staten krymper varje år. Nu har vi fått en engångssumma under pandemin men vi behöver få möjlighet att jobba mer långsiktigt. Det är även väldigt olika med vilket stöd jourer får från kommunen. I vissa kommuner har man dragit ner. Det är ett lotteri beroende på var i Sverige man bor, säger Jenny Westerstrand, ordförande för Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige.

En kvinna i i 45-årsåldern mördades av en man i 40-årsåldern i en gångtunnel mellan perrongerna på centralstationen i Linköping.

Larmar om ökning under pandemin

Både Unizon och Roks larmar om en ökning av antalet stödkontakter under pandemin och att isolering och coronarestriktioner gör våldsutsatta ännu mer utsatta.

Samtidigt minskar antalet kvinnor och barn som får hjälp på kvinnojourernas skyddade boenden.

– Vi vet inte varför. Det kan dels vara att de skickas till privata aktörer, men även att man gör ekonomiska åtstramningar i socialtjänsten, säger Olga Persson, ordförande för Unizon.

På Roks har man uppmärksammat att kvinnorna som kommer till dem har värre problem än tidigare.

– Vi ser att de har väntat med att be om hjälp. Vi vet inte varför, men i förlängningen kan man tänka sig att de stannar kvar längre i farliga relationer, säger Jenny Westerstrand.

Både Roks och Unizons tjej- och kvinnojourer är delvis beroende av gåvor och donationer för att kunna nå ut till de som är utsatta för våld.

– Vi har en mängd projekt som vi skulle vilja starta för att nå ut till fler kvinnor och berätta om vår existens och att det finns hjälp att få. Men vår budget sätter stopp så donationer är jätteviktiga, säger Jenny Westerstrand på Roks.

 

Swisha din gåva till kvinnojourerna:

En kvinna misshandlades till döds på öppen gata i Alvesta. En man i 35-årsåldern greps kort efter händelsen i en intilliggande fastighet. Mannen anhölls misstänkt för mord.

PODD Hotet mot kvinnojourerna

Aftonbladet Daily med Rebecka Andersson, generalsekreterare för Unizon.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen