Malva, 16: Ingen ska behöva gå igenom samma sak som pappa

Uppdaterad 2021-11-10 | Publicerad 2021-11-08

Förra sommaren kom beskedet.

Då fick Malva Sahlin Wiström, 16, veta att hennes pappa Mats hade sjukdomen ALS.

Beskedet fick henne att vilja göra något, så andra familjer inte skulle drabbas.

”Pappa var rolig, världens snällaste människa, typ. Och väldigt envis”, berättar Malva.

– Den sista tiden var pappa nästan helt förlamad och kunde inte längre prata. Jag saknar hans röst, säger Malva Sahlin Wiström, 16, från Visby.

Malva var 15 år när hon fick veta.

– Det var första dagen på mitt sommarlov. Mamma och pappa sa att vi skulle träffas alla tre och prata om vad de hade sagt hos läkaren. Och då berättade de det bara, att det var ALS.

Beskedet var inte helt oväntat, för mamma och pappa hade förberett henne och hon hade ju själv märkt att något inte var som det skulle.

– Alla märkte att det var något. Hans hand slutade fungera, den liksom tappade musklerna. Han kunde inte sträcka på fingrarna eller öppna burkar eller förpackningar. Till slut blev det svårt att hålla i saker också. Det var så vi fattade att det var någonting.

På morgnarna brukade Malva spela kort med sin pappa innan skolan. Hon saknar hans röst och önskar att de hade hunnit med att göra fler saker tillsammans, bland annat åka motorcykel som de gjorde vid två tillfällen.

Vad tänkte du när du fick veta?

– Jag vet inte, det var ju såklart jättejobbigt eftersom jag hade läst att man kanske lever i två till tre år efter diagnos. Det var nog det jag tänkte på mest. Och att man inte kan prata i vissa fall.

Malva tar ett djupt andetag.

– Och jag ville ju såklart inte att det skulle vara den sjukdomen.

Världens snällaste

Malvas mamma och pappa var skilda och Malva bodde varannan vecka hos mamma och varannan hos pappa. Sedan blev det bara hos hos sin mamma, även om hon besökte sin pappa flera gånger i veckan.

– Jag brukade berätta en massa saker, om skolan och vad jag hade gjort under dagen. Han kunde inte prata men han kunde skriva med ögonen på en dator så då kunde han i alla fall svara.

Berätta om din pappa, hur var han som person?

– Han var rolig, världens snällaste människa, typ. Och väldigt envis, men det kan ju vara bra ibland, haha! Han var bäst.

Malva berättar om den starka gemenskapen som hon haft med sin pappa och hur hon saknar allt det de brukade göra tillsammans.

– Jag saknar att sitta och äta frukost och spela kort med honom. Det gjorde vi väldigt ofta, på morgnarna innan jag gick till skolan, säger Malva.

Vid två tillfällen fick hon åka med pappa på motorcykel.

– Det gjorde vi bara två gånger, men det hade jag gärna fortsatt att göra.

Att göra armband och samla in pengar till forskning mot ALS blev ett sätt för Malva att bearbeta sorgen. På det viset kan hon göra en insats för sin pappa och alla andra som riskerar att drabbas av den skoningslösa sjukdomen.

Kände en hopplöshet

Malva kände både en sorg och en hopplöshet när pappan blev sjuk.

– Jag kunde inte hjälpa pappa på något sätt. Jag kände mig nästan, kanske inte taskig, men mamma har hjälpt honom jättemycket med olika saker, att han fick den hjälp han behövde. En massa grejer. Men jag kunde inte göra någonting. Det kändes inte bra, att inte kunna hjälpa till.

Men en dag gjorde Malva ett armband till sig själv och kompisarna tyckte det var fint och ville också ha ett.

– Då sa min bästa kompis ”du borde sälja såna”. Då började jag tänka på det ganska länge och sen beställde jag hem pärlor.

Succé på instagram

Färglada pärlor träddes på rad och även bokstavspärlor som bildade orden "Fuck ALS".

– Jag vill inte att någon annan på jorden ska behöva gå igenom vad pappa gick igenom. Därför har jag börjat med dessa armband för att samla in pengar till ALS-forskning. Ju mer pengar de får in desto större chans finns det att de till slut kan framställa ett botemedel.

Ryktet spred sig redan första dagen som hon började sälja armbanden via sin sida mswarmband på Instagram.

– Jag har fått ihop ungefär 18 600 kronor nu. Ungefär 16 600 finns i min insamling och så ytterligare 2 000 kronor som jag inte hunnit rapportera in än.

Vid intervjun med Aftonbladet levde Malvas pappa Mats Sahlin fortfarande. Men han kunde inte längre prata, utan kommunicerade med hjälp av sina ögon och en dator.

– Det är som att bli dömd till döden utan möjlighet till benådning, konstaterade Mats Sahlin.

Det märktes att han var väldigt stolt över sin dotter.

– Malva gör ett fantastiskt jobb. Hon är underbar.

En kort tid efter intervjun somnade Mats in, till Malvas och övrig familjs stora sorg.

– Det var lugnt och jag, mamma och mina syskon var där, berättar Malva.

”Fuck ALS” är budskapet på Malvas armband hon säljer. Hittills har hon samlat in cirka 18 600 kronor till forskning kring ALS.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan i december.

Nominera din hjälte här nedan!